Οι «Αγώνες της Νέας Χιλιετίας»

Επιμέλεια: Τάσος Γιαμάς

Γίνεται σαν σήμερα το 2000 η τελετή έναρξης των 27ων Ολυμπιακών Αγώνων, που διεξήχθησαν στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, ολοκληρώθηκαν την 1η Οκτωβρίου και θεωρήθηκαν από τους πλέον επιτυχημένους οργανωτικά και οικονομικά. Το Σίδνεϊ είχε αναλάβει τη διοργάνωση στις 23 Σεπτεμβρίου του 1993 στο Μόντε Κάρλο, επικρατώντας των Πεκίνου, Βερολίνου, Κωνσταντινούπολης και Μάντσεστερ. Στους Αγώνες έλαβαν μέρος 6.582 αθλητές και 4.069 αθλήτριες, που εκπροσώπησαν 199 χώρες και διαγωνίστηκαν σε 300 αγωνίσματα από 28 αθλήματα.

Οι διαπιστευμένοι εκπρόσωποι του Τύπου ανήλθαν στις 15.000, πωλήθηκαν 9,2 εκατομμύρια εισιτήρια, ενώ από την τηλεόραση παρακολούθησαν τους αγώνες 3,5 δισεκατομμύρια άτομα. Την Ολυμπιακή Φλόγα άναψε η εκπρόσωπος των Αβοριγίνων της Αυστραλίας, Κάθι Φρίμαν, που αργότερα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 400 μ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Βόρεια και η Νότια Κορέα παρέλασαν κάτω από την ίδια, ειδικά σχεδιασμένη για την περίσταση, σημαία, παρέταξαν όμως διαφορετικές ομάδες. Έλαβαν μέρος για πρώτη φορά η Μικρονησία, η Ερυθραία και το Παλαού, ενώ αγωνίστηκαν κάτω από την Ολυμπιακή Σημαία τέσσερις αθλητές από το Ανατολικό Τιμόρ, παρ’ όλο που η χώρα δεν είχε αναγνωριστεί επίσημα και δεν είχε γίνει μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Στα αγωνίσματα της κολύμβησης καταρρίφθηκαν 14 παγκόσμια ρεκόρ. Τα περισσότερα μετάλλια κατέκτησαν οι ΗΠΑ (97) και ακολούθησαν η Ρωσία με 88 και η Κίνα με 59.

1951

Ο Εμίλ Ζάτοπεκ καταρρίπτει σαν σήμερα  το παγκόσμιο ρεκόρ στα 20.000 μ., με επίδοση 1:01.15.8. Γεννημένος στις 19 Σεπτεμβρίου 1922 στην πρώην Τσεχοσλοβακία, ο Ζάτοπεκ θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους αθλητές μεγάλων αποστάσεων όλων των εποχών, ενώ ήταν γνωστός και για τη σκληρή προπόνηση που έκανε. Το 1954 έγινε ο πρώτος αθλητής που έτρεξε τα 10.000 μ. σε χρόνο μικρότερο των 29 λεπτών, ενώ κατέκτησε τέσσερα χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες (το ένα το 1952 στο Ελσίνκι, στον μαραθώνιο, την πρώτη φορά που έτρεξε τη συγκεκριμένη απόσταση) και τρία σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Πέθανε στις 22 Νοεμβρίου 2000, μετά από μακρόχρονη ασθένεια.

1999

Μια πρωτοφανή απόφαση υποχρεώνεται να πάρει σαν σήμερα η UEFA. Στη Χάιφα επρόκειτο να διεξαχθεί η αναμέτρηση ανάμεσα στη Χάποελ και την Μπριζ για το Κύπελλο UEFA, όμως ο Ρώσος διαιτητής Σεργκέι Κουσαΐνοφ και οι βοηθοί του που είχαν οριστεί να τη διευθύνουν, συλλαμβάνονται μεθυσμένοι. Κατόπιν αυτού, η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία υποχρεώθηκε να τους αντικαταστήσει.

1995

Σοκ στην Ουκρανία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη προκαλεί η είδηση ότι στην εξέδρα των επισήμων του γηπέδου της Σαχτάρ Ντόνετσκ εξερράγη βόμβα, στα πρώτα λεπτά αγώνα για το Πρωτάθλημα της Ουκρανίας. Ο τραγικός απολογισμός ήταν έξι νεκροί, ανάμεσα στους οποίους και ο πρόεδρος της ομάδας του Ντόνετσκ.