Το “πράσινο” ημερολόγιο

Επιμέλεια: Γιώργος Κουσουνέλος

Τα γεγονότα της ιστορίας του Παναθηναϊκού σαν σήμερα 11 Οκτωβρίου

1945
Αν και ακόμα προσπαθούσε να βρει τον δρόμο του μετά τη λαίλαπα του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, ο Παναθηναϊκός εξακολουθούσε να διατηρεί την ισχύ της προπολεμικής περιόδου. Παίζοντας σε φιλικό αγώνα με την ισχυρή Δάφνη Αθηνών δεν δυσκολεύτηκε να επιβληθεί με σκορ 6-2. Τέσσερα γκολ πέτυχε ο Γιάννης Πετσανάς και από ένα ο Βασίλης Καμπέρος και ο Τάκης Τριανταφύλλης.

1961
Προετοιμαζόμενος για τον τρίτο συνεχή τίτλο του στο πρωτάθλημα της Εθνικής Κατηγορίας, ο ασυναγώνιστος Παναθηναϊκός της δεκαετίας του 1960 συνέτριψε την ομάδα της Σαφράμπολης με σκορ 5-0 σε φιλική συνάντηση που έγινε στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Τρία γκολ πέτυχε ο ιδιαιτέρως διακριθείς Διονύσης Σπετσαρίας, ένα ο Γιάννης Κοσμίδης και ένα ο Στέλιος Παναγιωτίδης.

1970
Ένας από τους μεγαλύτερους κεντρικούς επιθετικούς του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο δημοφιλής «ψηλός» του Τριφυλλιού Αντώνης Αντωνιάδης, γίνεται για πρώτη φορά διεθνής στον αγώνα της Ελλάδας με τη Μάλτα, που έληξε 1-1 για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Ο τρομερός κανονιέρης ήταν ο 51ος πράσινος διεθνής στη μακρά σειρά των σπουδαίων παικτών του Παναθηναϊκού που φόρεσαν τη φανέλα με το εθνόσημο.

1978
Ένας ακόμα πράσινος παίκτης, ο Γιώργος Δεληκάρης (μεταγραφή από τον Ολυμπιακό), προστέθηκε στον μακρύ κατάλογο των διεθνών του Τριφυλλιού παίρνοντας μέρος στον αγώνα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος με τη Φινλανδία για το Ευρωπαϊκό Κύπελλο. Η εθνική μας νίκησε 8-1 και ο Δεληκάρης, 61ος διεθνής παίκτης του Παναθηναϊκού, πέτυχε δύο γκολ.

1986
Πραγματικός σίφουνας ο νταμπλούχος Ελλάδας Παναθηναϊκός έκανε περίπατο και συνέτριψε τον ισχυρό Αθηναϊκό με σκορ 8-0 σε φιλική αναμέτρηση που έγινε στο ΟΑΚΑ. Εντυπωσίασε ο ασύλληπτος Θανάσης Δημόπουλος που πέτυχε 4 γκολ, ενώ τον ακολούθησαν ο Λύσανδρος Γεωργαμλής με δύο και οι Νίκος Καραβίδας και Δημοσθένης Κάβουρας με ένα ο καθένας.