Όλοι θέλουν να νικήσουν τον πρώτο!

Επιμέλεια: Σοφία Γιαλλελή

Όλοι θέλουν να νικήσουν τον πρώτο!Ο κόσμος, καλό μπάσκετ, παίκτες που αγαπούν το μπάσκετ, απόλαυση η κάθε προπόνηση, δουλειά, τίτλοι… Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς με μισή ντουζίνα σημεία αναφοράς έδωσε το στίγμα για το τι θέλει ο Παναθηναϊκός, τι είναι σημαντικό για τον ίδιο και το «τριφύλλι», τι χαίρεται από την κάθε μέρα στην ομάδα και τι περιμένει από αυτήν και όχι μόνο… Η εισαγωγή όμως αφορούσε αυτούς που έκαναν δυνατά όλα όσα έγιναν και φέτος στην ομάδα. «Όλοι ξέρουν ότι είμαστε όλοι εμείς εδώ χάρη στην οικογένεια Γιαννακόπουλου, τον Παύλο, τον Θανάση, τον Κώστα που πιστεύουν στη δουλειά μας και στηρίζουν τον τρόπο που δουλεύουμε.

Είναι πολύ σημαντικό αυτό για εμάς, αλλά και τους παίκτες μου. Ο Παναθηναϊκός θα γιορτάσει τα 100 χρόνια του και όλοι περιμένουν καλά αποτελέσματα. Το πιο σημαντικό είναι να έρθει ο κόσμος στο γήπεδο και να ευχαριστηθεί με τον τρόπο που θα παίξουμε, να απολαύσουν το μπάσκετ και τα αποτελέσματα που θα έρθουν. Όλοι θέλουν να μας νικήσουν και είναι λογικό. Ξέρουν ότι ο Παναθηναϊκός είναι πρωταθλητής και λογικό είναι όλοι να θέλουν να νικήσουν τον πρώτο. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι και να δουλέψουμε σκληρά».

«Έχουμε παίκτες με διαφορετικά χαρακτηριστικά, αλλά το πρώτο που θα επιδιώξουμε είναι να έρχεται ο κόσμος στο γήπεδο και να ευχαριστιέται το μπάσκετ». Αυτό που αρνήθηκε να κάνει -δεν το έχει κάνει και ποτέ άλλωστε- είναι να δώσει φαβορί, να δώσει τους ισχυρότερους αντιπάλους για τον Παναθηναϊκό: «Σεβόμαστε κάθε ομάδα. Είμαι προπονητής και αυτό που σκέφτομαι είναι ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε σοβαρά κάθε παιχνίδι είτε στην Ελλάδα, είτε στην Ευρώπη. Μόνο έτσι μπορείς να παίξεις καλά και να κατακτήσεις τίτλους».

Η επόμενη ερώτηση, για το αν θα είναι αποτυχία για τον Παναθηναϊκό αν δεν κάνει και φέτος το τρία στα τρία, η απάντηση του Ζέλικο Ομπράντοβιτς ξεκίνησε σε… ελληνοαγγλικά: «Look, φίλε», είπε για να προκαλέσει χαμόγελα και από τους παίκτες του: «Είμαι πολύ χαρούμενος που έχω παίκτες που αγαπούν το μπάσκετ, που διασκεδάζουν την κάθε προπόνηση και δεν το ανταλλάσσω με κανέναν τίτλο! Δεν είναι καλή μέρα να μιλήσουμε για τίτλους, γιατί είμαστε στην αρχή. Ούτε προπόνηση όλοι μαζί δεν έχουμε κάνει ακόμη. Είμαι όμως πολύ χαρούμενος με αυτούς τους παίκτες που έχουμε στην ομάδα. Σεβόμαστε ο ένας τον άλλον και είναι πιο σημαντικό από κάθε τίτλο»!

«Να σπάμε και την αμηχανία μας…»
Δεν ήταν δα και ένα πεντάλεπτο καθισμένοι εκεί στις θέσεις τους όλοι οι παίκτες. Ήταν κάμποση ώρα, απάντησαν σε ουκ ολίγες ερωτήσεις. Κάποιες στιγμές το βλέμμα έφευγε… Καλύτερος προορισμός οι δύο οθόνες που έδειχναν «μπασκετάκι». Έτσι το χαρακτήρισε ο Βασίλης Σπανούλης, ο οποίος προκάλεσε αρκετά γέλια απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Σας βλέπουμε ότι κοιτάτε και στην οθόνη. Τι είναι αυτό που βλέπετε ή ζηλεύετε», μπήκε το ερώτημα με κατεύθυνση τα πρόσωπα που δεν ήταν πέρυσι στην ομάδα και τον Σπανούλη να απαντά πρώτος.

«Κοιτάμε λίγο για να σπάμε και την αμηχανία μας… Να μη βλέπουμε μόνο εσάς, να βλέπουμε και λίγο μπασκετάκι», είπε ετοιμόλογος, προκαλώντας τα γέλια των συμπαικτών του, για να συνεχίσει και λίγο πιο σοβαρά: «Όλα τα παιδιά ξέρουμε πού είμαστε και θα κάνουμε τα πάντα για να τελειώσει άλλη μία χρονιά με επιτυχίες όπως η περσινή. Βλέπω γεμάτα γήπεδα, τον κόσμο και έχω βιώσει ήδη μια διαφορετική κατάσταση, μια άλλου είδους οργάνωση… Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι ανυπομονώ να αρχίσουν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις για να τα βιώσω όλα αυτά από κοντά».

Ο Άντρια Ζίζιτς ήταν στη δεύτερη ομάδα της Ελλάδας, αλλά τίτλο δεν έχει κατακτήσει. Και λογικό ήταν να ζητά αυτό που δεν έχει: «Είμαι ευχαριστημένος που είμαι εδώ καταρχήν και αυτό που θα ήθελα ήταν να υπερασπιστούμε όλους αυτούς τους τίτλους που κατέκτησε πέρυσι η ομάδα, να επαναλάβουμε όλα αυτά που έγινεν πέρυσι». Ενθουσιασμένος δήλωσε ο Κένεντι Γουίνστον, για να προσθέσει: «Αυτό που θέλω είναι να συνεχίσουμε όλα αυτά που βλέπω. Όλα αυτά που έχει ήδη καταφέρει αυτή η ομάδα».

Η σκυτάλη πέρασε στον «μικρό» Άρη Ταταρούνη, ο οποίος τόνισε: «Eίμαι ενθουσιασμένος και θα προσπαθήσω να πάρω ό,τι μπορώ περισσότερο από αυτή τη χρονιά, από τη συνύπαρξη με τέτοιους προπονητές και παίκτες». Φινάλε με Σαρούνας Γιασικεβίτσιους: «Το μόνο που θέλω να πω είναι ότι είμαι ευχαριστημένος που βρίσκομαι εδώ, και αυτό που θέλω είναι να έχω επιτυχίες και με τον Παναθηναϊκό».

Η αξία της παρέας
Μάθαμε για την αξία της παρέας, για το καλό κλίμα κυρίως μέσα από την Εθνική ομάδα. Και ο Παναθηναϊκός όμως δεν πάει πίσω. Κάθε άλλο. Το κλίμα είναι κάτι παραπάνω από καλό και οι πλάκες μεταξύ όλων συνηθισμένο φαινόμενο. Ακόμη και παρά την απουσία πλέον του Δημήτρη Παπανικολάου. Ήταν κάτι που φάνηκε ακόμη και στη συνέντευξη Τύπου.

Με δηλώσεις ή ερωτήσεις που τους φαίνονταν για κάποιο λόγο περίεργες τα γέλια έβγαιναν αυθόρμητα. Ο Μάικ Μπατίστ δεν παρέλειψε και να πειράξει τους φωτογράφους όταν κράτησαν όλοι τις φανέλες για τη σχετική φωτογραφία. Μάλιστα, στο τέλος, ενώ όλοι κάθονταν σιγά σιγά, ο ίδιος και ο Σάνι Μπετσίροβιτς έκαναν το δικό τους «κομμάτι» και έμειναν όρθιοι οι δυο τους μόνο, προκαλώντας τα γέλια στους συμπαίκτες τους.

Ο Σλοβένος μάλιστα στην ομαδική φωτογραφία, σήκωσε πολύ ψηλά τη φανέλα του και κρύφτηκε πίσω από το χρυσαφί 7. Όταν ο Άρης Ταταρούνης πήρε αμήχανος το λόγο, όλοι χαμογέλασαν, με πρώτο τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, που έσκυψε για να δει το νεότερο μέλος της ομάδας να μιλάει. Και όταν κάλεσαν όλους τους παίκτες να ανέβουν στο πάνελ με τη φανέλα τους, ο Αλβέρτης δεν παρέλειψε να του δώσει και… οδηγίες, φροντίζοντας τον «μικρό».

Τα γέλια ήταν πολλά και όταν ο Σπανούλης έκανε τη δήλωση περί «αμηχανίας», ενώ ακόμη και ο Δημήτρης Διαμαντίδης ζήλεψε τη λακωνικότητα του Νίκου Χατζηβρέττα όταν ήρθε η σειρά του να μιλήσει. Ο δε Σαρούνας Γιασικεβίτσιους φαίνεται ότι έχει μπει για τα καλά στο κλίμα και τα γέλια έγιναν ηχηρά, όταν σε μια ερώτηση, γύρισε, κοίταξε τον δημοσιογράφο χαμογελώντας και έκανε την παρατήρηση: «Ήξερα ότι έπρεπε να περιμένω μια τρελή ερώτηση από σένα»!

Ιτούδης: Συνεχίζουμε με μεγάλες προσδοκίες
Ο Δημήτρης Ιτούδης ήταν παρών στο πάνελ δίπλα στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Μιλώντας για την αγωνιστική περίοδο που ξεκινά με επίσημους αγώνες σε λίγες μέρες, ο Ιτούδης έκανε λόγο για μεγάλες προσδοκίες: «Έχουμε ψηλούς στόχους, είμαστε όμως ακόμη στην αρχή και χρειάζεται δουλειά. Είναι μεγάλη τιμή να βρίσκεσαι σε έναν τέτοιο σύλλογο, που έχει φίλους όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο. Οι προσδοκίες είναι πολύ μεγάλες και το ξέρουμε. Αυτό που θέλουμε είναι να συνεχίσουμε να δουλεύουμε καλά. Ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε μέσα στο γήπεδο και αυτό που θέλουμε είναι να είμαστε υγιείς και φέτος».

Ζίζιτς: Τυχερός
Ο Άντρια Ζίζιτς παραδέχθηκε για μια ακόμη φορά ότι ήταν σοκ γι’ αυτόν η λύση του συμβολαίου του με τον Παναθηναϊκό. «Μου είπαν ότι δεν με θέλουν… Αλλά δεν έχει σημασία τώρα. Το έχω αφήσει πίσω μου. Είμαι μέλος του Παναθηναϊκού και είμαι τυχερός –είναι κι αυτό κομμάτι της δουλειάς μας- και χαρούμενος που είμαι εδώ. Και έτοιμος να βοηθήσω να κατακτήσουμε τίτλους».