Το «πράσινο» ημερολόγιο

Επιμέλεια: Γιώργος Κουσουνέλος

Τα γεγονότα της ιστορίας του Παναθηναϊκού σαν σήμερα, 8 Σεπτεμβρίου.

1947
Ο πρώτος σκόρερ του Πρωταθλήματος Αθήνας Νίκος Σίμος εξακολουθεί τους… βομβαρδισμούς σε όποιο παιχνίδι παίρνει μέρος. Έτσι, στη φιλική νίκη του Παναθηναϊκού επί του Hλυσιακού με 6-1, ο σπουδαίος αυτός επιθετικός πετυχαίνει  πέντε γκολ, με τις γνωστές «κανονιές» του και το σκορ ολοκληρώνει άλλος ένας φοβερός σουτέρ, ο κεντρικός αμυντικός Χρήστος Νικολαΐδης.

1963
Διαστημικό σκορ πέτυχε ο πανίσχυρος Παναθηναϊκός της δεκαετίας του 1960 παίζοντας με την ισραηλινή ομάδα Σίμψον, σε φιλικό αγώνα που έγινε στο θρυλικό γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Τέσσερις φορές βρόντησαν τα «κανόνια» του Γιάννη Χολέβα, δύο του Κώστα Τουμπέλη και άλλες δύο του Ανδρέα Παπαεμμανουήλ, διαμορφώνοντας έτσι το θριαμβευτικό τελικό 8-3 υπό τις επευφημίες των «πράσινων» φιλάθλων.

1968
Κάνοντας μια… βόλτα στη μαρτυρική Κύπρο, ο «αυτοκράτορας» του ελληνικού αθλητισμού αντιμετώπισε τον τοπικό Πεζοπορικό σε φιλική αναμέτρηση. Μετά από έναν πολύ καλό αγώνα, που ικανοποίησε τους φιλάθλους της Μεγαλονήσου, η ιστορική ομάδα της Ανανέωσης επιβλήθηκε των Κυπρίων με 2-0, έχοντας σκόρερ τον Τάκη Παπαδημητρίου και τον Γιάννη Φραντζή.

1991
Ο κορυφαίος κεντρικός αμυντικός της δεκαετίας του 1990, ο Γιάννης Καλιτζάκης, ο δημοφιλής «Νίντζα» των «πράσινων» φιλάθλων, συμπληρώνει 100 συμμετοχές με τη φανέλα του ιστορικού αθηναϊκού συλλόγου, παίρνοντας μέρος στον αγώνα Πρωταθλήματος Ελλάδας εναντίον της ΑΕΚ, ο οποίος έληξε με το άχαρο 0-0. Ο Καλιτζάκης υπήρξε ένα από τα βασικά στελέχη του μεγάλου Παναθηναϊκού εκείνης της εποχής και συνέβαλε αποφασιστικά στις ευρωπαϊκές διακρίσεις του συλλόγου του.