Γκάφα ολκής

Επιμέλεια: Ηλίας Αλεξόπουλος

Στην -με… το αριστερό- πρεμιέρα της ΑΕΚ στο αθηναϊκό πρωτάθλημα το 1957 (1-1 με το Αιγάλεω) αναφερθήκαμε χθες διεξοδικά. Σαν σήμερα, ωστόσο, έβγαινε στη φόρα μια λεπτομέρεια με μεγάλη σημασία, που αφενός αποτελούσε (κατά την «Ηχώ») επαρκή εξήγηση για τη μη νίκη της «Ένωσης» και αφετέρου έδειχνε τον ερασιτεχνισμό πολλών παραγόντων της εποχής. Σύμφωνα, λοιπόν, με το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του Βασίλη Χατζηγιάννη, μεταξύ των υπολοίπων παικτών που απουσίαζαν απ’ την ενδεκάδα του «δικεφάλου» στον αγώνα με το «σίτι», ήταν και ο Γιάννης Κανάκης.

Όταν έγινε γνωστό, άπαντες θεώρησαν ότι η απουσία του οφειλόταν στην επιδημία «ασιατικής γρίππης», που είχε «χτυπήσει» τότε την Ελλάδα, καθώς άλλη προφανής εξήγηση δεν υπήρχε. Έλα, όμως, που, μετά τη λήξη, μαθεύτηκε πως ο σπουδαίος άσος έχαιρε άκρας υγείας! Τι είχε συμβεί, λοιπόν; Κύκλοι της ΑΕΚ αποκάλυπταν ότι «φοβήθηκαν να τον χρησιμοποιήσουν διότι το Αιγάλεω υπέβαλεν ένστασιν κακής συμμετοχής του επειδή είχε αποβληθή -την παρελθούσαν Κυριακήν- εις τον αγώνα της Ηλεκτρικής Εταιρίας εις την Θεσσαλονίκην προς τον ΠΑΟΚ (σ.σ. στο 14’, μαζί με τον Καλογιάννη του “δικεφάλου του Βορρά”)».

Όπερ επιβεβαίωνε (το φόβο μηδενισμού, δηλαδή) και ο προπονητής της ομάδας, Κλεάνθης Μαρόπουλος, ο οποίος, λέει, ειδοποιήθηκε πως δεν έπρεπε να υπολογίζει στον Κανάκη, ελάχιστες ώρες πριν από το παιχνίδι με το Αιγάλεω. Το θέμα, όμως, ήταν ότι ο Κανάκης είχε δικαίωμα συμμετοχής! Πράγμα, το οποίο φέρεται να είχε τονίσει έγκαιρα στους ανθρώπους της «Ένωσης» και ο πρόεδρος της ΕΠΣΑ, Ανδρέας Βγενόπουλος: «Χιλιάδες αγώνες γίνονται μεταξύ ανεπισήμων και επισήμων (σ.σ. όπως ο αγώνας ΗΕΑΠ-ΠΑΟΚ) και ουδέποτε έχουμε προβή εις τιμωρίας ποδοσφαιριστών παρά τας καταγγελίας που έχουν αναφέρει οι εκάστοτε διαιτηταί», το σχετικό σχόλιο Βγενόπουλου.

Ο οποίος πρόσθετε πως μία και μοναδική φορά είχε υπάρξει εξαίρεση στον κανόνα, αλλά τότε, ο τιμωρηθείς παίκτης (ο τερματοφύλακας Γιούργος, του Αστέρα) είχε τιμωρηθεί για επίθεση κατά ξένου παίκτη, στο πλαίσιο αγώνα στρατιωτικών ομάδων, όπερ σήμαινε δημόσια έκθεση της Ελλάδος! Ουδεμία, δηλαδή, σχέση με τον… συνηθισμένο καβγά Κανάκη-Καλογιάννη. Μολαταύτα, στην ΑΕΚ προτίμησαν να μην τον χρησιμοποιήσουν. Ίσως, θεωρώντας πως και χωρίς αυτόν, η νίκη θα ερχόταν. Αλλά δεν…

1965
«Ακατάβλητος, εθριάμβευσε συντρίψας την Σλιέμα 4-1, καλπάζει εις το Πρωτάθλημα της Ευρώπης…» Το καλύτερο ξεκίνημα στις ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις (Πρωταθλητριών) πραγματοποιούσε ο Παναθηναϊκός, παίρνοντας σκορ πρόκρισης επί των Μαλτέζων. Σακελλαρίδης (5’), Λουκανίδης (18’), Δομάζος (37’) και Καμάρας (62’) τα γκολ (της Σλιέμα ο Τσίνι στο 46’), με πλήθος χαμένων ευκαιριών, κορυφαίες των οποίων το πέναλτι-άουτ του Παπαεμμανουήλ (78’) και τα δοκάρια των Σακελλαρίδη, Μπέλλη. Το εκπληκτικό; Οι 28.000 φίλαθλοι έφυγαν απ’ τη Λεωφόρο… μουρμουρίζοντας, επειδή, λέει, ήθελαν κι άλλα γκολ! «Την απαίτησι αυτή τους εδημιούργησε αφ’ ενός η μετριότης της αντιπάλου και αφ’ ετέρου το ωραίο παιγνίδι των πρωταθλητών Ελλάδος στο α’ ημίχρονο», σχολίαζε ο Νίκος Γκούμας.

1964
Καλύτερο ξεκίνημα δεν γινόταν για τον Παναθηναϊκό στο Πρωτάθλημα: «Εξώρμησε θυελλωδώς προς τον τίτλον και εσάρωσε το Αίγιον» γράφαμε για το εκπληκτικό 6-1 επί του Παναιγιαλείου, με τρία γκολ του Παπουτσάκη, δύο του Λουκανίδη κι από ένα των Παναγιωτίδη και Δομάζου (κορυφαίος όλων, όμως, ο Κομιανίδης). Στο πειραϊκό ντέρμπι, εξάλλου, Εθνικός-Προοδευτική 1-1.

1967
Φωτογραφία του Μπέλα Γκούτμαν στην τελευταία προπόνηση του Παναθηναϊκού πριν την «πεντάρα» στο Μόναχο, με… γραβάτα, γυαλιά ηλίου και καστόρινα παπούτσια αναδημοσίευε η «Ηχώ» (απ’ την «Αμπενζάτουνγκ» του Μονάχου)! Με το ερώτημα πώς είναι δυνατόν να εκτελεί κατ’ αυτόν τον τρόπο επαρκώς τα καθήκοντά του! Μέτραγε μέρες ο Μαγυάρος…

1971
Ένας εκπληκτικός Παναθηναϊκός «ανετίναξε σαν οβίδα τον Φωστήρα» με το… εκκωφαντικό 7-2, για τη 2η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Με τρία γκολ του Αντωνιάδη κι από ένα των Ελευθεράκη, Κουβά, Φυλακούρη και Αθανασόπουλου. Μεγάλη νίκη 5-1 σημείωσε και ο Άρης στο Αιγάλεω επί του «σίτι», ενώ ο αγώνας Τρικάλων-ΠΑΟΚ έληξε ισόπαλος 2-2. 

1976
Με «τεσσάρες» πραγματοποιούσαν οι «μεγάλοι» τις… γενικές τους δοκιμές, εν όψει της έναρξης του Πρωταθλήματος. Ο Παναθηναϊκός «καθάριζε» 4-1 τον Παναιτωλικό (Παπαδημητρίου 2, Ασλανίδης, Ελευθεριάδης), ο Ολυμπιακός 4-2 την Προοδευτική (Δαβουρλής 2, Κρητικόπουλος, Βασιλόπουλος) και η ΑΕΚ 4-0 το Αιγάλεω (Μαύρος 2, Βάγκνερ, Νικολούδης).

1982
Εκπληκτικό παγκόσμιο ρεκόρ στον ακοντισμό γυναικών σημείωνε η 25χρονη Σοφία Σακοράφα, ένα, μόλις, μήνα, μετά το χρυσό της Άννας Βερούλη στους Πανευρωπαϊκούς της Αθήνας! Στο πλαίσιο αγώνων στο Ηράκλειο, με βολή στα 74,20 μ., 20 ολόκληρα εκατοστά πάνω απ’ το προηγούμενο ρεκόρ, που κρατούσε η Φινλανδέζα, Τίνα Λίλακ (72,40). Μεγάλη στιγμή…

1989
Την πρόσληψη του Ίμρε Κόμορα (που… όλως τυχαίως ήταν και πεθερός του Λάγιος Ντέταρι) σε ρόλο τεχνικού συμβούλου του Ολυμπιακού, ανακοίνωνε ο Αργύρης Σαλιαρέλης. Και ο «καπελωμένος» Μίλτος Παπαποστόλου δήλωνε παραίτηση απ’ την τεχνική ηγεσία των «ερυθρολεύκων». «Ο Ντέταρι “έφαγε” τον Μίλτο» το σχόλιο της ημετέρας και ο λόγος προφανής…