Το “πράσινο” ημερολόγιο

Επιμέλεια: Γιώργος Κουσουνέλος

Τα γεγονότα της ιστορίας του Παναθηναϊκού σαν σήμερα 5 Οκτωβρίου

1930
Στο πρώτο από τα φιλικά του παιχνίδια μετά τη θριαμβευτική κατάκτηση του Πρωταθλήματος Ελλάδας ο Παναθηναϊκός νίκησε το Γουδί με σκορ 5-3, αποδεικνύοντας ότι ήταν πραγματικά ο κυρίαρχος του ελληνικού ποδοσφαίρου. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο αυτοκράτορας του ελληνικού αθλητισμού έδωσε 13 φιλικούς αγώνες με ελληνικές ομάδες στη διάρκεια της περιόδου 1930-31, κέρδισε τους 11 και πέτυχε συνολικά 61 γκολ εις βάρος τους!

1952
Ο μόνιμος πρωταθλητής Αθήνας κάνει επιβλητική εμφάνιση και συντρίβει τον ισχυρότατο «φονέα των γιγάντων» Φωστήρα με σκορ 5-2 στον πρώτο αγώνα της διοργάνωσης της περιόδου 1952-53 με δύο γκολ του αέρινου εξτρέμ Φίλιππου Ασημακόπουλου και από ένα του Πανάκη, του Καζάκου και του Πετρόπουλου. Ο τελευταίος, ένας τεχνίτης επιθετικός παίκτης, εμφανίστηκε για πρώτη φορά με την πράσινη φανέλα και υπήρξε έκτοτε βασικό στέλεχος του πράσινου αυτοκράτορα επί σειρά ετών.

1988
Ο πανίσχυρος κυπελλούχος Ελλάδας, μετά τη νίκη του στην Κύπρο επί της Ομόνοιας με σκορ 1-0 για το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης, διπλασίασε τις επιτυχίες του επί της ομάδας της Μεγαλονήσου με 2-0 και πέρασε άνετα στον δεύτερο γύρο της διοργάνωσης. Τα πράσινα τέρματα πέτυχαν μέσα σε δύο λεπτά στο δεύτερο ημίχρονο ο Χρήστος Δημόπουλος και ο Κλάους Νίλσεν.

1998
Ένα από τα σπουδαία ταλέντα της Παιανίας, ο μεσοεπιθετικός Γιώργος Καραγκούνης, πήρε μέρος για πρώτη φορά σε αγώνα πρωταθλήματος του Παναθηναϊκού όταν περιλήφθηκε στην ενδεκάδα που αντιμετώπισε τον Εθνικό. Ο νεαρός παίκτης άφησε πολύ καλές εντυπώσεις, αλλά ακολούθως παραχωρήθηκε στον Απόλλωνα για την απόκτηση εμπειριών και στη συνέχεια αποτέλεσε πολύτιμη μονάδα του ιστορικού αθηναϊκού συλλόγου μέχρι σήμερα. Εκτός των άλλων έκανε καριέρα στο εξωτερικό και έγινε πολλές φορές διεθνής.