Σκάνδαλα και ασύλληπτα ρεκόρ

Επιμέλεια: Τάσος Γιαμάς

Πρεμιέρα σαν σήμερα το 1988 των Ολυμπιακών Αγώνων της Σεούλ, η τελετή λήξης των οποίων έγινε στις 2 Οκτωβρίου. Η πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας είχε επιλεγεί για τη διοργάνωσή τους τον Σεπτέμβριο του 1981, υπερτερώντας της Ναγκόγια. Στους Αγώνες έλαβαν μέρος 8.645 αθλητές, 6.279 άνδρες και 2.186 γυναίκες, οι οποίοι διαγωνίστηκαν σε 263 αγωνίσματα, σε 27 αθλήματα. Έλαβαν μέρος 159 χώρες, ενώ απουσίασαν η Βόρεια Κορέα, η οποία ήταν σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Νότια, η Κούβα και η Αιθιοπία. Οκτώ χώρες έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση.

Οι Αγώνες σημαδεύτηκαν από το σκάνδαλο ντόπινγκ στο οποίο ενεπλάκη ο Καναδός Μπεν Τζόνσον, που κέρδισε τα 100 μ. με παγκόσμιο ρεκόρ. Πρόσωπα των Αγώνων ήταν ο αθλητής των καταδύσεων Γκρεγκ Λουγκάνις που διατήρησε τους τίτλους που είχε πάρει το 1984 στο Λος Άντζελες, οι κολυμβητές Κριστίν Ότο και Ματ Μπιόντι που κέρδισαν έξι και πέντε χρυσά μετάλλια αντίστοιχα και η αμερικανίδα Φλόρενς Γκρίφιθ-Τζόινερ με τα ασύλληπτα παγκόσμια ρεκόρ και τις εκκεντρικές εμφανίσεις.

Ο Άντονι Νέστι κέρδισε το πρώτο χρυσό μετάλλιο για το Σουρινάμ και έγινε ο πρώτος μαύρος αθλητής που κέρδισε αγώνισμα κολύμβησης, ενώ η ποδηλάτρια Κρίστα Ροτενμπούργκερ έγινε η πρώτη αθλήτρια που κέρδισε χρυσό μετάλλιο σε Χειμερινούς και Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Σοβιετική Ένωση κέρδισε τα περισσότερα μετάλλια (132) και ακολούθησαν η Ανατολική Γερμανία με 102 και οι ΗΠΑ με 94.

1967

Σε τραγωδία εξελίχθηκε ο αγώνας ανάμεσα στην Καϊσερί και τη Σίβας, για το πρωτάθλημα της Β’ κατηγορίας της Τουρκίας, όταν κατά τη διάρκειά του ξέσπασαν επεισόδια πολύ μεγάλης έντασης. Όλα άρχισαν όταν η Καϊσερί πέτυχε γκολ. Τότε οι εξαγριωμένοι οπαδοί της Σίβας άρχισαν να λιθοβολούν τους αντιπάλους τους και οι συγκρούσεις σύντομα ξέφυγαν από κάθε έλεγχο. Ξέσπασε πραγματική μάχη, η οποία κατεστάλη μόνο αφού επενέβησαν στρατιωτικές δυνάμεις. Από τα επεισόδια, που είχαν διάρκεια αρκετών ημερών, 42 άτομα έχασαν τη ζωή τους, περισσότερα από 700 τραυματίστηκαν και η πόλη της Καισαρείας λεηλατήθηκε. Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω των γεγονότων ο τότε πρωθυπουργός της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, υποχρεώθηκε να αναβάλει για 24 ώρες προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Σοβιετική Ένωση.

1999

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία του Βελγίου αποφασίζει να μειώσει την ποινή αποκλεισμού που είχε επιβληθεί στον Ρόνι Γουόλγουορκ. Ο νεαρός προπονητής, που ανήκε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και είχε δοθεί δανεικός στην Αντβέρπ, επιτέθηκε και χτύπησε τον διαιτητή, με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί ποινή ισόβιου αποκλεισμού. Τελικά, η τιμωρία του Γουόλγουορκ διήρκεσε μέχρι τις 25 Μαΐου 2000 και ίσχυσε μόνο στο Βέλγιο.

1902

Ιδρύεται η Ντούισμπουργκ, μια από τις ομάδες που μετέχουν στο Πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας Γερμανίας, η οποία κατέχει το ρεκόρ της μεγαλύτερης εκτός έδρας νίκης στην Μπουντεσλίγκα (9-0 την Τασμάνια Βερολίνου το 1966). Δεν έχει κατακτήσει τίτλο, έχει παίξει όμως τρεις φορές στον τελικό του Κυπέλλου. Χρώματά της είναι το άσπρο και το μπλε και γήπεδό της το «MSV-Αρένα» (31.500 θέσεις).