Πρώτη η Καστοριά!

Επιμέλεια: Ηλίας Αλεξόπουλος

ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΟΙ «ΓΟΥΝΑΡΑΔΕΣ», ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΟ, ΣΕΡΡΕΣ, ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ. «ΠΑΙΞΑΜΕ ΧΩΡΙΣ ΟΚΤΩ ΠΑΙΚΤΕΣ. ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΟΡ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ». – ΚΑΖΙΜΙΡ ΓΚΟΡΣΚΙ, 1977.

Ένας σαρωτικός Παναθηναϊκός συνέτριβε τη Βέροια με 6-1 το 1976 (3η αγωνιστική) και παρέμενε στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας, έναν βαθμό πίσω απ’ την εκπληκτική Καστοριά, που την ίδια ώρα «καθάριζε» (1-0) και τον ΠΑΣ Γιάννινα, χάρις σ’ ένα γκολ του Αποστολίδη στο 45’. Δύο γκολ σημείωσαν για το «τριφύλλι» οι Αλβαρέζ και Αντωνιάδης και από ένα οι Ασλανίδης – Τερζανίδης. Ουσιαστικά, ο αγώνας τελείωσε στο 27’, όταν (στο 1-0) ο Άγγελος Σπυρίδων αποβλήθηκε. Στο 50’ η Βέροια κατόρθωσε να ισοφαρίσει με τον Υφαντή, από ‘κεί και πέρα, όμως, ήταν αδύνατον να αντέξει. Το γεγονός, πάντως, ότι, παρά το αριθμητικό του πλεονέκτημα, ο Παναθηναϊκός έπρεπε να φθάσει στο 60’, για να «καθαρίσει» τη νίκη, έριχνε τους τόνους της ημετέρας. «Συγκάτοικοι» με τους «πράσινους» στους τέσσερις βαθμούς, ούτε μία, ούτε δύο, αλλά έξι ομάδες!

Ο ΠΑΟΚ, που επικρατούσε 3-0 του Πιερικού (Ορφανός 2, Κούδας), με ξέσπασμα στο τελευταίο 20λεπτο κι ενώ ακόμη είχε τέσσερα δοκάρια (!) κι άλλο ένα γκολ (Κούδας), που ακυρώθηκε. Ο Ολυμπιακός, που περνούσε νικηφόρα απ’ το Αιγάλεω (2-0, με Γαλάκο- Σόρενσεν), αν και το «σίτι» ήταν συνολικά καλύτερο («οι “ερυθρόλευκοι” δεν ξεπέρασαν τη μετριότητα και πέρασαν δύσκολες στιγμές» έγραφε ο Κ. Θωμόπουλος). Η ΑΕΚ, που συνέτριψε τον Πανιώνιο με 5-1 (Τάσος πέν., Νικολούδης, Παπαϊωάννου, Μουσούρης, Νικολάου – Ζούμας), με τους Νεοσμυρνιώτες, πάντως, να τα έχουν με την τύχη τους (στο 0-0 είχαν τρεις κλασικές ευκαιρίες να πάρουν κεφάλι), αλλά και τη διαιτησία του Μασσαλά, καθώς το πέναλτι που έδωσε στην «Ένωση» στο 45’ (το 1-0) προκάλεσε θυμηδία, αναγκάζοντας τον Αργύρη Κοκκινάκη να γράψει ότι ο ρέφερι «τα έκανε… θάλασσα»!

Ο Πανσερραϊκός, που έχανε την ευκαιρία να πιάσει κορυφή, μετά την ήττα του 1-0 στην Καβάλα (Καλαϊτζίδης), η οποία «αδικείται από την φτωχή νίκη», καταπώς μετέδιδε ο Β. Τελίδης (ας όψεται ο -εκ νέου- εκπληκτικός Λούκοβιτς). Ο Εθνικός, που έμενε στο 1-1 (στο Φάληρο) με τον ΟΦΗ, μετά από ένα δραματικό παιχνίδι (προηγήθηκε με τον Μητρόπουλο στο 58’, στο 86’ ο Ιντζόγλου έστειλε στο δοκάρι πέναλτι, που θα «καθάριζε» τη νίκη και στο 89’ ο Βασιλείου, ευστοχώντας σε άλλο πέναλτι, έφερνε την απόλυτη ψυχρολουσία στους Πειραιώτες). Και η Παναχαϊκή, που γνώριζε την ήττα στη Θεσσαλονίκη απ’ τον Ηρακλή (2-1 με Χατζηελευθερίου, Ορφανίδης- Σπεντζόπουλος). Ποιος αγώνας έμενε; Το Απόλλων Αθ.- Άρης 1-1 (Ασημακόπουλος – Σεμερτζίδης), με τους Θεσσαλονικείς, πάντως, εμφανώς καλύτερους, ν’ αξίζουν τη νίκη.

1991
Μεγαλειώδης πρόκριση του ΠΑΟΚ (του Μίροσλαβ Μπλάζεβιτς) στην επόμενη φάση του Κυπέλλου UEFA! Παρά το 1-1 της Τούμπας, ο «δικέφαλος», όχι μόνο κρατήθηκε όρθιος στο Βέλγιο απέναντι στην ισχυρή Μαλίν, αλλά μ’ ένα «χρυσό» γκολ του Στέφανου Μπορμπόκη τρία λεπτά πριν το φινάλε, έπαιρνε και τη νίκη 1-0, που σήμαινε… β’ γύρος! Βασικό μας θέμα το κάναμε. Πρόκριση και για τον Παναθηναϊκό (Πρωταθλητριών), έστω και με… μουρμούρες, μετά το 0-0 με την ισλανδική Φραμ (2-2 στο Ρέικιαβικ), ενώ παλικαρίσια στάθηκε ο Αθηναϊκός (του Πρόκοπ) στο «Ολντ Τράφορντ» (Κυπελλούχων) απέναντι στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (0-0 στην Αθήνα), λυγίζοντας μόλις στην παράταση (2-0), με γκολ των Χιουζ (109’) και Μακ Κλαίρ (111’).

1959
Σοβαρό τροχαίο είχε ο Στέλιος Ψύχος του Ολυμπιακού στο Πικέρμι, όταν το αυτοκίνητο στο  οποίο επέβαινε συγκρούστηκε και τυλίχτηκε στις φλόγες. Τελικά, γλίτωσε με εγκαύματα σε χέρια και πόδια: «Ήμουν καταδικασμένος να καώ. Το γόνατό μου εσφηνώθη στο καντράν, ενώ το μπουφάν και τα παπούτσια μου πήραν φωτιά» εδιηγείτο στην «Ηχώ», εμφανώς σοκαρισμένος.

1960
Tεράστια νίκη μέσα στην Τούμπα επί του ΠΑΟΚ σημείωνε ο Παναθηναϊκός για την 3η αγωνιστική. Με 1-0, χάρις σε γκολ του Ανδρέα Παπαεμμανουήλ στο 26’. Ήταν η ιδανική «απάντηση» του «τριφυλλιού» στο απροσδόκητο 0-0 με τον Εθνικό (εντός έδρας), μία εβδομάδα πριν και το οποίο είχε φέρει μια κάποια «μουντάδα» στις τάξεις του κόσμου των «πρασίνων».

1963
Σε τρίτο παιχνίδι (Βιένη) θα κρινόταν η πρόκριση ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Ζαγκλεμπιέ (Κυπελλούχων), μετά το 1-0 των Πολωνών (1-2 στο Φάληρο) στον επαναληπτικό (οι Πειραιώτες αγωνίζονταν απ’ το 47’ με δέκα, λόγω αποβολής του Πολυχρονίου). Εξάλλου, στο Πρωταθλητριών, ΑΕΚ- Μονακό 1-1 (67’ Θεοφανίδης- 90’ Τεό πέν.). Η ρεβάνς του 2-7…

1968
Με 3-2 έχανε η ΑΕΚ στο Λουξεμβούργο (Πρωταθλητριών) απ’ τη Ζενές Ες (6’ Χόφμαν, 43’ Ντρουέ, 83’ Λάνγκερ- 16’, 35’ Βεντούρης), μετά το 3-0 της Αθήνας, όμως, εξασφάλιζε την πρόκριση. «Άθλος» γράφαμε. Εξάλλου, για το Πρωτάθλημα, ΑΕ Λεμεσού – Ολυμπιακού 0-2 (Ν. Σιδέρης, Μποτίνος), αν και οι Κύπριοι έχασαν καλές ευκαιρίες στο πρώτο ημίχρονο.

1985
«Μαφιόζος, έπνιξε τον ΠΑΟ» γράφαμε για τη διαιτησία Βοτρό στο (επεισοδιακό) Παναθηναϊκός- Τορίνο 1-1 (71’ Σαραβάκος- 1’ Κόμι, UEFA). «Έπνιξε» πέναλτι (ανατροπή Ζάετς) και στο τελευταίο 20λεπτο «έκανε τα πάντα, για να προκριθεί η Τορίνο». Ακόμη: Ρεάλ – ΑΕΚ 5-0 (UEFA), Σαμπντόρια – Λάρισα 1-0 (Κυπελλούχων), ΠΑΟΚ – Βερόνα 1-2 (Πρωταθλητριών). Τέσσερις αποκλεισμοί…

1988
Κατηφόρας συνέχεια για τον Παναθηναϊκό! Καθώς, μετά τις ήττες από Βόλο και ΑΕΚ, ερχόταν κι εκείνη απ’ τη Λάρισα με 2-1 (5’ Βουτυρίτσας, 73’ Καραπιάλης – 85’ Χριστοδούλου) για την 4η αγωνιστική! Και στις τάξεις του κόσμου άρχιζαν φωνές κατά μερίδας παικτών (ακόμη και ο Σαραβάκος τα άκουσε) και Μπένγκστον. Και (δυστυχώς) υπήρχε και συνέχεια…