Πληρότητα, αλλά ακόμη είναι νωρίς

Επιμέλεια: Σοφία Γιαλλελή

Το πρώτο… δημόσιο δείγμα που κατέθεσε ο Παναθηναϊκός ήταν κάτι παραπάνω από θετικό. Δεν είναι όμως και τίποτα περισσότερο από αυτό ακριβώς: Δείγμα. Οι «πράσινοι» έτσι κι αλλιώς είχαν το ρόστερ από το οποίο περιμένεις πολλά όπως έχει διαμορφωθεί, έδειξαν χθες σε ένα φιλικό με έναν σαφώς υποδεέστερο αντίπαλο ότι ορθώς υπάρχουν προσδοκίες και μάλιστα ψηλές, όπως φάνηκε και ότι ακόμη δεν είναι σε θέση να δείξουν ούτε το 50% αυτού που μπορούν να αποδώσουν καλά καλά. Είπαμε, μιλάμε για δείγμα, αυτού που έχει στο μυαλό του ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς για φέτος.

Η άμυνα παραμένει πιεστική, με πρόθεση να γίνει ακόμη πιο πιεστική σε σχέση με πέρυσι με τις γνωστές παγίδες, με τους παίκτες να πιέζουν σε κάθε μήκος και πλάτος του γηπέδου. Υπάρχουν και περισσότεροι παίκτες που μπορούν να κάνουν τη δουλειά αυτή φέτος και φάνηκε και χθες, παρά το ότι ένας από αυτούς που θα παίξει σημαντικό ρόλο στο κομμάτι αυτό, ο Βασίλης Σπανούλης, είχε μείνει στην Αθήνα. Υπάρχει η πίεση, υπάρχει φυσικά το μαν του μαν, αλλά και οι άμυνες ζώνης, σε καμία περίπτωση όμως παθητικές.

Η επίθεση είναι απλώς ένας τεράστιος πονοκέφαλος. Όχι για τον Παναθηναϊκό, αλλά για τους αντιπάλους του. Οι περισσότεροι παίκτες μπορούν να τρέξουν. Όλοι μπορούν να σκοράρουν. Περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι έχουν την ικανότητα να «δουν» την καλή πάσα, να βγάλουν την ασίστ που θα είναι το σίγουρο καλάθι. Ο Παναθηναϊκός «χτυπά» από την περιφέρεια, αλλά και κοντά στο καλάθι, έχει επιλογές στο να διεισδύσει, αλλά και να απειλήσει από την περιφέρεια και το τρίποντο περισσότερο σε σχέση με πέρυσι, έχει λύσεις τέτοιες που ό,τι αλλαγή κι αν γίνει η ισορροπία διατηρείται στο παρκέ.

Απαραίτητη σημείωση για όλα αυτά: Η ΑΕ Λεμεσού παρά την προσπάθεια που κάνει, παρά τη φιλότιμη παρουσία της και χθες στο γήπεδο -με τον Ομπράντοβιτς ωστόσο να δοκιμάζει σχήματα και να κάνει αλλαγές σε ρυθμούς που δεν το συνηθίζει (παρεμπιπτόντως χωρίς να έχει καν ούτε τον Κώστα Τσαρτσαρή στη 12άδα, βασικότατο κομμάτι του παζλ της ομάδας)- δεν είναι ικανό μέτρο σύγκρισης.

Ο χθεσινός αγώνας εξυπηρέτησε ως ένα καλό τεστ για τον Παναθηναϊκό, ως ένα ακόμη βήμα ως προς το να «δεθεί» η ομάδα και φυσικά ως μια πρώτη «ιδέα» από και για τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Και εννοείται πως ακόμη υπάρχει δρόμος και σίγουρα θα δούμε πολύ περισσότερα και πολύ καλύτερα πράγματα ακόμη από τους «πράσινους».