Η σφαγή του Μεξικού

Επιμέλεια: Τάσος Γιαμάς

Την προηγούμενη της 3ης Οκτωβρίου 1968, εννέα μέρες πριν γίνει η τελετή έναρξης των 19ων Ολυμπιακών Αγώνων στην Πόλη του Μεξικού, 10.000 και πλέον άτομα διαδηλώνουν στην «Πλατεία των τριών Πολιτισμών» στο κέντρο της πόλης, εκφράζοντας την αντίθεσή τους προς το επικείμενο γεγονός. Τα επεισόδια κορυφώνονται τις πρώτες πρωινές ώρες σαν σήμερα, όταν επενέβη ο στρατός για να διαλύσει τους διαδηλωτές. Ο τραγικός απολογισμός ήταν 260 νεκροί και 1.200 τραυματίες.

Δύο περίπου μήνες πριν, στις 30 Ιουλίου του 1968, είχαν σκοτωθεί άλλα δέκα άτομα, σε άλλη διαδήλωση για τον ίδιο λόγο, που είχε διαλυθεί ξανά με επέμβαση του στρατού.

Είχαν προηγηθεί μήνες πολιτικής αναταραχής στη μεξικανική πρωτεύουσα, με πολλές φοιτητικές διαδηλώσεις και βίαια επεισόδια, όπως συνέβη εκείνη τη χρονιά σε πολλές χώρες του κόσμου. Ο Πρόεδρος του Μεξικού Γκουστάβο Ντίαζ Ορντάζ προσπαθούσε να σταματήσει τις κινήσεις διαμαρτυρίας θέτοντας τα πανεπιστήμια της χώρας υπό στρατιωτική επιτήρηση, γεγονός που είχε φορτίσει ακόμα περισσότερο την ατμόσφαιρα.

Το συμβάν έγινε γνωστό σαν «η σφαγή του Τλατελόλκο» από το όνομα της περιοχής που βρίσκεται η συγκεκριμένη πλατεία ή «η νύχτα του Τλατελόλκο» από τον τίτλο ενός βιβλίου της Μεξικανής συγγραφέως Έλενα Πονιατόφσκα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τότε κυβέρνηση της χώρας είχε ανακοινώσει ότι σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα και τραυματίστηκαν 20. Οι αγώνες διεξήχθησαν κανονικά, από τις 12 μέχρι τις 27 Οκτωβρίου 1968.

1971
Η Μπίλι Τζιν Κινγκ γίνεται η πρώτη επαγγελματίας τενίστρια που κερδίζει 100.000 δολάρια σε έναν χρόνο, κατακτώντας, τον αξίας 4.000 δολαρίων, τίτλο του τουρνουά Βιρτζίνια Σλιμς-Θάντερμπερντ στο Φίνιξ. Γεννημένη στις 22 Νοεμβρίου 1943 στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνια, η Τζιν Κινγκ νίκησε συνολικά σε 67 τουρνουά, 12 από τα οποία ήταν της σειράς Γκραν Σλαμ.

1974
Ο Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο, γνωστός ανά την υφήλιο με το όνομα Πελέ, ο οποίος έχει φτάσει σε ηλικία 34 ετών, δίνει τον τελευταίο αγώνα του με τα χρώματα της Σάντος. Τα επόμενα τρία χρόνια θα αγωνιστεί στις ΗΠΑ, με την ομάδα Κόσμος Νέας Υόρκης, όπου θα ολοκληρώσει την καριέρα του. Όταν έφυγε για τη Νέα Υόρκη, ο Πελέ είχε κατακτήσει τρεις φορές το Παγκόσμιο Κύπελλο με την εθνική Βραζιλίας για την οποία είχε σημειώσει 85 γκολ, ενώ συνολικά είχε πετύχει 1.100 τέρματα σε 1.120 επίσημους αγώνες. Με τον Κόσμο συμμετείχε σε 99 παιχνίδια και σημείωσε 95 γκολ. 

1978
Πεθαίνει σε ηλικία 27 ετών από μία σπάνια ασθένεια, το καρδιακό σάρκωμα, ο Αλεξάντρ Μπέλοφ, ο σκόρερ του νικητήριου καλαθιού στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου το 1972, όπου η Σοβιετική Ένωση νίκησε με 51-50 τις ΗΠΑ και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Ήταν η πρώτη νίκη των Σοβιετικών σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Μπέλοφ ήταν ο ηγέτης της Σπαρτάκ Λένινγκραντ, την οποία οδήγησε στην κατάκτηση του Πρωταθλήματος του 1975 και δύο Κυπέλλων Σαπόρτα.