Δίνεται η εκκίνηση

Επιμέλεια: Τάσος Γιαμάς

Μια πολύ μεγάλη μέρα για το μηχανοκίνητο αθλητισμό ήταν 2η Οκτωβρίου 1947, καθώς η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου καθιέρωσε τους αγώνες γκραν πρι στην κατηγορία της Φόρμουλα 1. Καθιερώθηκαν έτσι οι σημαντικότεροι αγώνες αυτοκινήτου παγκοσμίως, οι οποίοι προσελκύουν το ενδιαφέρον εκατομμυρίων φίλων του αθλήματος ανά την υφήλιο. Η λέξη «Φόρμουλα» στην ονομασία της κατηγορίας, σημαίνει ότι όλοι οι συμμετέχοντες και τα αυτοκίνητα που οδηγούν, πρέπει να πληρούν κάποια κριτήρια και να ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες.

Το ετήσιο πρόγραμμα του παγκόσμιου πρωταθλήματος περιλαμβάνει μια σειρά αγώνων, τα γκραν πρι, που γίνονται συνήθως σε ειδικά κατασκευασμένες για το σκοπό αυτό πίστες. Υπάρχουν πάντως και εξαιρέσεις, καθώς ορισμένοι αγώνες διεξάγονται στους δρόμους κάποιων πόλεων. Τα αποτελέσματα όλων των αγώνων αθροίζονται για να προκύψει η βαθμολογία των δύο ετήσιων παγκόσμιων πρωταθλημάτων, των οδηγών και των κατασκευαστών.

Σήμερα, οι αγώνες μεταδίδονται τηλεοπτικά σε 200 περίπου χώρες. Τα αυτοκίνητα που συμμετέχουν αναπτύσσουν πολύ υψηλές ταχύτητες, πολλές φορές μεγαλύτερες από 320 χιλιόμετρα την ώρα. Μεγάλο ρόλο στην απόδοση των αυτοκινήτων παίζουν τα ελαστικά, τα ηλεκτρονικά τους συστήματα, η αεροδυναμική και οι αναρτήσεις, ενώ είναι πάρα πολλές οι αλλαγές που έχουν σημειωθεί στα χρόνια που διεξάγεται το παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Η Ευρώπη είναι το παραδοσιακό κέντρο της Φόρμουλα 1 και η μεγαλύτερη αγορά της, όμως γκραν πρι διεξάγονται σε όλες τις ηπείρους, εκτός της Αφρικής.

1970
Τραγωδία στις ΗΠΑ. Η ομάδα αμερικανικού ποδοσφαίρου του πανεπιστημίου της Γουϊτσιτά, ταξιδεύει αεροπορικά στο Λόγκαν της Γιούτα για να αντιμετωπίσει την ομάδα του πανεπιστημίου της πολιτείας. Το αεροπλάνο που τη μετέφερε δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του. Έκανε στάση σε αεροδρόμιο του Κολοράντο για ανεφοδιασμό και λίγο μετά την απογείωσή του συνετρίβη στην πλαγιά ενός βουνού, κοντά σε ένα χιονοδρομικό κέντρο, περίπου 70 χιλιόμετρα μακριά από το Ντένβερ. Ο τραγικός απολογισμός ήταν ότι έχασαν τη ζωή τους οι 31 από τους 40 επιβάτες του αεροσκάφους, που ήταν παίκτες, προπονητές, συνοδοί και οπαδοί της ομάδας.  

1973
Ο κόσμος του στίβου θρηνεί τον θάνατο του Πάαβοι Νούρμι, σε ηλικία 76 ετών. Ο Φινλανδός δρομέας ήταν ένας από τους μεγαλύτερους αθλητές όλων των εποχών και στη διάρκεια της μεγάλης καριέρας του κατέκτησε εννέα χρυσά και τρία αργυρά Ολυμπιακά μετάλλια, σε έξι διαφορετικά αγωνίσματα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1920 στην Αμβέρσα, του 1924 στο Παρίσι και του 1928 στο Άμστερνταμ.

1991
Διεξάγεται στο «Σέλχαρστ Παρκ» του Λονδίνου, το οποίο χρησιμοποιούσε εκείνη την περίοδο σαν έδρα της η Γουίμπλεντον, το παιχνίδι της με τη Σέφιλντ Γουένσντεϊ για την Α’ κατηγορία της Αγγλίας. Το παιχνίδι παρακολουθούν μόνο 3.121 θεατές και η προσέλευση ήταν η μικρότερη σε αγώνα της συγκεκριμένης κατηγορίας, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.