Με φουλ του άσου για το τέταρτο

Αποφασισμένος να διασκεδάσει τις άσχημες εντυπώσεις που άφησε σε όλους ο αποκλεισμός του από τη συνέχεια του Τσάμπιονς Λιγκ, είναι ο πρωταθλητής Παναθηναϊκός, στο φάιναλ 8 του Κυπέλλου Ελλάδας, που αρχίζει απόψε στο κλειστό Γυμναστήριο «Δ. Τόφαλος» της Πάτρας.
Στην αχαϊκή πρωτεύουσα, όπου λίγες εβδομάδες μετά το περίφημο Καρναβάλι της, συγκεντρώνει πάνω της ξανά τα φώτα του ενδιαφέροντος, ο θεσμός του Κυπέλλου συμπληρώνει φέτος 26 χρόνια ζωής (αν και υπήρχαν χρονιές που δεν πραγματοποιήθηκε λόγω οικονομικών προβλημάτων), με τον Παναθηναϊκό να έχει στην κατοχή του μόλις τρία κύπελλα. Η πρωταθλήτρια ομάδα του Φρανσίσκο Ντος Σάντος ασφαλώς έχει έρθει στη γιορτή του αθλήματος με τον τίτλο του πρώτου φαβορί για την κατάκτηση της κούπας, αλλά σίγουρα θα πρέπει να τα δώσει όλα για να πετύχει καρέ κυπέλλων και να καθαρίσει την παρτίδα.

Και οι δώδεκα είναι υπέροχοι
Αποτελεί κοινό μυστικό ότι ο φετινός Παναθηναϊκός διαθέτει μακράν την καλύτερη ομάδα όλων των εποχών, με δύο πρωταθλητές κόσμου στη σύνθεσή του και πολλά άλλα αστέρια του διεθνούς βόλεϊ. Γι’ αυτό και με τέτοιο έμψυχο υλικό στα χέρια του Ντος Σάντος οι προσδοκίες του κόσμου για διακρίσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη είναι δικαιολογημένα υψηλές.

Τα Κύπελλα που βάφτηκαν πράσινα

1982 ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΕΣΠΕΡΟΣ 3-0
Ο σεφτές στο θεσμό για το «τριφύλλι» έγινε το 1982. Oι «πράσινοι» αγωνίστηκαν στον τελικό απέναντι στον Έσπερο, αφού πρώτα στον ημιτελικό είχαν ρίξει στο καναβάτσο τον Ολυμπιακό. Οι παίκτες της ομάδας του Κοσταντινέσκου στον τελικό επικράτησαν εύκολα 3-0 (15-4, 15-2, 17-15). Η σύνθεση του Παναθηναϊκού: Ηλιόπουλος, Κολιόπουλος, Γκουντάκος, Γεωργαντής, Καζάζης, Τεντζέρης, Κοτσαράς, Μαράτος, Αστράς, Πρωτοψάλτης, Νικολογιάννης, Μαλουσάρης.

1984 ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 3-1
Δύο χρόνια αργότερα το κύπελλο επέστρεψε στη Λεωφόρο, μία κατάκτηση που πανηγυρίστηκε πολύ περισσότερο από την προηγούμενη. Κι αυτό γιατί οι «πράσινοι» σήκωσαν την κούπα μπροστά στα μάτια των περίλυπων παικτών του «αιώνιου αντιπάλου». Αρχιτέκτονας αυτής της επιτυχίας του «τριφυλλιού» ήταν ο Μπαντόρα, ο οποίος οδήγησε την ομάδα του σε νίκη με 3-1 (15-11, 9-15, 15-9, 15-13), επί του Ολυμπιακού.
Η σύνθεση των κυπελλούχων στον τελικό: Ανδρεόπουλος, Τεντζέρης, Κολιόπουλος, Γαλάκος, Καζάζης, Μαλουσάρης, Κοκκινάς, Πρωτοψάλτης και Τζεβελεκίδης.

1985 ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 3-0
Σαν σε ριπλέι, την επόμενη χρονιά ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας ήταν υπόθεση των αιωνίων αντιπάλων. Με τη διαφορά όμως ότι τη διργάνωση φιλοξενούσε το ΣΕΦ και οι Πειραιώτες ήθελαν στο σπίτι τους να πάρουν ρεβάνς. Όπως όμως αποδείχθηκε, ο Μπαντόρα είχε βρει το… κουμπί των «ερυθρολεύκων» και με 3-0 (15-13, 16-14, 15-7) έδωσε το σύνθημα στους φιλάθλους του Παναθηναϊκού να στήσουν το δικό τους πανηγύρι στο πειραϊκό κλειστό, που συνεχίστηκε και για πολλή ώρα μετά τη λήξη του αγώνα. Πρωταγωνιστές αυτής της σπουδαίας επιτυχίας ήταν: Ανδρεόπουλος, Μαλουσάρης, Γαλάκος, Τεντζέρης, Κολιόπουλος, Καζάζης, Τζεβελεκίδης και Πρωτοψάλτης.

Πέρασαν στην «τρίφυλλη» ιστορία
Κοινός παρονομαστής και των τριών κατακτήσεων είναι τέσσερις αθλητές που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία. Ο λόγος για τους Στέλιο Καζάζη, Τάσο Τεντζέρη, Μιχάλη Κολιόπουλο και Γρηγόρη Μαλουσάρη. Από αυτούς ο μόνος που κέρδισε τίτλο με τον Παναθηναϊκό, τόσο ως παίκτης, όσο και ως προπονητής, είναι ο Στέλιος Καζάζης.

Πέντε από τρία
Μπορεί ο Παναθηναϊκός να έχει να κατακτήσει το Κύπελλο από το 1985, ωστόσο υπάρχει παίκτης στην ομάδα του «τριφυλλιού» που έχει κερδίσει ήδη τρία τρόπαια, όσα δηλαδή οι Στέλιος Καζάζης, Τάσος Τεντζέρης, Μιχάλης Κολιόπουλος και Γρηγόρης Μαλουσάρης, που είχαν δώσει το παρών στους τελικούς του 1982, 1984 και 1985.
Ο λόγος για τον αρχηγό των «πρασίνων», Θοδωρή Μπάεφ, που όντας παίκτης του Ηρακλή, είχε πανηγυρίσει τρεις φορές την κατάκτηση του Κυπέλλου. Εκτός όμως από τον «κάπτεν», άλλοι δύο παίκτες του σημερινού πρωταθλητή έχουν καταφέρει να στεφθούν κυπελλούχοι. Αναφερόμαστε στους Ερνάντο Γκόμεζ και Γιώργο Στεφάνου. Ο πρώτος ως παίκτης του Ολυμπιακού και ο δεύτερος με τη φανέλα της ΑΕ Νίκαια, αγωνιζόμενος κόντρα στην τωρινή του ομάδα στον συγκλονιστικό τελικό του 2003, στην Καλαμάτα.

Οι «πράσινοι» κυπελλούχοι
Όπως προαναφέραμε, τέσσερις είναι οι παίκτες με τρία κύπελλα, ενώ υπάρχουν και πολλοί με δύο. Αναλυτικά οι «πράσινοι» τροπαιούχοι έχουν ως εξής: 3 Κύπελλα: Καζάζης, Τεντζέρης, Κολιόπουλος, Μαλουσάρης, Μπάεφ. 2 Κύπελλα: Πρωτοψάλτης, Γαλάκος, Τζεβελεκίδης, Ανδρεόπουλος και από ένα οι: Γκουντάκος, Γεωργαντής, Κοτσαράς, Μαράτος, Αστράς, Νικολογιάννης, Κοκκινάς, Γκόμεζ και Στεφάνου.

Παρεξηγημένη διοργάνωση
Για πολλούς ο θεσμός του Κυπέλλου Ελλάδας είναι μία παρεξηγημένη διοργάνωση, καθώς πότε η σύντμηση του Πρωταθλήματος, πότε οικονομικοί λόγοι, ματαίωναν τη διοργάνωσή του και σε αυτό φυσικά έχει ευθύνη και η ΕΟΠΕ. Οι χρονιές που το Κύπελλο πήγε να χάσει την αίγλη του ήταν: 1987: δεν αγωνίστηκαν ομάδες της Α’ Eθνικής και το τρόπαιο κατέκτησε ο Δημόκριτος. 1994: Δεν έγινε Κύπελλο, αλλά ένα τουρνουά στη μνήμη της Μελίνας Μερκούρη στο Λουτράκι, στο οποίο δεν έλαβαν μέρος οι διεθνείς, που προετοιμάζονταν για το Κοσμοβόλεϊ της Αθήνας.
Εκτός από τις δύο αυτές χρονιές που είχε υποβαθμιστεί ο θεσμός, το 1986, 1988, 1991, 1995 και 1996, δεν έγινε διοργάνωση, λόγω οικονομικών προβλημάτων.

Άλλα… κόλπα
Από το 1998 η διοργάνωση απέκτησε νέα μορφή, καθώς καθιερώθηκε το σύστημα του φάιναλ 4 και πέντε χρόνια αργότερα, το 2003, εξελίχθηκε στο σημερινό φάιναλ 8.

Το Κύπελλο στην ΤV
Βόλεϊ υψηλού επιπέδου από τους μεγαλύτερους αστέρες του κόσμου από σήμερα και μέχρι το προσεχές Σάββατο, όπου ο τελικός στο «Δ. Τόφαλος» θα αναδείξει τον φετινό κυπελλούχο, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από την ΕΤ1 και το ψηφιακό ΣΠΟΡ+ οι φίλοι του αθλήματος.
Τα ζευγάρια των τεσσάρων προημιτελικών και το τηλεοπτικό πρόγραμμα μέχρι και τον τελικό έχουν ως εξής:
ΤΕΤΑΡΤΗ 28/2:
Ηρακλής – ΑΕΚ: 17.30
Πανελλήνιος – Παναθηναϊκός: 20.30 ΣΠΟΡ+
ΠΕΜΠΤΗ 01/03:
ΠΑΟΚ – Λαμία: 17.30 ΣΠΟΡ+
Ολυμπιακός – ΕΑΠ 20.30 ΣΠΟΡ+
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 02/03:
ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ: 17.30 & 20.30 και οι δύο αγώνες από το ΣΠΟΡ+
ΣΑΒΒΑΤΟ 03/03:
ΤΕΛΙΚΟΣ 21.00 ΕΤ1
*Η κλήρωση των ημιτελικών θα γίνει μετά από την ολοκλήρωση των προημιτελικών.

Λήψη μέτρων για τους οργανωμένους
Τα εισιτήρια του αγώνα, τα οποία για την προημιτελική και την ημιτελική φάση κοστίζουν 10 ευρώ, ενώ τα αντίστοιχα για τον τελικό κοστίζουν 15 ευρώ, έχουν αρχίσει να διατίθενται από την περασμένη Δευτέρα στα εκδοτήρια του «Δ. Τόφαλος». Μάλιστα, προς αποφυγήν επεισοδίων, αποφασίστηκε οι οργανωμένοι οπαδοί της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού να μπουν από διαφορετικές θύρες, ενώ μέτρα θα ληφθούν σε σύσκεψη που θα γίνει αμέσως μετά τους προημιτελικούς, για την είσοδο των φιλάθλων των ομάδων που θα συνθέσουν τα ζευγάρια των δύο ημιτελικών.