Η επιστροφή του Κούδα

Επιμέλεια: Ηλίας Αλεξόπουλος

Ο ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ ΚΙΝΕΙ ΤΑ ΝΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ «ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ» ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΘΕΤΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ: ΠΑΟΚ Ή ΤΙΠΟΤΑ! «ΕΡΩΤΗΘΕΙΣ Ο κ. ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ ΕΔΗΛΩΣΕ ΟΤΙ ΕΑΝ Ο ΚΟΥΔΑΣ ΑΓΩΝΙΣΘΗ ΕΙΣ ΤΟΝ ΠΑΟΚ Ή ΟΧΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΝ ΤΟΥ ΘΕΜΑ. ΕΑN ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ…». – ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ, 1967.

Μπορεί ως βασικό μας θέμα στο φύλλο του 1967 να επιλέγαμε να κάνουμε την ευρεία (φιλική) νίκη της ΑΕΚ επί του Ατρομήτου Αθ. με 7-0 (δύο γκολ ο Νικολαΐδης, από ένα οι Βεντούρης, Σιμιγδαλάς, Παπαγεωργίου, Πομώνης, Σκευοφύλαξ) και… σε δεύτερο πλάνο τα υπόλοιπα φιλικά εν όψει της έναρξης του νέου Πρωταθλήματος, η είδηση της ημέρας, ωστόσο, βρισκόταν στο πάνω μέρος της πρώτης μας σελίδας: «Ο Κούδας αν δεν παίξη στον ΠΑΟΚ, θα χάση της αθλητική του ιδιότητα» γράφαμε. Στο γενικό γραμματέα Αθλητισμού (γενικό διευθυντή, τον λέγαμε τότε), τον χουντικό, Κωνσταντίνο Ασλανίδη, ανήκε η δήλωση, μετά τη συνάντηση που είχε με τον «Μεγαλέξανδρο» στο γραφείο του, σχετικά με την πολυθρύλητη ιστορία τού τι έμελλε γενέσθαι κατόπιν της «αρπαγής» του απ’ τον Ολυμπιακό, με τον οποίο είχε αγωνιστεί ήδη σε κάποια φιλικά παιχνίδια.

Αμέσως μετά τη συνάντηση(η δεύτερη σε διάστημα δύο ημερών), λοιπόν, ο Ασλανίδης δήλωνε ότι ο Κούδας «θα μετατεθή εις την Θεσσαλονίκην ευθύς ως λήξη ο χρόνος της αποσπάσεώς του εις την Στρατιωτικήν Σχολήν Σωμ. Αγωγής» και, εάν το επιθυμούσε, θα επέστρεφε στον ΠΑΟΚ λες και δεν έτρεχε τίποτα. Διαφορετικά… μαύρο φίδι που τον έτρωγε! «Θα σημάνη την απώλειαν της αθλητικής του ιδιότητος και θα δύναται να αγωνισθή μόνον με την Εθνική ομάδα των Ενόπλων Δυνάμεων, όσον θα είναι στρατιώτης». Τον Ολυμπιακό, πάλι, καλύτερα να τον ξεχνούσε! Επί της ουσίας, επρόκειτο για μια επανάληψη της ήδη εκπεφρασθείσης στάσης του Ασλανίδη, που, εν ολίγοις, θα μπορούσε να συμπυκνωθεί στο «ΠΑΟΚ ή τίποτα»!

Και, για να πιεστεί προς αυτήν την κατεύθυνση, λίγες μέρες πριν, είχε εγκριθεί η μετάθεση «του λιμενοφύλακος – ποδοσφαιριστού» εις το Λιμεναρχείον Θεσσαλονίκης (με την επισήμανση ότι «υποχρεούται ούτος όπως εγκαταλείψη τας Αθήνας»). Ήταν εμφανής η προσπάθεια του Μακεδόνα Ασλανίδη να δείξει πως… τιμά τις ρίζες του, στηρίζοντας μια ομάδα της ευρύτερης περιοχής καταγωγής του. Και μπροστά σ’ αυτό, οιαδήποτε αξίωση του Ολυμπιακού ή της πλευράς του παίκτη (και δη του πατέρα του, που έκανε «κρα» για την ένδυση του γιου του στα ερυθρόλευκα) για έγκριση της καθόδου του στον Πειραιά, θα έπεφτε σε τοίχο. Η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή του «Μεγαλέξανδρου» εκεί όπου ανήκε, είχε ήδη αρχίσει…

1972
Iστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στη Σαρδηνία (UEFA). Με νίκη 1-0 επί της σπουδαίας Κάλιαρι του Τζίτζι Ρίβα, χάρη σε γκολ του Νίκου Γιούτσου στο 8’: «Οι ημίθεοι του Ολυμπιακού ταπείνωσαν την Κάλιαρι και την έκαναν να γονατίση μπρος στη δόξα τους» το σχόλιο της ημετέρας. Αντίθετα, σε… ανέκδοτο εξελίχθηκε ο επαναληπτικός του Παναθηναϊκού με την ΤΣΣΚΑ Σόφιας (Πρωταθλητριών). Οι «πράσινοι» επικράτησαν 2-1 (2’ Βερόν, 20’ Ντεμέλο – 67’ Ντρένκοφ), ισοφαρίζοντας το σκορ ήττας τους στη Βουλγαρία. Πήγαμε, λοιπόν, στα πέναλτι, η ΤΣΣΚΑ πήρε τη νίκη, με τη λήξη, όμως, διεπιστώθη ότι ο Ρώσος διαιτητής Λιπάτοφ είχε… μετρήσει λάθος τις εκτελέσεις (οι Βούλγαροι είχαν άλλο ένα, που, εάν το έχαναν, ο Παναθηναϊκός έμενε «ζωντανός»)! «Τι θα γίνη τελικά; Υπάρχει η περίπτωσις επαναλήψεως;» ρωτάγαμε. Η απάντηση θα ήταν καταφατική…

1961
«Εσκόρπισε την αγωνία σε 60.000 Ιταλούς, αλλά υπέκυψε» γράφαμε για την ήττα 2-1 του Παναθηναϊκού απ’ τη Γιουβέντους (Πρωταθλητριών, 1-1 στην Αθήνα). Και τα δύο γκολ των Ιταλών ο Νικολέ (20’, 23’). Μείωσε ο Χολέβας (70’, πέν.), στο 84’ ο ίδιος έχανε σπουδαία ευκαιρία για το 2-2, αλλά… Ενόσω ο (εκνευρισμένος) Σίβορι διαπληκτιζόταν με τον «Λίνο».

1962
Παρά τις αρκετές απουσίες, λόγω τραυματισμών, η ΑΕΚ τσάκιζε το Αιγάλεω με 7-2, σε εξ αναβολής αγώνα της 1ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος. Τρία γκολ σημείωσε ο Ιμπραήμ, δύο ο Νεστορίδης και από ένα οι Πετρίδης και Παπαϊωάννου. Σημείωση: Για τον Μίμη ήταν το πρώτο επίσημο παιχνίδι του με το «δικέφαλο» στο στήθος. Ιστορική στιγμή…

1964
Με το δεξί έμπαινε ο Ολυμπιακός στο νέο Πρωτάθλημα, καθώς συνέτριβε με 4-0 τον Πανιώνιο, χάρη σε δύο γκολ του Σιδέρη (42’, 57’) κι άλλα τόσα του Βασιλείου (43’, 47’). Αντίθετα, στο 1-1 έμενε η ΑΕΚ με τη Δόξα στη Δράμα, ο ΠΑΟΚ στην Κατερίνη (με Πιερικό) και ο Απόλλων Αθ. με τον Άρη. Ακόμη: Ηρακλής-Νίκη Βόλου 2-1 και (μία μέρα πριν) Παναθηναϊκός-Αίγιο 6-1.

1978
Συντριβή, αλλά και… πρόκριση για την ΑΕΚ στο β’ γύρο του Πρωταθλητριών. Με 4-1 έχανε η ΑΕΚ απ’ την Πόρτο στην Πορτογαλία (το γκολ ο Μαύρος), το 6-1, όμως, της Νέας Φιλαδέλφειας αρκούσε για το εισιτήριο. Αντίθετα, τέλος η Ευρώπη για ΠΑΟΚ (0-4 απ’ τη Σερβέτ, Κυπελλούχων) και Παναθηναϊκός (1-2 από Άρτζες Πιτέστι, UEFA, το γκολ ο Γονιός).

1981
Παναθηναϊκός θρίαμβος στο ντέρμπι με την ΑΕΚ. Με 3-0 επικράτησαν οι «πράσινοι», έχοντας σε σούπερ απόγευμα τον Μάικ Γαλάκο, που σημείωσε και τα τρία γκολ (1’, 41’, 63’ πέν.): «Γκρέμισε την ΑΕΚ με ρεσιτάλ, που μάγεψε» γράφαμε, σ’ ένα παιχνίδι, όπου – επιπλέον – ο Κωνσταντίνου έπιασε πέναλτι του Θώδη και ο Λιβαθηνός είχε σουτ στο δοκάρι.

1989
Το… χάρο με τα μάτια του είδε ο Παναθηναϊκός στην Ουαλία, απέναντι στην άσημη Σουόνσι (Γ’ Αγγλίας) για το Κυπελλούχων. Στον επαναληπτικό του 3-2 του ΟΑΚΑ, βρέθηκε να χάνει 2-0 (32’ Τζέιμς, 46’ Μέλβιλ) και 3-1 (66’ Μέλβιλ – 50’ Χρ. Δημόπουλος), προτού ο Σαραβάκος, με δύο γκολ, εκ των οποίων το δεύτερο στο 89’, φέρει τη δραματική πρόκριση (3-3).