Το «πράσινο» ημερολόγιο

Επιμέλεια: Γιώργος Κουσουνέλος

Τα γεγονότα της ιστορίας του Παναθηναϊκού σαν σήμερα, 26 Σεπτεμβρίου.

1948
Ο Παναθηναϊκός απέδειξε ότι η κατάκτηση του Πρωταθλήματος Ελλάδας δεν ήταν τυχαία, αφού πετύχαινε αλλεπάλληλες ευρύτατες φιλικές νίκες επί όλων των αντιπάλων με τους οποίους αγωνιζόταν. Δυστυχώς, η διοργάνωση ματαιώθηκε εκείνη τη χρονιά και έτσι χάθηκε η ευκαιρία για έναν ακόμα τίτλο, όπως τουλάχιστον δείχνει η ευρεία νίκη επί του Αθηναϊκού με  5-0. Δύο γκολ πέτυχε ο Πανωλιάσκος και από ένα ο Σταφυλίδης, ο Σίμος και ο Γιάννης Παπαντωνίου.

1964
Θριαμβευτικό ήταν το ξεκίνημα του αήττητου πρωταθλητή Ελλάδας στο πρώτο ματς της νέας περιόδου. Με εξαιρετική εμφάνιση και τρομερή αποτελεσματικότητα ο αυτοκράτορας του ελληνικού αθλητισμού συνέτριψε 6-1 τον Παναιγιάλειο με τρία γκολ του Παπουτσάκη και από ένα των Δομάζου, Λουκανίδη και Παναγιωτίδη, δείχνοντας σε όλους ότι θα ήταν και πάλι ο αναμφισβήτητος κυρίαρχος της διοργάνωσης.

1965
Και δεύτερη πράσινη νίκη στο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης. Αυτή τη φορά το Τριφύλλι επιβλήθηκε 4-1 της Σλιέμα Μάλτας και εξασφάλισε κατά μεγάλο ποσοστό την πρόκρισή του στον επόμενο γύρο. Η πράσινη μηχανή είχε πάρει μπρος και όλα έδειχναν ότι δεν θα αργούσαν πλέον οι ημέρες της δόξας. Για την ιστορία αναφέρουμε ότι τα γκολ του αγώνα πέτυχαν από ένα ο Στράτος Σακελλαρίδης, ο Τάκης Λουκανίδης, ο Μίμης Δομάζος και ο Αριστείδης Καμάρας.

1971
Μετά από επιβλητική εμφάνιση ο Παναθηναϊκός επιβάλλεται του Φωστήρα με σκορ 7-2 για το Πρωτάθλημα Ελλάδας με τρία τέρματα του μεγάλου σκόρερ Αντώνη Αντωνιάδη (που τελικά θα κάνει ρεκόρ με 39 γκολ) και δείχνει ότι είναι αποφασισμένος να ξανακερδίσει τον τίτλο του πρωταθλήματος το οποίο είχε χάσει την προηγούμενη χρονιά, κυρίως λόγω της εκπληκτικής πορείας του προς το Γουέμπλεϊ.

1982
Ο κυπελλούχος Παναθηναϊκός πέτυχε την πρώτη ευρεία νίκη του για το Πρωτάθλημα Ελλάδας νικώντας άνετα τη Δόξα Δράμας με σκορ 5-1. Τα πράσινα γκολ πέτυχαν πέντε διαφορετικοί παίκτες: ο Άρνε Ντόκεν, ο Γρηγόρης Χαραλαμπίδης, ο Σπύρος Λιβαθηνός, ο Ηλίας Μπέριος και ο Άγγελος Αναστασιάδης.