«Όλα γίνονται ευκολότερα!»

Επιμέλεια: Σοφία Γιαλλελή

«Όλα γίνονται ευκολότερα!»Ποια είναι η πρώτη εντολή που φαίνεται να έχει κάνει κτήμα του ο Κένεντι Γουίνστον από αυτές που του έχει δώσει ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς; Να ευχαριστιέται το μπάσκετ, να το διασκεδάζει στο γήπεδο. Από τα νέα πρόσωπα του Παναθηναϊκού, ο 23χρονος Αμερικάνος δείχνει να έχει προσαρμοστεί, αλλά και να είναι έτοιμος για το κάτι παραπάνω που ζητά η νέα του ομάδα. Για τα πολλά παραπάνω για να λέμε την αλήθεια. Έχει δει το οξύμωρο της κατάστασης και το περιγράφει μόνος του. «Όλα γίνονται πιο εύκολα στον Παναθηναϊκό με τέτοιους συμπαίκτες.

Δεν χρειάζεται να κάνω τόσα πολλά εδώ, δεν χρειάζεται να παίζω 35 λεπτά, αφού υπάρχουν πολλοί καλοί παίκτες και ο χρόνος, αλλά και οι ευθύνες μοιράζονται. Από την άλλη δεν είναι καθόλου, μα καθόλου εύκολο να παίξει στον Παναθηναϊκό, αφού οι απαιτήσεις είναι πολλές, η φιλοσοφία συγκεκριμένη και χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια και στην επίθεση και στην άμυνα. Χρειάζεται πολύ μεγάλη ένταση, να τα δίνεις όλα για όσο μείνεις στο παρκέ».

Ο Γουίνστον δείχνει να μπαίνει σταδιακά στη φιλοσοφία του Παναθηναϊκού με τη βοήθεια και του Μάικ Μπατίστ που από την πρώτη στιγμή στάθηκε δίπλα του: «Η ζωή σου γίνεται ευκολότερη δίπλα του, αλλά και δίπλα στους παίκτες του Παναθηναϊκού γενικότερα. Όχι όμως και ότι είμαι, ότι είμαστε έτοιμοι. Θέλουμε πάρα πολύ δουλειά. Στην Κύπρο ουσιαστικά βρεθήκαμε και πάλι όλοι μαζί, ή σχεδόν όλοι, αφού και πάλι έλειπε ένας παίκτης (σ.σ. Σπανούλης). Μαθαίνουμε όμως ο ένας τον άλλον και συνεχίζουμε. Ξέρουμε ότι πρέπει να κάνουμε ένα βήμα τη φορά και όταν πια αρχίσουν οι επίσημες υποχρεώσεις να προχωρούμε έναν αγώνα τη φορά, για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε».

Η επόμενη λέξη στην οποία σταματά είναι «λεπτομέρειες»: «Το πιο σημαντικό κομμάτι είναι αυτές οι λεπτομέρειες. Υπάρχουν μικρές λεπτομέρειες στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού τις οποίες θα πρέπει όλοι να μάθουμε, να προσέξουμε. Αυτές είναι που θα κάνουν τελικά και τη διαφορά όπως την έχουν κάνει μέχρι τώρα, τα προηγούμενα χρόνια γι’ αυτήν την ομάδα. Οι αγώνες στην Κύπρο ήταν απλά μια πρόβα… Έχουμε συνέχεια και θα παρουσιαστούμε σίγουρα καλύτεροι».

Αρχής γενομένης από τις ΗΠΑ ίσως… Με τον Γουίνστον να επιστρέφει στην… πατρίδα: «Θα είναι ωραία. Ανυπομονώ λίγο! Το έχουν μάθει οι συγγενείς μου και θα είναι όλοι εκεί. Οι γονείς μου, φίλοι… Θα έρθουν και στο Χιούστον και στον Σαν Αντόνιο! Θα είναι ωραία να με δουν να παίζω εκεί. Και ελπίζω να το ευχαριστηθούν». Ο ίδιος δεν θα έχει, πάντως, και ιδιαίτερα διλήμματα, καθώς ούτε η μία ομάδα του Τέξας, ούτε η άλλη είναι η αγαπημένη του. Ποια είναι; «Οι Ντάλας Μάβερικς», παραδέχεται και από τους αγαπημένους του ένας Ευρωπαίος: «Ο Ντέρκ Νοβίτσκι»!

Τα χρήσιμα συμπεράσματα
Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε από την Κύπρο, αναχωρεί για την Αμερική και το δεδομένο είναι ότι οι τρεις αγώνες της Λεμεσού και οι δύο των ΗΠΑ είναι από τους καθοριστικότερους παράγοντες για την προετοιμασία των «πράσινων» εν όψει της νέας αγωνιστικής περιόδου. Ήδη από τους τρεις πρώτους υπάρχουν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα. «Υπάρχουν πολλά συμπεράσματα, δεν θα ήθελα αυτή τη στιγμή να μιλήσω συγκεκριμένα για κάποια πράγματα» τόνισε ο Δημήτρης Ιτούδης, για να προσθέσει: «Γενικότερα είμαστε ευχαριστημένοι από τα παιδιά και την προσπάθεια που κάνουν. Και υπάρχουν αρκετά θέματα, αρκετά πράγματα τα οποία έχουμε να πούμε ακόμη».

Η συνέχεια δίνεται από το σημείο ακριβώς αυτό. Από το τι έχει ο Παναθηναϊκός να κάνει ακόμη: «Έχουμε και θέλουμε πολλή δουλειά ακόμη μπροστά μας. Είδαμε πολλά θετικά και αρνητικά. Τα συζητήσαμε με τα παιδιά και θα ξανασυζητήσουμε. Και στις Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουμε πολλή δουλειά ακόμη, ενώ έχουμε και 4-5 μέρες μετά την επιστροφή μας για να δουλέψουμε μέχρι να αρχίσουν οι επίσημες υποχρεώσεις μας».

Το ταξίδι στις ΗΠΑ είναι έξτρα κούραση, αλλά το γεγονός είναι ότι ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να περάσει τον Ατλαντικό και να δώσει το «παρών». Ο Ιτούδης δεν κάνει κριτική, αλλά ακολουθεί την τακτική της ομάδας σε ό,τι έχει να κάνει με… προγράμματα: «Δεν το κρίνουμε αυτή τη στιγμή. Έτσι είναι το πρόγραμμα και πρέπει να το σεβαστούμε, όπως το σεβόμαστε κάθε φορά. Θα δουλέψουμε και θα προετοιμαστούμε μέσα στο πλαίσιο αυτό».

Απών αναμένεται να είναι ο Βασίλης Σπανούλης, για τον οποίο ο Ιτούδης δηλώνει: «Είμαστε στενοχωρημένοι που δεν ήταν ο Βασίλης μαζί μας και στην Κύπρο, γιατί είναι κι αυτός ένα σημαντικό κομμάτι της ομάδας. Σίγουρα έλειψε. Για να τον θέλουμε πίσω, για να τον φέραμε πίσω, σημαίνει ότι υπολογίζουμε σε κάποια πράγματα, βλέπουμε κάποια πράγματα. Περιμένουμε να ενημερωθούμε από τους γιατρούς και τον ίδιο για το πώς αισθάνεται και θα δούμε τι θα γίνει εν όψει του ταξιδιού στην Αμερική».

Αναχωρούν τα ξημερώματα
Ο Παναθηναϊκός αναχωρεί τα ξημερώματα της Δευτέρας για το ταξίδι τους στις ΗΠΑ και τις αναμετρήσεις του με τους Χιούστον Ρόκετς και τους Σαν Αντόνιο Σπερς. Δύο αναμετρήσεις, οι οποίες θα είναι και τα τελευταία τεστ της ομάδας πριν την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεών της σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είχε δώσει στους παίκτες του διήμερο ρεπό μετά την επιστροφή από τη Λεμεσό, η οποία μάλιστα πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τον τελευταίο αγώνα στην Κύπρο. Ο προπονητής του Παναθηναϊκού περιμένει τους παίκτες του αύριο τα ξημερώματα στο ΟΑΚΑ, από όπου οι παίκτες θα αναχωρήσουν για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Βασίλης Σπανούλης θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα ακολουθήσει την αποστολή, αν και όλα θα κριθούν σήμερα οριστικά και αμετάκλητα, μετά και τις νέες εξετάσεις στις οποίες θα υποβληθεί ο Έλληνας γκαρντ, ο οποίος ακολούθησε ένα μάλλον κουραστικό πρόγραμμα αυτές τις μέρες με διπλές φυσιοθεραπείες, προκειμένου να επιστρέψει στο γήπεδο όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Να θυμίσουμε ότι ο Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει τους Χιούστον Ρόκετς στις 11 Οκτωβρίου και τους Σαν Αντόνιο Σπερς στις 13 Οκτωβρίου με την ομάδα να «πατάει» και πάλι Ελλάδα τη μεθεπόμενη.