«Να πατήσουμε γκάζι»

Επιμέλεια: Σοφία Γιαλλελή

«Να πατήσουμε γκάζι»Ο Παναθηναϊκός προετοιμάζεται για την πρώτη του αναμέτρηση στις ΗΠΑ με αντίπαλο τους Χιούστον Ρόκετς. Έκανε τις πρώτες του προπονήσεις στο TOYOTA Center, με όλη την ομάδα να είναι αποφασισμένη να ευχαριστηθεί αυτή την ξεχωριστή εμπειρία χωρίς άγχος, έχοντας όμως και στο μυαλό τους όλοι, προπονητές και παίκτες, πως τόσο η αναμέτρηση με τους Ρόκετς, όσο και αυτή με τους Σαν Αντόνιο Σπερς δεν είναι τίποτα άλλο, παρά ένα κομμάτι της προετοιμασίας. Κάτι που ασπάζεται και ο Νίκος Χατζηβρέττας.

«Είναι ένα ταξίδι μεγάλο, σε μια περίοδο που η ομάδα προσπαθεί να βρεθεί, να δέσει. Αυτό που θέλουμε είναι να πάμε καλά, να είμαστε όλοι καλά το σπουδαιότερο, να μην υπάρχουν προβλήματα και να επιστρέψουμε, να γυρίσουμε πίσω και να διεκδικήσουμε και τους φετινούς μας στόχους». Ενώ για τη χρονική στιγμή που διεξάγονται τα φιλικά, ο Χατζηβρέττας τονίζει: «Όλοι θα ήθελαν να είμαστε ήρεμοι. Να δουλέψουμε, να βελτιωθούμε, αλλά πιστεύω ότι είναι σημαντικό το ότι θα βρεθούμε στις ΗΠΑ, ότι θα αντιμετωπίσουμε δύο ομάδες του ΝΒΑ και μάλιστα μία από αυτές να είναι η πρωταθλήτρια».

Πρεσβευτές
Όντας και ο ίδιος πρεσβευτής του ελληνικού και ευρωπαϊκού μπάσκετ ουκ ολίγες φορές τόσο με τον Παναθηναϊκό, όσο και με την Εθνική ομάδα, ο διεθνής γκαρντ του «τριφυλλιού», προσπαθεί να βάλει τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις, σε ότι αφορά το αν αισθάνονται να έχουν αυτό το ρόλο και σε αυτές τις αναμετρήσεις: «Και ναι και όχι. Ναι γιατί ο Παναθηναϊκός είναι ο πρωταθλητής Ευρώπης. Όχι γιατί η χρονική στιγμή στην οποία πηγαίνουμε είναι στο πλαίσιο της προετοιμασίας μας. Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να προετοιμαστούμε για τις επίσημες υποχρεώσεις που μας περιμένουν. Θέλουμε να προσπαθήσουμε να παίξουμε όσο καλύτερα γίνεται, αλλά η αλήθεια είναι ότι στο μυαλό μας είναι περισσότερο ότι βρισκόμαστε σε προετοιμασία, παρά το αποτέλεσμα».

Ο Παναθηναϊκός αναγκάστηκε να ταξιδέψει χωρίς τρεις παίκτες του. Τον άνθρωπο που ξέρει καλύτερα από όλους τι εστί Χιούστον και Ρόκετς και αναμετρήσεις με ομάδες ΝΒΑ, τον Βασίλη Σπανούλη, τον αρχηγό του, Φραγκίσκο Αλβέρτη, αλλά και ένα από τα νέα του πρόσωπα, τον Άντρια Ζίζιτς. Τρεις απουσίες που «βαραίνουν» για τον Νίκο Χατζηβρέττα: «Το γεγονός ότι ταξιδέψαμε με τρεις παίκτες λιγότερους δεν είναι σίγουρα θετικό για εμάς. Είναι απουσίες που μετράνε. Γι’ αυτό είπα από την αρχή ότι το σημαντικότερο είναι να είναι, να είμαστε όλοι υγιείς για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε και πάλι τους τίτλους που κατακτήσαμε τη χρονιά που τελείωσε».

«Όσο καλύτεροι γίνεται»
Η αλήθεια είναι ότι ο Παναθηναϊκός δεν έχει καταφέρει να κάνει ούτε καν συνεχόμενες προπονήσεις με όλους τους παίκτες του παρόντες. Και δεν έχει δώσει και φιλικό με όλους τους παίκτες του διαθέσιμους ακόμη. Ακόμη και όταν επέστρεψαν οι διεθνείς, στον αγώνα με τον Πανελλήνιο δεν ήταν έτοιμος να αγωνιστεί ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ενώ στην Κύπρο στην ταξίδεψε ο Σπανούλης, Και πάλι όμως ένα πρώτο δείγμα για το τι θέλει να δείξει φέτος ο Παναθηναϊκός καταγράφηκε: «Η Κύπρος ήταν ένα πολύ καλό τεστ. Βελτιωθήκαμε, παίξαμε σχεδόν όλοι μαζί, αλλά το θέμα είναι βελτιωθούμε κι άλλο γιατί ξέρουμε ότι μπορούμε. Θέλουμε να παρουσιαστούμε στους επίσημους αγώνες πια όσο καλύτεροι γίνεται».

Όσο γι’ αυτή την έξτρα ταχύτητα που αναζητά το «τριφύλλι»; Ο Χατζηβρέττας κάνει λόγο για ένα ελαφρύ, επιπλέον, πάτημα στο γκάζι: «Ταχύτητα; Πάντα θέλαμε την ταχύτητα στο παιχνίδι μας. Απλά τώρα θέλουμε να πατήσουμε το γκάζι λίγο περισσότερο. Θέλουμε να πάμε λίγο γρηγορότερα. Είναι το στυλ της ομάδας και αυτό που της ταιριάζει. Θέλουμε μόνο να το… εξελίξουμε».

Το φιλικό των Ρόκετς
Οι Χιούστον Ρόκετς θα έχουν δώσει ένα ακόμη φιλικό πριν αναμετρηθούν με τον Παναθηναϊκό και εκτός από την προετοιμασία τους, ή τα φιλικά που έδωσαν κάποιοι από τους παίκτες ως μέρος του summer league, που είναι περισσότερο τεστ για κάποιους παίκτες προκειμένου να υπογράψουν ή όχι τα συμβόλαιά τους. Το πρώτο φιλικό για τις «ρουκέτες» θα δοθεί στο Φορντ Σέντερ της Οκλαχόμα, απέναντι στους Νιου Όρλεανς Χόρνετς του Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς και το τζάμπολ ήταν προγραμματισμένο για σήμερα στις 3 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας. Οι Ρόκετς θα επιστρέψουν στο Χιούστον μετά την αναμέτρηση για το πρώτο εντός έδρας φιλικό τους με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό.