Το «πράσινο» ημερολόγιο

Επιμέλεια: Γιώργος Κουσουνέλος

Τα γεγονότα της ιστορίας του Παναθηναϊκού σαν σήμερα, 18 Σεπτεμβρίου.

1932
Μια ωραία διεθνή νίκη πέτυχε ο Παναθηναϊκός επί της τουρκικής Γκιόζτεπε που είχε επισκεφθεί τη χώρα μας για μια σειρά φιλικών αγώνων και είχε ήδη νικήσει την ΑΕΚ 4-3. Οι πράσινοι παίκτες έκαναν πολύ καλή εμφάνιση και επιβλήθηκαν των Τούρκων 4-2, με δύο γκολ του Κώστα Χριστοδούλου και από ένα του Δημήτρη Σοφιανόπουλου και του Μιχάλη Ρόκκου.

1960
Η έναρξη του δεύτερου Πρωταθλήματος Εθνικής Κατηγορίας ήταν θριαμβευτική για τον κάτοχο του πανελλήνιου τίτλου Παναθηναϊκό, ο οποίος πέτυχε μια ευρύτατη νίκη επί του επικίνδυνου Φωστήρα με σκορ 5-1. Δύο γκολ σημείωσε ο Ανδρέας Παπαεμμανουήλ, δύο ο Μίμης Μπενάρδος και ένα ο Βαγγέλης Πανάκης, ο οποίος μάλιστα έφτασε τις 100 συμμετοχές στη διοργάνωση.

1968
Έχοντας πια χάσει την παλιά της ισχύ, η Προοδευτική υπέκυψε στη θρυλική πράσινη ομάδα της Ανανέωσης με σκορ 4-0 σε φιλικό ματς που έγινε στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Τα γκολ του Τριφυλλιού, που δεν δυσκολεύτηκε να πάρει τη νίκη, πέτυχαν ο Χάρης Γραμμός (δύο) και οι Γιάννης Φραντζής-Τάκης Παπαδημητρίου (από ένα).

1977
Ένας σπουδαίος επιτελικός μέσος, ο Χρήστος Τερζανίδης, κάνει την πρώτη εμφάνισή του με την πράσινη φανέλα εναντίον του Άρη στον αγώνα πρωταθλήματος που έληξε 0-0. Ο Τερζανίδης ήταν βασικό στέλεχος του ΠΑΟΚ και ήρθε στον Παναθηναϊκό σε ηλικία 32 ετών. Παρά ταύτα, έπαιξε άλλα τέσσερα χρόνια και πήρε μέρος σε 83 αγώνες Πρωταθλήματος Ελλάδας, είχε 4 συμμετοχές στην εθνική ομάδα και εμφανίστηκε σε 10 ευρωπαϊκούς αγώνες του ιστορικού αθηναϊκού συλλόγου.

1991
Η πρώτη εμφάνιση του Παναθηναϊκού στο Τσάμπιονς Λιγκ, τη νέα μορφή του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης, δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη. Ο πρωταθλητής Ελλάδας έκανε μέτρια εμφάνιση και παραχώρησε ισοπαλία 2-2 (και τα δύο γκολ ο Λούης Χριστοδούλου) εκτός έδρας στην άσημη ισλανδική Φραμ, γεγονός πάντως που προοιώνιζε μια άνετη επικράτηση στη ρεβάνς της Αθήνας.