Το “πράσινο” ημερολόγιο

Επιμέλεια: Γιώργος Κουσουνέλος

Τα γεγονότα της ιστορίας του Παναθηναϊκού σαν σήμερα 27 Σεπτεμβρίου

1931
Αν και βρισκόταν σε πτώση φόρμας μετά τα συγκλονιστικά γεγονότα που είχαν προηγηθεί (εσωτερικές διαμάχες με αποτέλεσμα την αποχώρηση του Άγγελου Μεσσάρη και την απομάκρυνση του Γιώργου Καλαφάτη), ο Παναθηναϊκός πέτυχε μια ακόμα επιβλητική φιλική νίκη. Θύμα του ήταν ο Πειραϊκός Σύνδεσμος, ο οποίος υπέκυψε με το ευρύτατο σκορ 7-0.

1970
Έχοντας περάσει ήδη στα χέρια του Φέρεντς Πούσκας, η νεανική ομάδα του Τριφυλλιού πέτυχε την πρώτη νίκη της στο Πρωτάθλημα Ελλάδας μετά την ισοπαλία εκτός έδρας με τη Βέροια. Αυτή τη φορά νίκησε την κυπριακή ΕΠΑΛ με σκορ 5-1 αποδίδοντας εξαιρετικό ποδόσφαιρο που ενθουσίασε τους φιλάθλους. Δύο γκολ σημείωσε ο Ελευθεράκης και από ένα ο Αντωνιάδης, ο Γραμμός και ο Γονιός.

1961
Όπως αναμενόταν, ο Παναθηναϊκός έκανε την πανίσχυρη Γιουβέντους να… φτύσει αίμα μέσα στην έδρα της μέχρι να καταφέρει να πάρει την πρόκριση για τον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης. Μετά το 1-1 της Αθήνας, ο αυτοκράτορας του ελληνικού αθλητισμού έκανε εξαιρετική εμφάνιση στο Τορίνο και ηττήθηκε μόλις 2-1 με γκολ του Γιάννη Χολέβα, κάνοντας τους Ιταλούς να περάσουν εφιαλτικές στιγμές.

1972
Λίγες ημέρες μετά τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ από την αγγλική Τότεναμ, ο… αδιόρθωτος πλακατζής Τότης Φυλακούρης εμφανίστηκε στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας με έναν… κόκκορα υπό μάλης, τον οποίο αμόλησε στο χορτάρι κάνοντας τους φιλάθλους να ξεραθούν στα γέλια. Είχαν πιάσει το υπονοούμενο: «Πετεινοί» οι Άγγλοι, πετεινός ο Φυλακούρης. Το αθώο πείραγμα όμως του κόστισε τέσσερις αγωνιστικές τιμωρία από τη… φιλοπαναθηναϊκή χούντα.

1989
Σε ένα δραματικό παιχνίδι που έφτασε την αγωνία στα ύψη, ο Παναθηναϊκός βρέθηκε από τα τάρταρα στον παράδεισο. Οι Ουαλοί της Σουόνσι, που είχαν ηττηθεί μόλις 3-2 στην Αθήνα για το Κύπελλο Κυπελλούχων, προηγήθηκαν 2-0 και 3-1 στις αρχές του αγώνα για τη ρεβάνς και απείλησαν να αποκλείσουν το Τριφύλλι. Όμως οι πράσινοι κατάφεραν να αποσπάσουν ισοπαλία 3-3 στο τελευταίο λεπτό του αγώνα και να προκριθούν στον δεύτερο γύρο της διοργάνωσης.