Το «πράσινο» ημερολόγιο

Επιμέλεια: Γιώργος Κουσουνέλος

Τα γεγονότα της ιστορίας του Παναθηναϊκού σαν σήμερα, 20 Σεπτεμβρίου.

1931
Στον πρώτο αγώνα της ιστορίας του για το Κύπελλο Ελλάδας ο Παναθηναϊκός έκανε επιβλητική εμφάνιση και συνέτριψε την Άμυνα Πειραιώς με σκορ 6-1 παίζοντας στο Ποδηλατοδρόμιο. Κορυφαίος σκόρερ ήταν ο Γιώργος Ρόκκος που πέτυχε τρία γκολ, ενώ από ένα σημείωσαν ο Μήτσος Μπαλτάσης, ο Παναγιώτης Σουρμελής και ο Μίμης Πιερράκος.

1961
Αποδίδοντας θαυμάσιο ποδόσφαιρο, ο μεγάλος Παναθηναϊκός της δεκαετίας του 1960 υποχρεώνει την πανίσχυρη Γιουβέντους σε ισοπαλία 1-1 στον πρώτο αγώνα τους για το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης και οι Ιταλοί αρχίζουν να τα… χρειάζονται. Η ρεβάνς στην Ιταλία προβλέπεται πολύ δύσκολη για τους γηπεδούχους, αφού ο αυτοκράτορας του ελληνικού ποδοσφαίρου διαθέτει ένα εξαιρετικό σύνολο, ικανό να πάρει την πρόκριση ακόμα και εκτός έδρας.

1964
Μια εβδομάδα πριν από την έναρξη του νέου Πρωταθλήματος, ο αήττητος πρωταθλητής Ελλάδας της προηγούμενης περιόδου απέδειξε ότι ήταν ο κυρίαρχος του ελληνικού ποδοσφαίρου συντρίβοντας τον ισχυρότατο Πανιώνιο 6-1 σε φιλικό αγώνα προετοιμασίας. Τέσσερα γκολ πέτυχε ένας φοβερός Τάκης Λουκανίδης και δύο ο έξοχος διεμβολιστής Γιάννης Κομιανίδης.

1981
Ένας ακόμα «ψηλός» μετά τον κανονιέρη Αντώνη Αντωνιάδη κάνει την πρώτη εμφάνισή του φορώντας την πράσινη φανέλα. Είναι ο σπουδαίος κεφαλοσφαιριστής Γρηγόρης Χαραλαμπίδης που πρωτοέπαιξε με τα χρώματα του Τριφυλλιού στον αγώνα Πρωταθλήματος με τη Λάρισα, ο οποίος έληξε 2-2 με γκολ ενός τρίτου ψηλού, του Νορβηγού Άρνε Ντόκεν.

1999
Ένας πανύψηλος τερματοφύλακας προερχόμενος από τις εφηβικές ομάδες του συλλόγου, ο Κώστας Χαλκιάς, κάνει την πρώτη επίσημη εμφάνισή του στον αγώνα του Παναθηναϊκού με τα Τρίκαλα για το Πρωτάθλημα Ελλάδας, που έληξε 2-0 υπέρ του πράσινου αυτοκράτορα.