Ο αναμορφωτής της Άρσεναλ

Επιμέλεια: Τάσος Γιαμάς

Το 1996 η διοίκηση της Άρσεναλ πήρε μια απόφαση, που έμελλε να αλλάξει την ιστορία του συλλόγου. Ανέθεσε την τεχνική ηγεσία της στον Αρσέν Βενγκέρ. Μπορεί οι «κανονιέρηδες» να είχαν κατακτήσει αρκετούς τίτλους και πριν, όμως ο Γάλλος προπονητής είναι εκείνος που τους καθιέρωσε σαν μια μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα.

Ο Βενγκέρ, που γεννήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 1949 στο Στρασβούργο, είναι ο πλέον επιτυχημένος προπονητής στην ιστορία της Άρσεναλ, έχει κατακτήσει τα περισσότερα τρόπαια και έχει μείνει περισσότερο από κάθε άλλον στην τεχνική ηγεσία της. Είναι ο μόνος μη Βρετανός προπονητής που έχει κάνει το νταμπλ στην Αγγλία και μάλιστα δύο φορές, το 1998 και το 2002. Το 2004 οδήγησε την Άρσεναλ στην κατάκτηση του Πρωταθλήματος χωρίς να γνωρίσει ούτε μια ήττα και είναι η μοναδική ομάδα στην Πρέμιερ Λιγκ που έχει πετύχει κάτι τέτοιο.

Σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, από το οποίο πήρε πτυχίο μηχανολόγου και Oικονομικών. Μιλά άριστα γερμανικά και αγγλικά και αρκετά καλά ιταλικά, ισπανικά και ιαπωνικά. Στη διάρκεια των σπουδών του έπαιξε ποδόσφαιρο σε ερασιτεχνικές ομάδες κι έγινε επαγγελματίας σε ηλικία 29 ετών, με τη Στρασμπούρ. Η καριέρα του είχε πολύ μικρή διάρκεια, καθώς το 1981 πήρε δίπλωμα προπονητή και ανέλαβε την ομάδα νέων της Στρασμπούρ.

Εργάστηκε στη συνέχεια τρία χρόνια στη Νανσί, επτά στη Μονακό, δύο στην ιαπωνική Ναγκόγια και από το 1996 βρίσκεται στον πάγκο της Άρσεναλ. Έχει κατακτήσει δύο Πρωταθλήματα και τρία Κύπελλα Γαλλίας, τρία Πρωταθλήματα και τέσσερα Κύπελλα Αγγλίας, ενώ το 2005 οδήγησε την Άρσεναλ στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.

1893
Ο Αντόνιο Νικολάου Ντ’ Αλμέιδα, διευθυντής της εταιρίας εξαγωγής κρασιού Πορτ, ιδρύει την Πόρτο, μια από τις τρεις μεγάλες ομάδες της Πορτογαλίας και πιο επιτυχημένη στην Ευρώπη. Οι «δράκοι» έχουν αναδειχτεί δύο φορές πρωταθλητές Ευρώπης, έχουν κατακτήσει ένα Κύπελλο UEFA, ένα Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, δύο Διηπειρωτικά, 21 Πρωταθλήματα και 13 Κύπελλα Πορτογαλίας. Έδρα τους είναι το «Ντραγκάο» (52.000 θέσεις) και χρώματά τους το μπλε και το άσπρο.

1958
Γίνεται στη Μόσχα το πρώτο παιχνίδι των προκριματικών του πρώτου Κυπέλλου Εθνών Ευρώπης, του σημερινού Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και η Σοβιετική Ένωση επικρατεί με 3-1 της Ουγγαρίας. Η Σοβιετική Ένωση ήταν και η ομάδα που κατέκτησε το τρόπαιο, νικώντας στον τελικό που έγινε στις 10 Ιουλίου του 1960 τη Γιουγκοσλαβία. Στην πρώτη διοργάνωση πήραν μέρος τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα μόνο 18 ευρωπαϊκών χωρών. Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα οφείλεται σε μια ιδέα του Γάλλου Ανρί Ντελοναΐ, που πρότεινε τη δημιουργία του στις 5 Φεβρουαρίου 1927, ήταν εκ των πρωτεργατών της δημιουργίας της UEFA το 1954, αλλά δεν πρόλαβε να δει το όνειρό του να γίνεται πραγματικότητα, γιατί πέθανε στις 9 Νοεμβρίου 1955.

1990
Ο Βορειοϊρλανδός οδηγός Μάρτιν Ντόνελι, στη δεύτερη μόλις χρονιά του στη Φόρμουλα 1, τραυματίζεται σοβαρά όταν η Λότους Λαμποργκίνι που οδηγεί ξεφεύγει από την πορεία της στη διάρκεια των δοκιμαστικών του γκραν-πρι του Χέρεθ της Ισπανίας.Το αυτοκίνητο χτύπησε με μεγάλη ταχύτητα στον τοίχο και διαλύθηκε, ενώ ο οδηγός πετάχτηκε στο οδόστρωμα. Δεν έτρεξε ξανά στη Φόρμουλα 1, μετέχει όμως συχνά σε αγώνες αυτοκινήτων.