Το «πράσινο» ημερολόγιο

Επιμέλεια: Γιώργος Κουσουνέλος

Τα γεγονότα της ιστορίας του Παναθηναϊκού σαν σήμερα, 11 Σεπτεμβρίου.

1932
Αν και τα σημάδια της αγωνιστικής πτώσης ήταν φανερά μετά την απομάκρυνση του Άγγελου Μεσσάρη και τη διαγραφή του Γιώργου Καλαφάτη, ο Παναθηναϊκός έκανε πολύ καλή εμφάνιση και επιβλήθηκε του Ηρακλή με σκορ 6-3 σε φιλική συνάντηση. Από δύο τέρματα σημείωσαν ο Σουρμελής και ο Σοφιανόπουλος, από ένα ο Βουτσαδόπουλος και ο Χριστοδούλου.

1960
Στον επαναληπτικό τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας ο ήδη πρωταθλητής Εθνικής κατηγορίας Παναθηναϊκός εμφανίστηκε στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας εντελώς αδιάφορος, έκανε μετριότατη εμφάνιση και ηττήθηκε 3-0 από τον Ολυμπιακό, χωρίς να προβάλει την παραμικρή αντίσταση. Ο πρώτος αγώνας είχε γίνει στις 7 Αυγούστου κάτω από αφόρητη ζέστη και είχε λήξει ισόπαλος 1-1.

1974
Αγγλικό σκορ απόλαυσαν οι φίλαθλοι που παρακολούθησαν το φιλικό παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τον Φωστήρα. Ο αγώνας έγινε στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και έληξε 6-5, με δύο γκολ του Δομάζου, δύο του Ελευθεράκη και από ένα των Αντωνιάδη και Μπούντισιτς. Το αξιοσημείωτο είναι ότι δύο γκολ επίσης πέτυχε ο Βερόν και ένα ο Ντεμέλο, οι οποίοι όμως έπαιξαν με την ομάδα του Φωστήρα!

1993
Ο Κώστας Αντωνίου, ένας σπουδαίος «πράσινος» μέσος, με εκπληκτική τεχνική κατάρτιση, συμπληρώνει 300 συμμετοχές στον αγώνα του Παναθηναϊκού εναντίον της ΑΕΚ για το Πρωτάθλημα Ελλάδας. Ατυχώς, το ορόσημο αυτό της ποδοσφαιρικής καριέρας του δεν συνοδεύτηκε από μια νίκη, αφού η Ένωση κατάφερε να επιβληθεί του ιστορικού αθηναϊκού συλλόγου με σκορ 2-1.

1994
Μετά από δύο αποτυχημένες σεζόν ο Παναθηναϊκός φαίνεται αποφασισμένος να επιστρέψει στον θρόνο του. Πρώτο θύμα του στο Πρωτάθλημα Ελλάδας ήταν ο Απόλλων (3-2 εκτός έδρας προ εβδομάδος) και ακολούθησε ο Εδεσσαϊκός, ο οποίος υπέκυψε 4-1 με δύο γκολ του Κριστόφ Βαζέχα, ένα του Γιώργου Δώνη και ένα του Χουάν Χοσέ Μπορέλι. Η πράσινη μηχανή είχε πάρει μπρος και θα σταματούσε μόνο με το νταμπλ εκείνη τη σεζόν.