Καρέ της… γκέλας!

ΙΣΟΠΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΥΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΑΕΚ ΝΑ ΠΝΕΕΙ ΜΕΝΕΑ ΚΑΤΑ… ΒΑΣΣΑΡΑ! «Η ΑΕΚ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΩΣ ΑΠΕΚΕΦΑΛΙΣΘΗ ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΣΩΡΕΙΑΣ ΤΩΝ ΣΦΑΛΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΡΧΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΟΣ» – ΑΡΓΥΡΗΣ ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ, 1977.
Δεν είναι και ιδιαίτερα σύνηθες φαινόμενο στα χρονικά της Α’ Εθνικής και οι τέσσερις «μεγάλοι» ν’ αδυνατούν να γευτούν τη χαρά της νίκης! Το ‘δαμε, ωστόσο, το 1977, καθώς οι πρωτοπόροι Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ έμεναν στο 0-0 με Παναιτωλικό (Αγρίνιο) και Πανιώνιο (Ν. Σμύρνη) αντίστοιχα, ο τρίτος Παναθηναϊκός στο 1-1 με τον Ατρόμητο (Περιστέρι) και η τέταρτη ΑΕΚ στο 2-2 με τον Πιερικό. Όχι, αυτή δεν έπαιζε εκτός! Αλλά στη Νέα Φιλαδέλφεια, σ’ έναν αγώνα, που -όπως γράφαμε και στον κεντρικό μας τίτλο- έγινε… της κολάσεως!

Προτού, όμως, μιλήσουμε αναλυτικά, μια γρήγορη ματιά στα… χαΐρια των τριών άλλων. Στο Αγρίνιο, ο Ολυμπιακός είχε ευκαιρίες (μοιραίος ο Λοσάντα), ζήτησε ένα πέναλτι («κλάδεμα» Κυράστα από Σερκίδη), απ’ την πλευρά του ο Παναιτωλικός φώναζε για ένα ακυρωθέν γκολ του Κονταξή (67’), όπως σημείωνε, όμως, ο Κώστας Θωμόπουλος, ο διαιτητής Πετρόπουλος «ήταν αποφασισμένος να… οδηγήση και τις δύο ομάδες σε ισόπαλο αποτέλεσμα». Στη Ν. Σμύρνη, η «λευκή» ισοπαλία έδειχνε τα πάντα (για «κακόγουστο θέαμα» έκανε λόγο ο Λάζαρος Πατσουράκος), ενώ στο Περιστέρι, ο Παναθηναϊκός μάλλον τυχερός πρέπει να αισθάνεται που «τσίμπησε» το βαθμό. Όχι μόνο γιατί βρέθηκε πίσω στο σκορ (31’ Ράπτης, για να ισοφαρίσει ο Αλβαρέζ στο 38’), αλλά γιατί και στο 1-0, σουτ του Βαλλίδη «φάνηκε ότι είχε περάσει την γραμμή» (προτού τη διώξει ο Κωνσταντίνου) και στο 52’ οι γηπεδούχοι είχαν δοκάρι με τον Πέτση και συνολικά ήταν καλύτεροι: «Ποιος… Παναθηναϊκός;

Η χθεσινή ομάδα που αντιμετώπισε τον Ατρόμητο ήταν ένα άθλιο, μέτριο, απαράδεκτο συγκρότημα που περπατούσε» η κριτική – δυναμίτης του Γιώργου Δόγα. Και τέλος, Φιλαδέλφεια! «Η σφαγή της ΑΕΚ δεν έχει προηγούμενο» γράφαμε για το 2-2 με τον Πιερικό. Με τον Αντώνη Βασσάρα, στο τέλος, να κινδυνεύει με… λιντσάρισμα! Μέχρι το 80’ ο Πιερικός προηγείτο 1-0 (43’ Αδαμόπουλος). Με δύο πέναλτι (81’ Τάσος, 88’ Τσάμης) η ΑΕΚ το «γυρίζει» σε 2-1 και στο 93’… τρεχάτε! Ο Βασσάρας αγνοεί φάουλ υπέρ του Παπαϊωάννου, στην εξέλιξη της φάσης ο Κ. Παπαϊωάννου ισοφαρίζει και… αντιλαμβάνεσθε! Συν τοις άλλοις, βλέπετε, οι «Ενωσίτες» φώναζαν και για δύο άλλες περιπτώσεις, πέναλτι, που… χάθηκαν στο δρόμο κι ένα ακυρωθέν γκολ του Νικολούδη. Αν και, πέραν του Βασσάρα, η «Ένωση» κάπου έβγαλε και μόνη τα… ματάκια της. Για να τα λέμε όλα, δηλαδή…

1985
Ζωντανές τις (όποιες) ελπίδες της για πρόκριση στα τελικά του Μουντιάλ του Μεξικού διατηρούσε η Εθνική μας ομάδα, μετά τη νίκη της 2-0 επί της Αλβανίας στο ΟΑΚΑ. Αγώνας, που τελείωσε νωρίς, μιας και φρόντισαν επί τούτου οι Σαραβάκος (8’) και Αντωνίου (37’), των οποίων και πλέκαμε το εγκώμιο: «Δαίμονα» χαρακτηρίζαμε το «μικρό» (που «έκλεβε» και τα καλόλογα του ομοσπονδιακού τεχνικού της Ιταλίας, Έντσο Μπεαρζότ, που βρέθηκε στην Καλογρέζα, αλλά και… των Ρουμάνων διαιτητών), ενώ για τον Αντωνίου σημειώναμε πως είχε «σιδερένια πνευμόνια». Από κοντά σε απόδοση και οι Παπαϊωάννου («αληθινός μαέστρος»), Αλαβάντας, Κωφίδης («υπέροχοι»), αν και ουδείς υστέρησε. Η ελληνική ομάδα αγωνίστηκε με τους Σαργκάνη, Αλαβάντα, Καρούλια, Κυράστα, Μανωλά, Μίχο, Σαραβάκο (86’ Μπατσινίλα), Αντωνίου, Αναστόπουλο, Παπαϊωάννου (89’ Σεμερτζίδης) και Κωφίδη.

1962
Σειρά του Ολυμπιακού ν’ αντιμετωπίσει τους Ρουμάνους της Ερυθράς Σημαίας. Και, μετά από ένα δραματικό παιχνίδι, αποσπούσε ισοπαλία 3-3. Και λέμε «αποσπούσε», καθώς, παρά τη δεδομένη υπεροχή του στο β’ μέρος (δοκάρι οι Ηλιάδης και Σ. Παπάζογλου), στο 82’ έχανε 3-1! Έστω και στο «τσακ», πάντως, την απέφυγε την ήττα…

1965
Άδοξο τέλος είχε ο αγώνας του Παναθηναϊκού με τον Πανιώνιο, που επρόκειτο ν’ ανοίξει την αυλαία της 20ής αγωνιστικής. Καθώς διεκόπη στο 76’, λόγω δυνατής βροχής κι ενώ οι «πράσινοι» προηγούνταν με 2-0 και «εγοήτευαν με την τέχνη και το πείσμα τους». Απ’ τα… σαν σήμερα παιχνίδια, ξεχώριζε το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης: ΠΑΟΚ-Ηρακλής.

1969
Την ήττα με 98-61, αλλά μέσα σε… κόλαση γνώρισε ο Παναθηναϊκός από τη Φίντες Νάπολι στην Ιταλία στον πρώτο προημιτελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων στο μπάσκετ. Διαιτητικά όργια απ’ τον Μάχο εναντίον του «τριφυλλιού», που, μεταξύ άλλων, κατήγγειλε ότι, ελλείψει χρονομέτρου, ο αγώνας κράτησε… 60 λεπτά, αντί για 40!

1972
«Φωτιά» έπαιρνε η κορυφή! Καθώς η ΑΕΚ επικρατούσε 2-1 του Παναθηναϊκού και τον πλησίαζε στην πρώτη θέση: «Τρομερή, εκάλπαζε στο β’ ημίχρονο και οι πράσινοι εκάμφθησαν» γράφαμε για την «Ένωση», που με γκολ των Πομώνη (55’) και Νικολαΐδη (80’) «γύριζε» το προβάδισμα που κρατούσε το «τριφύλλι» απ’ το 14’ (Δομάζος).

1984
Λίγες μέρες μετά το ντέρμπι Ολυμπιακού-ΑΕΚ αποκαλύπτεται ότι ο Νίκος Αλέφαντος (στο λιμάνι, τότε), πριν από την έναρξη, παρότρυνε τον Γιάννη Γούναρη να κάνει τον άρρωστο, για να δικαιολογήσει τον αποκλεισμό του απ’ την αποστολή! Μετά το αρχικό σοκ, ο διεθνής αμυντικός απάντησε ότι δεν μπορούσε να το κάνει. Ήρθε και η ήττα, άσχημα τα μαντάτα για «Αλέ»…

1987
Τρίμηνο αποκλεισμό για την… ιστορική χειρονομία του στον Νίκο Αναστόπουλο επέβαλε στον Μιχάλη Γεροθόδωρο ο αθλητικός δικαστής, Γ. Μπούτσικος! Και παράλληλα, επέβαλε πρόστιμο 300.000 δρχ. στον Παναθηναϊκό, επειδή, λέει, ήταν συνυπεύθυνος! Αντίθετα, αθώος κρίθηκε ο «μουστάκιας». Αργότερα, η ποινή του «Γέρο» θα γινόταν με αναστολή.