Ποτέ δεν ήταν ενιαίος και αδιαίρετος ο Παναθηναϊκός!

Επιμέλεια: Γιώργος Σπανουδάκης

Θεωρητικά κανείς φίλος του Παναθηναϊκού δεν θα έπρεπε ν’ ανησυχεί για την κόντρα Ερασιτέχνη – ΠΑΕ και επί της ουσίας (για να λέμε κα τα πράγματα με το όνομά τους) Γιαννακόπουλων-  Βαρδινογιάννη! Πολύ απλά, γιατί ποτέ ο Παναθηναϊκός δεν ήταν ΕΝΙΑΙΟΣ και ΑΔΙΑΙΡΕΤΟΣ.. Όσο σκληρό και εάν ακούγεται… Η αντίδραση – δήλωση του Παύλου Γιαννακόπουλου στην «Ελευθεροτυπία» στις 17 Ιουλίου του 1979, ήταν η αφετηρία μιας κόντρας που σιγοβράζει εδώ και τρεις δεκαετίες.

«Εντελώς πραξικοπηματικά δόθηκε το 51 τοις εκατό των μετοχών της ΠΑΕ στον κ. Βαρδινογιάννη και εμείς που κάναμε τόσους κόπους και θυσίες μείναμε απ’ έξω…» ήταν τα λόγια του Παύλου Γιαννακόπουλου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι απέσυρε την υποψηφιότητά του. Τελικά αγόρασε μία μετοχή! Λίγα 24ωρα πριν ο Γιώργος Βαρδινογιάννης πληροφορούμενος ότι είχαν πουληθεί μόλις 6.000-7.000 μετοχές και ότι δεν μπορούσε να συσταθεί Ανώνυμη Ποδοσφαιρική Εταιρία, κάλεσε στο γραφείο του στον Πειραιά, τον υπάλληλο λογιστηρίου του Παναθηναϊκού Νίκο Μοιραία και του ανακοίνωσε ότι θ’ αγοράσει το 51 τοις εκατό των μετοχών, παίρνοντας την απάντηση ότι για να συμβεί αυτό (αγορά άνω των 1.000 μετοχών), χρειάζεται η έγκριση της διοίκησης.

Ακολούθως ο Γ. Βαρδινογιάννης επικοινώνησε με τον νομικό σύμβουλο του συλλόγου, Μιχάλη Καραμανλή, αναφέροντάς του, την πρόθεσή του ν’ αγοράσει το 51% των μετοχών. «Μπορείτε να πάρετε μέχρι το 20% των μετοχών…» είπε ο Μ. Καραμανλής για να απαντήσει ο Γ. Βαρδινογιάννης: «Εντάξει, 20% εγώ, 20% ο αδελφός μου και 15% ο γαμπρός μου!».
Έγκριση του Δ.Σ. δεν χρειαζόταν.

Κατατέθηκε το ποσό των 16 εκατομμυρίων δραχμών, σε μετρητά και ακολούθησε συνάντηση Γιώργου Βαρδινογιάννη με τους Απόστολο Νικολαΐδη και Γιάννη Μαλακατέ. Λίγο αργότερα, ο Γιάννης Κασσιμάτης θα έπαιρνε την εντολή της «ανοιχτής επιταγής», προκειμένου να συμπληρωθεί σε περίπτωση οποιασδήποτε αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.
Με αυτή την επιταγή ανατράπηκε όλο το σκηνικό της γενικής συνέλευσης που είχε ως φαβορί για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της ΠΑΕ, από τον Παύλο Γιαννακόπουλο!

Η ρήξη μεταξύ του Παύλου Γιαννακόπουλου και της οικογένειας Βαρδινογιάννη ήταν οριστική, παρότι επιφανειακά τα επόμενα χρόνια δεν υπήρξαν αντιδράσεις. Άλλωστε επί σειρά ετών, ο πακτωλός των χρημάτων που έδινε η οικογένεια Βαρδινογιάννη –ακόμη και τις περιόδους που ο Παναθηναϊκός έχανε τους τίτλους – δεν επέτρεπε σε κανένα να αμφισβητήσει την κυριαρχία της.

Η αλλαγή σκηνικού έγινε, μόλις επαγγελματοποιήθηκε και το μπάσκετ, με την ΚΑΕ να περνάει τα χέρια της οικογένειας Γιαννακόπουλου. Οι μεταγραφικές βόμβες με την απόκτηση του Νίκου Γκάλη, του Άριαν Κόμαζετς και του Στόγιαν Βράνκοβιτς στις αρχές τις δεκαετίες του ’90, δημιουργούν το… αντίπαλο δέος στη πολιτική λιτότητας του Γιώργου Βαρδινογιάννη.

Τότε δεν ήταν και λίγοι –άνθρωποι που γνώριζαν πρόσωπα και καταστάσεις – που έλεγαν ότι ο Παύλος Γιαννακόπουλος μπορεί να μη γνωρίζει με πόσους παίκτες παίζεται το μπάσκετ, αλλά θα δείξει ποιος είναι το «αφεντικό»!
Ποιος μπορεί να δαπανήσει τα περισσότερα χρήματα, παίρνοντας έτσι την εκδίκησή του από τον Γιώργο Βαρδινογιάννη!

Έτσι στις 20 Οκτωβρίου του 1993, στην ήττα των «πρασίνων» από την Μπάγερ Λεβερκούζεν στο Ολυμπιακό στάδιο (1-4), ακούγεται για πρώτη φορά το «Παύλο θεέ, πάρε την ΠΑΕ…», κάνοντας τον ιδιοκτήτη της ΚΑΕ να χαμογελάει και τον «καπετάνιο» να βράζει από το θυμό του. Εκτοτε, ο ενιαίος και αδιαίρετος Παναθηναϊκός, συνέχισε να πορεύεται με τις σχέσεις των μεν με τους δε, να είναι φαινομενικά σε ύφεση. Φαινομενικά, αφού όταν έπρεπε να συνεργαστούν, κυρίως για το θέμα του γηπέδου, εντελώς τυχαία έμπαιναν… τρικλοποδιές. Συμπτωματικά και τώρα που το θέμα του γηπέδου είναι στην τελική ευθεία οι σχέσεις των δύο πλευρών, έφτασαν ξανά σε οριακό σημείο, με τον εμφύλιο να είναι προ των πυλών!

Χτύπημα 1

Στο πέρασμα των χρόνων ο Ερασιτέχνης είχε πολλά παράπονα από την οικονομική διαχείριση της ΠΑΕ, καθώς λάμβανε τα χρήματα από τις καθαρές εισπράξεις των αγώνων και όχι από τα συνολικά έσοδα. Ωστόσο οι αντιδράσεις ήταν μηδενικές, αφού κανείς δεν ήθελε να δημιουργηθεί μέγα θέμα.
Κάποια στιγμή όμως θα γινόταν το «μπαμ»!

Χτύπημα 2

Αρκετοί θεωρούν ως κομβικό σημείο στις σχέσεις των δύο πλευρών την απόφαση της οικογένειας Βαρδινογιάννη να μην εμπλακεί (για οικονομικούς λόγους με τον Ερασιτέχνη). Ωστόσο, όπως έχει αποδειχθεί ο Ερασιτέχνης, έχει τον πρώτο αλά και τον τελευταίο λόγο για το γήπεδο και τα παραδείγματα του Ολυμπιακού που η ΠΑΕ είχε με το μέρος της τον Ερασιτέχνη αλλά και της ΑΕΚ που δεν τον είχε, είναι ορατά. Ποιος έφταιξε γήπεδο και ποιος όχι!