Το μεγαλύτερο της Ευρώπης

Επιμέλεια: Τάσος Γιαμάς

Ανοίγει τις πύλες του σαν σήμερα το 1957 το «Καμπ Νου», ένας από τους σύγχρονους «ναούς του ποδοσφαίρου». Βρίσκεται στη Βαρκελώνη, είναι η έδρα της Μπαρτσελόνα και η χωρητικότητά του ανέρχεται στους 98.787 θεατές, που το καθιστά το μεγαλύτερο, αυτή την εποχή, γήπεδο στην Ευρώπη. Το επίσημο όνομά του ήταν «Εστάντι ντελ Μπαρτσελόνα» μέχρι το 2000, τότε όμως τα μέλη του συλλόγου αποφάσισαν τη μετονομασία του σε «Καμπ Νου» (νέο γήπεδο), όπως ήταν ευρύτερα γνωστό. Απέναντί του βρίσκεται το κλειστό γήπεδο «Παλάου Μπλαουγκράνα» και πίσω του το «Μίνι Εστάντι», έδρα της δεύτερης ομάδας της Μπαρτσελόνα.  

Η κατασκευή του άρχισε το 1954, όταν ο σύλλογος αποφάσισε ότι το παλιό του γήπεδο, το 60.000 θέσεων «Καμπ ντε Λες Κορτς», ήταν πολύ μικρό για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του. Το σχεδίασαν οι αρχιτέκτονες Φρανσέσκ Μιρό, Λορέντσο Γκαρσία Μπαρμπόν και Γιόσεπ Σοτέρας Μάουρι. Η Μπαρτσελόνα νίκησε 4-2 τη Λέγκια Βαρσοβίας στον πρώτο της αγώνα εκεί, ενώ ο Εουλόγκιο Μπαρτίνεζ πέτυχε το πρώτο γκολ στο νέο γήπεδο. Το 1982 η χωρητικότητά του αυξήθηκε στις 120.000 θέσεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο που διοργάνωσε η Ισπανία και μειώθηκε στα σημερινά επίπεδα στο τέλος της δεκαετίας του 1990. Μεταξύ άλλων, στις εγκαταστάσεις του βρίσκονται το κατάστημα της Μπαρτσελόνα, γήπεδα για προπόνηση, ένα παρεκκλήσι που χρησιμοποιούν οι ποδοσφαιριστές και το μουσείο της ομάδας που εγκαινιάστηκε το 1984 και δέχεται 1.200.000 επισκέπτες κάθε χρόνο. Εκτός από μεγάλους ποδοσφαιρικούς αγώνες, το «Καμπ Νου» έχει φιλοξενήσει και πλήθος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

1938

Ο Αμερικανός τενίστας Ντον Μπατζ κερδίζει το Αμερικανικό Όπεν  νικώντας στον τελικό τον Τζιν Μάκο 3-1 σετ μπροστά σε 12.000 θεατές και γίνεται ο πρώτος που κερδίζει την ίδια χρονιά και τα τέσσερα τουρνουά «Γκραν Σλαμ», αφού νωρίτερα είχε κατακτήσει το Γουίμπλεντον, το Ρολάν Γκαρός και το Αυστραλιανό Όπεν. Ο Μπατζ, που γεννήθηκε στις 13 Ιουνίου 1985 και πέθανε στις 26 Ιανουαρίου 2000 μετά από σοβαρό τροχαίο που είχε ένα μήνα νωρίτερα, ήταν στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης επί πέντε χρόνια. Μετά την αποχώρησή του από τα γήπεδα, ασχολήθηκε με την προπονητική και με επιχειρήσεις, ενώ συνέχισε να παίζει τένις και κέρδισε πολλά τρόπαια σε αγώνες βετεράνων.

1982

Ο Σουηδός πρωταθλητής του τένις Μπιον Μποργκ αποχωρεί από την ενεργό δράση σε ηλικία 26 ετών. Στη διάρκεια της καριέρας του κέρδισε 96 τίτλους, από τους οποίους 11 σε τουρνουά «Γκραν Σλαμ». Έχει κατακτήσει έξι φορές το «Ρολάν Γκαρός», περισσότερες από κάθε άλλο αθλητή. Πολλοί τον θεωρούν τον κορυφαίο στην ιστορία του αθλήματος.

2002

Φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 50 ετών, πάσχοντας από κατάθλιψη και αμνησία, ο Μάικλ Γουέμπστερ. Ήταν ένας από τους καλύτερους παίκτες αμερικανικού ποδοσφαίρου από το 1974 μέχρι το 1990, όταν αγωνίστηκε με τα χρώματα των Πίτσμπουργκ Στίλερς και των Κάνσας Σίτι τσιφς. Γνωστός σαν «Άιρον Μάικ», θεωρείται ένας από τους καλύτερους μέσους στην ιστορία του αθλήματος.