Η τελευταία παράσταση

Επιμέλεια: Τάσος Γιαμάς

Στο «Γουέμπλεϊ» του Λονδίνου διεξάγεται ο αγώνας ανάμεσα στην Αγγλία και τη Γερμανία, για τα προκριματικά του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 2002. Τα «πάντσερ» παίρνουν μια μεγάλη νίκη με σκορ 1-0, που τα κατέστησε το μεγάλο φαβορί για την πρόκριση και οδήγησε τον προπονητή των Άγγλων Κέβιν Κίγκαν, στην απόφαση να παραιτηθεί.

Το συγκεκριμένο παιχνίδι όμως, πέρα από τη βαθμολογική σημασία του, παρουσίαζε ενδιαφέρον και για έναν ακόμα λόγο. Ήταν το τελευταίο που έγινε στο ιστορικό γήπεδο της αγγλικής πρωτεύουσας. Το «Γουέμπλεϊ», μετά από 77 χρόνια λειτουργίας θα κατεδαφιστεί και στη θέση του θα κατασκευαστεί ένα νέο, υπερσύγχρονο γήπεδο, που φέρει το ίδιο όνομα.

Το «Γουέμπλεϊ» κατασκευάστηκε μέσα στο 1923 από τον σερ Ρόμπερτ Μακάλπιν, με την ευκαιρία της Έκθεσης της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και είχε στοιχίσει το ποσό των 750.000 λιρών. Αρχική πρόθεση ήταν να κατεδαφιστεί μετά την ολοκλήρωση της Έκθεσης, σώθηκε όμως μετά από παρέμβαση του προέδρου της, σερ Τζέιμς Στίβενσον.  Χαρακτηριστικά του γηπέδου ήταν οι Δίδυμοι Πύργοι της εισόδου του, οι οποίοι διατηρούνται και σήμερα και τα 39 σκαλιά που οδηγούσαν στο Βασιλικό Θεωρείο, όπου παρελάμβαναν τα τρόπαια οι νικητές και τα μετάλλιά τους οι ηττημένοι.

Η αρχική του χωρητικότητα ήταν 127.000 θεατές, που αργότερα μειώθηκαν στις 82.000. Για πρώτη φορά έγινε εκεί ποδοσφαιρικός αγώνας στις 28 Απριλίου 1923, όταν αναμετρήθηκαν η Μπόλτον με τη Γουέστ Χαμ, για τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας. Μεταξύ άλλων φιλοξένησε ένα τελικό Παγκόσμιου Κυπέλλου, έναν Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, πέντε του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και δύο του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης.

1916
Διεξάγεται σαν σήμερα το 1916 ο αγώνας του αμερικάνικου ποδοσφαίρου ανάμεσα στην ομάδα του Τζόρτζια Τεχ και εκείνη του Κάμπερλαντ Κόλετζ οφ Λίμπανον. Το παιχνίδι ολοκληρώνεται με θρίαμβο της πρώτης, η οποία συντρίβει την αντίπαλό της με σκορ 222-0. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε έκταση σκορ στην ιστορία του αθλήματος.

1969
Οι φίλαθλοι στο Βέλγιο και ο κόσμος της ποδηλασίας πενθούν τον θάνατο του Λεόν Σκιέρ, σε ηλικία 81 ετών. Ο Σκιέρ άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 81 ετών, στη βελγική πόλη Φλορέν όπου είχε γεννηθεί στις 19 Μαρτίου του 1988. Η κορυφαία στιγμή της καριέρας του στην ποδηλασία, η οποία δεν είχε μεγάλη διάρκεια, ήρθε το 1921 όταν αναδείχθηκε νικητής στον ποδηλατικό γύρο της Γαλλίας, όπου πήρε επίσης την πρώτη θέση στο 3ο και στο 10ο ετάπ. Η πρώτη του μεγάλη επιτυχία σημειώθηκε έναν χρόνο νωρίτερα, όταν επικράτησε στον ποδηλατικό αγώνα Λιέγης-Μπαστόν-Λιέγης. Έλαβε άλλες δύο φορές μέρος στον γύρο της Γαλλίας. Το 1919 όταν τερμάτισε τέταρτος κερδίζοντας ένα ετάπ και το 1920 όταν κατέλαβε πάλι την ίδια θέση.

1985
Η Λινέτ Γούνταρτ, αρχηγός της εθνικής ομάδας μπάσκετ των ΗΠΑ που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες το 1984, γίνεται η πρώτη γυναίκα μέλος της ομάδας μπάσκετ Χάρλεμ Γκλομπτρότερς. Γεννημένη στις 12 Αυγούστου του 1959 στη Γουϊτσιτά του Κάνσας, αγωνίστηκε επίσης στην Ιταλία και την Ιαπωνία, πριν αποσυρθεί σε ηλικία 38 ετών.