Ωραίοι, ως Έλληνες!

Επιμέλεια: Ηλίας Αλεξόπουλος

Θα γράφαμε ότι πρόκειται για την πιο μεγάλη μέρα του πολέμου, αλλά ίσως μας χρεώσουν ότι γινόμαστε… εμπρηστικοί! Οπότε, απλά… η πιο μεγάλη ώρα! Για το «τέσσερα στα τέσσερα», που θα ανοίξει διάπλατα την πόρτα της πρόκρισης στα τελικά του Euro 2008! Για την απάντηση σε κάθε προσπάθεια δημιουργίας κλίματος υπήρξε τις προηγούμενες τις μέρες, εκεί που πρέπει: στο γήπεδο! Για τη νίκη επί του μεγάλου αντιπάλου! Της Τουρκία του Τερίμ! Με 33.000 ελληνικές ψυχές, παραμονές της εθνικής μας εορτής, να δίνουν το σύνθημα! Και τα παιδιά του Ότο το ρυθμό! Απόψε, στο “Καραϊσκάκη” (9:30 μ.μ., MEGA).

Ούτε καρφίτσα!

Άντε, λοιπόν, να… σώνουμε με δαύτους! Πανέτοιμοι, με ηθικόν ακμαιότατον και την αισιοδοξία να ξεχειλίζει στις τάξεις των διεθνών. Όσον αφορά στον κόσμο, δεν το συζητάμε! Φτερά έκαναν χθες και τα 400 τελευταία εισιτήρια, που είχαν μείνει αδιάθετα! Με το μήνυμα Γκαγκάτση και διεθνών να έχει εμπεδωθεί καλά απ’ όλους: «Στήριξη με πάθος, αλλά πάντα εντός των επιτρεπτών ορίων. Παρέκκλιση ούτε για πλάκα…»

«Χάρι» ή Γκέκας;

Αγωνιστικά, πρόβλημα ουδέν! Όλοι στη διάθεση του Γερμανού, με μοναδική εκκρεμότητα για το αρχικό σχήμα, τον παίκτη, που θα ξεκινήσει στην κορυφή της επίθεσης: Χαριστέας ή Γκέκας; Ο πρώτος προέρχεται από τραυματισμό, αλλά είναι «κόλλημα» του Ότο. Ο δεύτερος διανύει περίοδο μεγάλης φόρμας και θεωρητικά έχει ένα μικρό προβάδισμα. Αλλά ασφαλής πρόβλεψη με Ρεχάγκελ γίνεται; Δύσκολα! Οπότε… λίγη υπομονή! Στις υπόλοιπες θέσεις δεν αναμένονται εκπλήξεις: κάτω απ’ τα δοκάρια ο Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης (δεξιά) και Φύσσας (αριστερά) στα άκρα των μετόπισθεν, με τους Κυργιάκο και Δέλλα κεντρικό αμυντικό δίδυμο, στα χαφ οι Κατσουράνης- Μπασινάς, με τον Καραγκούνη μπροστά τους σ’ έναν πιο ελεύθερο, επιτελικό ρόλο και στα άκρα της επίθεσης οι Γιαννακόπουλος (δεξιά) και Σαμαράς (αριστερά). Αν και το ξαναλέμε: πάνω απ’ όλα, καρδιά! Πάνω από συστήματα, πάνω από πρόσωπα, πάνω απ’ όλα και απ’ όλους! Άντε, και με τη νίκη…

Γκέκας: «Ώρα να σκοράρω!»

Είναι αποφασισμένος να κάνει σεφτέ με το εθνόσημο απόψε το βράδυ, ο Φάνης Γκέκας και δεν το έκρυψε ούτε στη συνέντευξη, που παραχώρησε στην ιστοσελίδα της UEFA και δημοσιεύτηκε χθες: «Είναι, πλέον, καιρός να σκοράρω και δεν μπορώ να σκεφθώ καλύτερη στιγμή απ’ τον κρίσιμο αγώνα με την Τουρκία» τόνισε ο επιθετικός της Μπόχουμ, σπεύδοντας, πάντως, να ρίξει (κι αυτός) τους τόνους, λόγω των γνωστών ιδιαιτεροτήτων του αγώνα: «Απέναντι στην Τουρκία, το κίνητρο παραδέχομαι ότι είναι μεγάλο.

Μα, θα ήταν λάθος εάν αντιμετωπίζαμε το παιχνίδι ως εθνική υπόθεση. Ένας αγώνας είναι, πολύ σημαντικός, ίσως ο πιο δύσκολος, που έχουμε εντός  και σ’ αυτό πρέπει να μείνουμε συγκεντρωμένοι. Οι παίκτες πρέπει να παίξουμε κατευναστικό ρόλο, γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις η κατάσταση δεν θέλει πολύ, για να βγει εκτός ελέγχου. Το τελευταίο, που χρειάζεται είναι να τιμωρηθούμε» είπε. Αφού σημείωσε πως, μετά την Πορτογαλία, η Ελλάδα αντιμετωπίζεται με μεγαλύτερο σεβασμό και… κόπο, έβγαλε το καπέλο στον Ρεχάγκελ, τόσο για τον τρόπο, που έκανε τη (σταδιακή) ανανέωση («έγινε τόσο αβίαστα, που δεν ξεχωρίζεις “παλιούς” και “νέους”»), όσο και για τη συνολική προσφορά του:

«Εξαιρετικός προπονητής και γνώστης του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Ξέρει να μας εμψυχώνει σε κάθε περίπτωση και η ατμόσφαιρα, που δημιούργησε στην ομάδα αποτελεί το μεγαλύτερο “όπλο” της». Τέλος, αφού προέταξε το αποτέλεσμα απ’ το θέαμα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ελλάδα να επαναλάβει κάποια στιγμή τον άθλο του 2004: «Τώρα ξέρουμε ότι όλα τα όνειρα μπορούν να πραγματοποιηθούν. Αν πας στα τελικά, όλα είναι πιθανά» κατέληξε.

Στις 6:30 ανοίγουν οι πόρτες, οδηγίες της ΕΠΟ προς… ναυτιλομένους!

Μεγάλες πιένες θα ζήσει απόψε το βράδυ το «Καραϊσκάκη». Οι θύρες θ’ ανοίξουν τρεις ώρες πριν την έναρξη (στις 6:30 μ.μ., δηλαδή) και η ΕΠΟ, προκειμένου να διευκολυνθεί η ζωή… όλων κατά την είσοδο των 33.000 φιλάθλων στο φαληρικό γήπεδο, εξέδωσε χθες ανακοίνωση- οδηγία προς τους κατόχους εισιτηρίων, και στην οποία αναφέρεται:

1.Για την αποφυγή συνωστισμού και καθυστερήσεων, να βρίσκονται στο «Καραϊσκάκη» τουλάχιστον 2,5 ώρες πριν την έναρξη του αγώνα.

2. Να κατευθύνονται στη θύρα, που αναγράφει το εισιτήριό τους και μόνο, καθώς το λογισμικό στο τουρνικέ εισόδου αναγνωρίζει και ακυρώνει μόνο τα εισιτήρια της συγκεκριμένης θύρας. Περίπτωση να εισέλθει κάποιος στο γήπεδο από διαφορετική θύρα δεν υπάρχει. Αμέσως μετά την είσοδο στο γήπεδο, να κατευθύνεται στη θέση, που αναγράφεται στο εισιτήριο και μόνο.

3. Να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο και να έχουν συμπληρώσει στην ειδική θέση του εισιτηρίου τα στοιχεία, που ζητούνται. Χωρίς την ταυτοποίηση των αναγραφόμενων στο εισιτήριο στοιχείων, κανείς δεν θα εισέλθει στο γήπεδο.

4. Να χρησιμοποιήσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για την προσέλευση και την αναχώρησή τους προς και από το γήπεδο, καθώς γύρω απ’ το «Καραϊσκάκη» δεν υπάρχει χώρος στάθμευσης κι ως εκ τούτου η πρόσβαση είναι αδύνατη με αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

5. Δεν θα ισχύσει ΚΑΜΙΑ ταυτότητα Ελεύθερης Εισόδου. Δικαίωμα εισόδου έχουν μόνο οι κάτοχοι των εισιτηρίων και των διαπιστεύσεων. Προσκλήσεις δεν έχουν εκδοθεί.

Τερίμ: «Θα σφίξω το χέρι των Ελλήνων!»

Σε… κλίμα συμφιλίωσης, έστω και κομματάκι καθ’ υπερβολήν, κινήθηκε ο Φατίχ Τερίμ στη χθεσινή του συνέντευξη Τύπου: «Μιλάμε για ποδόσφαιρο, όχι για εθνική υπόθεση. Ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχει ιστορικά μια φιλία, δεν έχουμε κάτι να χωρίσουμε. Η υποδοχή, που μας έγινε ήταν εξαιρετική, όπως και πριν από δύο χρόνια. Αύριο (σ.σ. σήμερα) κάποιος θα κερδίσει, κάποιος θα χάσει. Έτσι συμβαίνει στο ποδόσφαιρο. Μετά το τέλος του αγώνα, όμως, θα σφίξω το χέρι των Ελλήνων. Η φιλία είναι αυτό, που μένει» τόνισε ο Ομοσπονδιακός των Τούρκων, που δεν έκρυψε ότι… ζηλεύει τον Ότο Ρεχάγκελ:

«Ναι, τον ζηλεύω! Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα πήρε. Μπορεί να έχω πάρω ευρωπαϊκό τίτλο με τη Γαλατά, μακάρι, όμως, να το πετύχω και με την Εθνική» τόνισε συνεχίζοντας τα… Ελλήνων εγκώμια, αυτή τη φορά για τους παίκτες: «Πολύ καλή ομάδα, γι’ αυτό και κατέκτησε το Ευρωπαϊκό. Κι ας δέχτηκε κριτική ότι παίζει αμυντικά. Ποιον να πρωτοπώ; Ο Νικοπολίδης, εξαίρετος τερματοφύλακας. Καραγκούνης και Μπασινάς αλλάζουν όποτε θέλουν τη ροή ενός αγώνα. Ο Σεϊταρίδης, αν και αμυντικός, συχνά προωθείται και δημιουργεί κινδύνους. Ο Σαμαράς, ο Κατσουράνης, ο Γκέκας, ο Χαριστέας…». Ως προς τον τρόπο, που θα αγωνιστεί η ομάδα του απόψε και παρά τις ουκ ολίγες ελλείψεις, τόνισε ότι, όπως πάντα, θα παίξει επιθετικά, ενώ σε ερώτηση για τον αγώνα της Τετάρτης με τη Νορβηγία, έδειξε… Ελλάδα:

«Σκεφτόμαστε μόνο τον αγώνα του Σαββάτου. Πάντως, όποιο αποτέλεσμα κι αν έρθει, δεν τελειώνει τίποτα. Ο όμιλος είναι δύσκολος, καθώς τα αουτσάιντερ είναι ικανά να κόψουν βαθμούς απ’ τα τρία φαβορί». Ολοκληρώνοντας κι αφού για πρώτη φορά αρνήθηκε να δώσει την ενδεκάδα, με την οποία θα ξεκινήσει, χαρακτήρισε άδικη την τιμωρία, που επιβλήθηκε στην ομάδα του για τα όσα έλαβαν χώρα στον αγώνα με την Ελβετία, στην Κωνσταντινούπολη.

Σιγουριά Σουκούρ!

Βέβαιος για την αίσια (για τους Τούρκους, βεβαίως, βεβαίως) έκβαση του αποψινού αγώνα, εμφανίστηκε σε δηλώσεις του στη “Sabah” ο αρχηγός των «κόκκινων», Χακάν Σουκούρ: «Θέλουμε τη νίκη και με Ελλάδα και με Νορβηγία, καθώς στόχος μας είναι το απόλυτο σε πέντε αγώνες» είπε εν αρχή, για να καταλήξει: «Πρώτοι είμαστε πηγαίνοντας να παίξουμε, πρώτοι θα είμαστε κι επιστρέφοντας στην Τουρκία». Μπράβο σιγουριά…