Το «πράσινο» ημερολόγιο

Επιμέλεια: Γιώργος Κουσουνέλος

Τα γεγονότα της ιστορίας του Παναθηναϊκού σαν σήμερα, 2 Οκτωβρίου.

1924
Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Σπύρος Λεκατσάς, ένας εξαιρετικός πράσινος τερματοφύλακας των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων. Δυστυχώς, ο θαυμάσιος αυτός γκολκίπερ αγωνίστηκε πολύ λίγο στον Παναθηναϊκό λόγω των σπουδών του και, εν συνεχεία, των επαγγελματικών υποχρεώσεων που είχε στην ελληνική επαρχία. Έτσι χάθηκε, κυριολεκτικά, ένα σπουδαίο ταλέντο που έδειχνε ότι θα άφηνε εποχή στο ποδόσφαιρο της χώρας μας.

1940
Γεννιέται ο Ζαχαρίας Πιτυχούτης, ο θρυλικός «Γκαγκάριν» των πράσινων φιλάθλων. Ο Πιτυχούτης ήταν ένας χαλκέντερος μέσος που άρχισε την καριέρα του στον ΑΟ Ζωγράφου και ακολούθως αγωνίστηκε στον Ιλισιακό, από όπου κατέληξε στον αυτοκράτορα του ελληνικού αθλητισμού. Τίμησε τη φανέλα με το Τριφύλλι κάνοντας εκπληκτικές εμφανίσεις και υπήρξε βασικό στέλεχος της ομάδας που κατέκτησε το αήττητο πρωτάθλημα και της θρυλικής Ανανέωσης.

1976
Πρώτη εμφάνιση με την πράσινη φανέλα ενός πραγματικού τανκ, του Αργεντινού Όσκαρ Αλβαρέζ στον αγώνα με τον ΟΦΗ που έληξε 2-2 για το Πρωτάθλημα Ελλάδας. Ο «ομογενής» Αλβαρέζ ξεκίνησε την καριέρα του στην Ελλάδα με τα χρώματα του ΠΑΣ Γιάννινα και ακολούθως εντάχθηκε στον Παναθηναϊκό, δίνοντάς του φοβερή δύναμη πυρός, αφού αποτέλεσε ένα ασυναγώνιστο «δίδυμο» με τον μεγάλο κανονιέρη Αντώνη Αντωνιάδη.

1977
Με περίπατο νίκησε ο ιστορικός σύλλογος του Γιώργου Καλαφάτη τη Βέροια 6-1 για το Πρωτάθλημα Ελλάδας σε αγώνα που έγινε στη γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Από δύο γκολ πέτυχαν οι δυο κορυφαίοι επιθετικοί του πρωταθλήματος Αντώνης Αντωνιάδης και Όσκαρ Αλβαρέζ, ενώ τους μιμήθηκαν ο Ασλανίδης και ο Τερζανίδης με ένα τέρμα ο καθένας.

1985
Στη ρεβάνς του αγώνα της με τον Παναθηναϊκό για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ (τον είχε νικήσει 2-1 στο πρώτο ματς) η τυχερή Τορίνο κατάφερε να προηγηθεί στο σκορ στο τρίτο μόλις λεπτό μετά από καταμπόλα της μπάλας στα πόδια του Κώστα Μαυρίδη. Αυτό της ήταν αρκετό για να πάρει την πρόκριση, αφού ταμπουρώθηκε στην άμυνα και κράτησε την ισοπαλία 1-1 (ισοφάρισε ο Δημήτρης Σαραβάκος με πέναλτι).