«Ξέρουν τον Σαμπόνις και τον Σπανούλη»

«Ξέρουν τον Σαμπόνις και τον Σπανούλη»Βρίσκεται στο επίκεντρο. Με τα 2.29 του δεν θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά. Ο Γιάο Μινγκ δεν είναι απλά ένας ψηλός τύπος. Ξέρει να παίζει μπάσκετ, θεωρείται στο ΝΒΑ από τους καλύτερους σέντερ με πολλούς να τον συγκρίνουν με τον Σακίλ Ο’ Νιλ (και κάποιους να τον βγάζουν και καλύτερο). Ο ίδιος πάλι δεν έχει κρύψει ότι θεωρεί από τους καλύτερους γκαρντ τον Βασίλη Σπανούλη. Η δήλωσή του ότι «τον θεωρώ τον επόμενο Στιβ Νας», είναι δήλωση που δεν ξεχνιέται, παρά τις… ενστάσεις που είχε εγείρει διακριτικότατα (!) ο προπονητής του Τζεφ Βαν Γκάντι.

Και ο Γιάο απέδειξε και μιλώντας στην Ευρωλίγκα ότι δεν ξεχνά τον Vspan με τον οποίο ένα χρόνο συνυπήρξαν στους Χιούστον Ρόκετς. «Στην Κίνα δεν βλέπουμε πολλούς ευρωπαϊκούς αγώνες, αγώνες της Ευρωλίγκας. Έτσι ο κόσμος δεν ξέρει τόσο τις ομάδες, όσο τους αθλητές. Ξέρουν τον Σαμπόνις και τον Σπανούλη για παράδειγμα, αλλά όχι ομάδες. Ή θυμούνται τον Σαούλιους Στομπέργκας επίσης από την Ευρώπη, γιατί είχε παίξει στο κινέζικο πρωτάθλημα».

Ο Γιάο δεν έχει ξεχάσει και την Εθνική Ελλάδας για την οποία είχε πει τα καλύτερα και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα όταν είχε αναμετρηθεί με τον πρώην –πλέον- συμπαίκτη του στους Ρόκετς, τον Βασίλη Σπανούλη: «Οι ευρωπαϊκές ομάδες έχουν διαφορετικό στιλ. Κάποιες ομάδες όπως η Ελλάδα για παράδειγμα παίζουν οργανωμένα, χρησιμοποιούν το 24άρι και πρέπει να παίζεις με μεγάλη προσοχή και συγκέντρωση στην άμυνα, γιατί γυρίζουν την μπάλα μέχρι να βρουν την κατάλληλη ευκαιρία για το σουτ. Άλλες ομάδες όπως η Σλοβενία χρησιμοποιούν πιο πολύ τη φυσική δύναμη και σουτάρουν περισσότερο… Ένα στιλ που ταιριάζει περισσότερο με αυτό που χρησιμοποιούν στις ΗΠΑ».

Η… ευρωπαϊκή απειλή
Η εφημερίδα «The Star» του Τορόντο ασχολείται και αυτή με την… τάση φυγής παικτών από το ΝΒΑ με κατεύθυνση την Ευρώπη. Και χρησιμοποιεί τις δηλώσεις ενός ανθρώπου που γνωρίζει την κατάσταση και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Του πρώην μάνατζερ της Μπενετόν Τρεβίζο και νυν των Τορόντο Ράπτορς, Μαουρίτζιο Γκεραρντίνι. Τα παραδείγματα των Σπανούλη, Γιασικεβίτσιους επανακάμπτουν, μαζί με αυτά των Κιριλένκο, Πάβλοβιτς, Βαρεχάο κι εσχάτως του Κρις Γουέμπερ.

Ο Γιασικεβίτσιους γίνεται το πιο χειροπιαστό παράδειγμα, καθώς είχε εγγυημένο συμβόλαιο 4 εκατομμυρίων δολαρίων, με τον αρθρογράφο να υπογραμμίζει πως στην Ελλάδα θα πάρει περισσότερα χρήματα τελικά! Ο Γκεραρντίνι μιλά για «υπαρκτή απειλή» και προσθέτει: «Κανείς δεν περίμενε τα προηγούμενα δύο ή τρία χρόνια ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να διεκδικήσει στα ίσια παίκτες και να τους κερδίσει. Γίνεται όμως. Το ΝΒΑ θα πρέπει να καταλάβει ότι οι ευρωπαϊκές ομάδες μπορούν να προσφέρουν πλέον μεγάλα συμβόλαια, που πριν λίγα χρόνια ούτε καν θα σκέφτονταν». Παράδειγμα και ο Ούρος Σλόκαρ, που άφησε το ΝΒΑ και τους Ράπτορς για τη Ρωσία.

Αφήνοντας πίσω του 412.000 δολάρια για επταψήφιο συμβόλαιο. Ο Μασέο Μπαστόν δηλώνει ότι πολλές φορές απλά «εκπλήσσεσαι από τις προσφορές που έχουν και παροχές όπως σπίτι και αυτοκίνητο», για να δώσει τη σκυτάλη και πάλι στον αρθρογράφο: «Οι ομάδες της Ρωσίας, ο Παναθηναϊκός, μία δύο ομάδες από την Τουρκία, ο Ολυμπιακός μπορούν να διεκδικήσουν παίκτες και να προσφέρουν μεγάλα συμβόλαια». Ο λόγος για τον επίλογο στον Γκεραρντίνι:

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η Ευρώπη δεν έχει ακόμη τα τεράστια ποσά για να προσελκύσει τους σούπερ σταρ του ΝΒΑ. Αλλά για έναν παίκτη της επόμενης σειράς, αν υπάρχει μια πραγματική προσφορά από την Ευρώπη, δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί από καμία ομάδα του ΝΒΑ. Θα πρέπει να αρχίσουν να σέβονται την ανάπτυξη του μπάσκετ στην Ευρώπη, γιατί ο κόσμος εκεί αγαπάει το μπάσκετ και το άθλημα, οι συνθήκες βελτιώνονται συνεχώς!»