Το “πράσινο” ημερολόγιο

Επιμέλεια: Γιώργος Κουσουνέλος

Τα γεγονότα της ιστορίας του ΠαναθηναΪκού σαν σήμερα 9 Οκτωβρίου

1938
Εμφανίζεται για πρώτη φορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο ένας σπουδαίος πράσινος τερματοφύλακας, ο Βασίλης Χάντζος, στον αγώνα του Τριφυλλιού με τον Ατρόμητο Αθηνών για το πρωτάθλημα της πρωτεύουσας. Ο Παναθηναϊκός έκανε επιβλητική εμφάνιση και συνέτριψε τους αντιπάλους του με σκορ 10-0 (τέσσερα γκολ πέτυχε ο Οδυσσέας Τσούτσος) και ο Χάντζος υπήρξε περίπου… θεατής του ματς.

1960
Ο αλησμόνητος «Λέων του Ξυλοκάστρου» Σωτήρης Αγγελόπουλος, ένας παίκτης που έπαιξε σε όλες σχεδόν τις θέσεις της ενδεκάδας του Παναθηναϊκού, συμπλήρωσε 100 συμμετοχές στο Πρωτάθλημα Ελλάδας στον αγώνα του πράσινου αυτοκράτορα με την ΑΕΚ. Το παιχνίδι έγινε στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και έληξε 3-2 υπέρ των γηπεδούχων, που έδειξαν ότι δεν θα τους ξέφευγε ο δεύτερος τίτλος της Εθνικής Κατηγορίας.

1977
Μια μεγάλη νίκη πέτυχε ο Παναθηναϊκός επί του Ολυμπιακού με σκορ 2-1 μέσα στο στάδιο Καραϊσκάκη για το Πρωτάθλημα Ελλάδας. Προηγήθηκε με φοβερό φάουλ του Αχιλλέα Ασλανίδη και πέτυχε το γκολ της νίκης στο 86 μετά από θαυμάσια ενέργεια του Χρήστου Γιαννακούλα. Ο αγώνας διακόπηκε από επεισόδια που προκάλεσαν οι γηπεδούχοι, αλλά ο διαιτητής έγραψε ότι… τελείωσε κανονικά ώστε να αποφευχθούν πιθανές τιμωρίες.

1988
Μετά την ήττα του από την ΑΕΚ 1-0 στις 25 Σεπτεμβρίου 1988, ο αυτοκράτορας του ελληνικού αθλητισμού άρχισε ένα μεγάλο σερί αγώνων χωρίς ήττα εντός έδρας, το οποίο διακόπηκε μετά από 40 ματς, στις 10 Μαρτίου 1991, όταν ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό με το ίδιο σκορ. Η σπουδαία αυτή επίδοση του Τριφυλλιού κράτησε 2 χρόνια, 6 μήνες και 15 ημέρες!