Το «πράσινο» ημερολόγιο

Επιμέλεια: Γιώργος Κουσουνέλος

Τα γεγονότα της ιστορίας του Παναθηναϊκού σαν σήμερα, 25 Σεπτεμβρίου.

1943
Στη διάρκεια της κατοχής οι ποδοσφαιρικές συναντήσεις στη χώρα μας ήταν ελάχιστες. Ωστόσο από το 1943 είχε αρχίσει κάποια κίνηση που απέβλεπε στις εισπράξεις μερικών φιλικών αγώνων που, αν και πενιχρές, ήταν πολύτιμες για την επιβίωση των ποδοσφαιριστών και των οικογενειών τους. Σε μια από αυτές τις φιλικές συναντήσεις ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε 6-0 της ΑΕ Νέας Ιωνίας και έδειξε ότι εξακολουθούσε να είναι η πιο υπολογίσιμη αθλητική μονάδα του τόπου.

1968
Αρκετά καλή ήταν η εμφάνιση του Παναθηναϊκού στον πρώτο αγώνα του για  το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Παίζοντας εκτός έδρας με τη βελγική Ντάριγκ ηττήθηκε με σκορ 2-1 (το πράσινο γκολ πέτυχε ο Γιώργος Γονιός), αλλά το αποτέλεσμα έδινε πολλές ελπίδες για την πρόκριση, κάτι που έγινε πραγματικότητα τρεις εβδομάδες αργότερα στη ρεβάνς της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

1975
Σε έναν από τους τελευταίους φιλικούς αγώνες του με τον Ολυμπιακό, ο αυτοκράτορας του ελληνικού αθλητισμού επιβλήθηκε των ερυθρολεύκων με σκορ 3-2, κάνοντας πολύ καλή εμφάνιση. Το πρώτο πράσινο γκολ πέτυχε ο μεγάλος κανονιέρης Αντώνης Αντωνιάδης, ακολούθησε το δεύτερο από τον Άγη Πανόπουλο και τη νίκη εξασφάλισε ο Χάρης Γραμμός.

1988
Ένας εξαιρετικός μεσοαμυντικός παίκτης, ο Νίκος Κουρμπανάς, έκανε την πρώτη επίσημη εμφάνισή του στον αγώνα του Τριφυλλιού με ΑΕΚ για το Πρωτάθλημα Ελλάδας. Το ντεμπούτο του όμως δεν συνοδεύτηκε από νίκη, αφού η Ένωση στάθηκε καλύτερα μέσα στον αγωνιστικό χώρο και κατάφερε να επιβληθεί του νικητή του Σούπερ Καπ με σκορ 1-0. Ο Κουρμπανάς, πάντως, αποτέλεσε μέχρι το 1993 πολύτιμη μονάδα του ασυναγώνιστου Παναθηναϊκού της δεκαετίας του 1990.