Όποιος αντέξει θα σηκώσει την κούπα του πρωταθλητή

Επιμέλεια: Γιώργος Σπανουδάκης

Η πρωτοπόρος του Πρωταθλήματος ΑΕΚ, ο δεύτερος Παναθηναϊκός και ο… έβδομος Ολυμπιακός θα διεκδικήσουν (λογικά) και φέτος τον τίτλο. Οι τρεις πρώτες αγωνιστικές του Πρωταθλήματος φέρνουν τους «κιτρινόμαυρους» στην κορυφή, αφού «καθάρισαν» σχετικά εύκολα εκτός έδρας τον Λεβαδειακό και κουτσά στραβά τη Βέροια και με άγχος τον Ατρόμητο στο ΟΑΚΑ.

Ο Παναθηναϊκός άφησε δύο βαθμούς στο ντέρμπι της πρεμιέρας με τον Ολυμπιακό, έκανε επίδειξη ισχύος στο Παγκρήτιο με τον Εργοτέλη και έπαιξε όσο χρειαζόταν για να νικήσει εύκολα και απλά τον ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο.

Από την πλευρά του ο Ολυμπιακός σκόνταψε στην έδρα του «αιωνίου» αντιπάλου, φιλοδώρησε με έξι γκολ τον ΟΦΗ στο Καραϊσκάκη και έφυγε με τον βαθμό της ισοπαλίας από το «Κλεάνθης Βικελίδης».

Με αυτά τα δεδομένα στην ΑΕΚ έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν για το εντυπωσιακό ξεκίνημα, στον Παναθηναϊκό να είναι αισιόδοξοι για τη νέα ομάδα ενώ στον Ολυμπιακό συνεχίζουν να σκάβουν τον… λάκκο του Τάκη Λεμονή! Σε σημείο που να μην προλαβαίνει την 4η αγωνιστική! Όμως το Πρωτάθλημα έχει πολύ δρόμο ακόμη και το θέμα είναι ποιος θ’ αντέξει…

Στο θέμα, λοιπόν, της αντοχής ο Παναθηναϊκός έχει ένα πολύ σοβαρό πλεονέκτημα κόντρα στην ΑΕΚ αλλά και στον Ολυμπιακό και αυτό θα πρέπει να το εκμεταλλευτεί στο έπακρο. Και δεν μιλάμε φυσικά για το κομμάτι της φυσικής κατάστασης, για το οποίο δεν μπορούμε να έχουμε… συγκριτικό μετρητή, αλλά για δύο άλλες παραμέτρους.

Η ΑΕΚ, για παράδειγμα είναι λογικό να βρίσκεται σε φουλ φόρμα αυτή την περίοδο, αφού η προετοιμασία της βασίστηκε πάνω σε αυτό το χρονικό ορίζοντα! Ξεκίνησε νωρίτερα από τους υπόλοιπους και έριξε τον ρυθμό των προπονήσεων, όταν οι άλλοι τον ανέβαζαν, λόγω των αγώνων για την προκριματική φάση του Champions League.

Ενδεχομένως οι «κιτρινόμαυροι» εάν γνώριζαν ότι θα «σκουντούφλαγαν» πάνω στην Σεβίλη, ν’ άφηναν τον προγραμματισμό με απώτερο σκοπό την είσοδο στους ομίλους του Champions League και να φρόντιζαν να πιάσουν και με τα δύο χέρια το… καρπούζι του Πρωταθλήματος.

Τα πρόγραμμα του καλοκαιριού είναι σχεδόν σίγουρο ότι η ΑΕΚ θα το «πληρώσει» αγωνιστικά, κατά τη διάρκεια της περιόδου. Όχι για την προετοιμασία που έκανε –λόγω των έξτρα ημερών- αλλά για την προετοιμασία που ΔΕΝ έκανε για να είναι «φρέσκια» για τους αγώνες των προκριματικών του Champions League!

Εάν μάλιστα σκεφτεί κανείς ότι στην βασική της ενδεκάδα έχουν μόνιμη θέση και ρόλους «κλειδιά» ο 35αρης Ριβάλντο, ο 33αρης Ζήκος, ο 32αρης Λυμπερόπουλος και 31αρης Δέλλας, τότε είναι εύκολα αντιληπτό ότι αυτό το «σκαρί» δύσκολα θ’ αντέξει στις δοκιμασίες μιας σεζόν. Και στους τραυματισμούς! Πρόβλεψη κάνουμε…

Από την πλευρά του ο Ολυμπιακός μπορεί να επιχείρησε και να έριξε τον μέσο όρο ηλικίας, αλλά και πάλι είναι η γηραιότερη ομάδα, με ότι αυτό συνεπάγεται. Εάν και στην παρούσα φάση και ενδεχομένως και μελλοντικά το πρόβλημα για τους «ερυθρολεύκους» δεν είναι τόσο… ηλικιακό, όσο νοοτροπίας. Διότι όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει.

Ο Παναθηναϊκός φαίνεται να είναι η ομάδα με την μεγαλύτερη ισορροπία. Στην οργάνωση της προετοιμασίας αλλά και στο μέσο όρο ηλικίας, αφού πλην των Γκούμα και Φύσσα ουδείς άλλος δεν έχει υπερβεί τα 30, ενώ και ο Καραγκούνης που τα έχει «πατήσει» τρέχει όσο δέκα 18αρηδες! Φυσικά και οι «πράσινοι» έχουν τ’ αδύνατα σημεία τους, αφού θα πρέπει να βρουν την χημεία τους, ανεβάζοντας τον αγωνιστικό και ποιοτικό πήχη. Με το όνομα και μόνο δεν μπορείς να κερδίζεις όλα τα παιχνίδια, όπως συνέβη με τον ΠΑΟΚ. Και ειδικά εάν επαναληφθούν διαιτησίες τύπου Τεροβίτσα.