Η πρώτη… κούπα

Η πρώτη… κούπαΈνα παιχνίδι διαφορετικό από τα προηγούμενα βίωσε ο Παναθηναϊκός χθες στην Κύπρο. Στο τουρνουά της ΑΕ Λεμεσού,οι «πράσινοι» επιβλήθηκαν της Χάποελ Ιερουσαλήμ 98-96 σε έναν αγώνα όπου οι άμυνες ήταν απούσες σε μεγάλα διαστήματα και κατέκτησαν τον πρώτο έστω και «φιλικό» τίτλο της χρονιάς με τρεις νίκες σε ισάριθμους αγώνες. Η πρώτη κούπα της χρονιάς πήγε ήδη στα χέρια του Φραγκίσκου Αλβέρτη. Και μάλιστα με τον Παναθηναϊκό να προτάσσει για μία φορά όχι την άμυνα, αλλά την επίθεση.

Το πρόσωπο που έδειξε το «τριφύλλι» ήταν διαφορετικό σε σχέση με τους δύο προηγούμενους αγώνες του στη Λεμεσό. Και πάλι έγινε σαφές ότι θέλει να τρέξει, και πάλι ήταν εμφανές ότι η ομάδα θα προσπαθήσει να σκοράρει πριν αρχίσει να… αγχώνεται για τα 24 δευτερόλεπτα. Φάνηκε, άλλωστε, πως όταν συνυπάρχουν στο παρκέ παίκτες που γνωρίζουν ο ένας το παιχνίδι του άλλου, ή που καταλαβαίνουν καλύτερα ο ένας το παιχνίδι του άλλου ειδικά στην περιφέρεια, η μπάλα απλά… χάνεται! Η ταχύτητα με την οποία γυρίζει είναι αδύνατον να μην δημιουργήσει ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα. Και είναι ένα «παιχνίδι» στο οποίο μπορούν να παίξουν επί ίσοις όροις και οι ψηλοί όπως έδειξαν χθες κυρίως οι Ντικούδης – Τσαρτσαρής.

Ο τελευταίος ήταν και από τους καθοριστικούς παράγοντες της νίκης σε έναν αγώνα στον οποίο η Χάποελ Ιερουσαλήμ δεν επέτρεψε στον Παναθηναϊκό σε κανένα σημείο να… ανασάνει. Οι «πράσινοι» κατάφεραν να ξεφύγουν μέχρι και με 13 πόντους (46-33 (16’), αλλά οι Ισραηλινοί μείωσαν, δήλωσαν το «παρών» και το ίδιο έπραξαν κάθε φορά που οι παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς επιχειρούσαν να δημιουργήσουν μια διαφορά ασφαλείας. Κάτι που έγινε και στο φινάλε. Το «τριφύλλι» στο 39’ είχε γράφει το 95-88, με τον Τσαρτσαρή να βγάζει μια εκπληκτική άμυνα που οδήγησε σε τάπα, να ευστοχεί σε ένα τρίποντο και να μαζεύει ένα ριμπάουντ στην επόμενη επίθεση της Χάποελ, η οποία όμως αρνήθηκε να σηκώσει λευκή σημαία. Το πάλεψε, μείωσε σε 96-94, αλλά το αποτέλεσμα έδειξε και πάλι τον ίδιο νικητή: Τον Παναθηναϊκό.

Τα δεκάλεπτα: 22-17, 54-49, 78-73, 98-96
Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Αλβέρτης 3 (1), Περπέρογλου 7 (1), Βούγιανιτς 8 (2), Μπετσίροβιτς 4, Μπατίστ 10, Ζίζιτς 9, Χατζηβρέττας 10 (2), Ντικούδης 9, Τσαρτσαρής 12 (2), Διαμαντίδης 10 (1), Ουίνστον 8 (1), Γιασικεβίτσιους 8 (2)
Χάποελ Ιερ. (Σαμίρ): Πνίνι 17 (1), Κάρι 4, Χάτζατζ 4, Σαρόν 16 (3), Μάρκοβιτς 4, Άρνολντ 14, Μπλέιλοκ 8, Όρλαντ 12 (4), Μπόουερς 17

«Θα κερδίσουμε από τα ταξίδια στις ΗΠΑ»

Ο Κώστας Τσαρτσαρής ήταν από τους παίκτες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην τελική έκβαση της αναμέτρησης με τη Χάποελ Ιερουσαλήμ χθες. Η παρουσία ήταν κάτι παραπάνω από καταλυτική στις τελευταίες φάσεις, Ο ίδιος όμως μιλώντας για τους αγώνες, αυτό που είχε να πει ήταν «δουλειά». «Η ομάδα δεν είναι ακόμη έτοιμη και χρειάζεται πολλή δουλειά», δήλωσε ο Τσαρτσαρής, για να προσθέσει: «Αυτό που πήραμε αυτή τη στιγμή ήταν αυτό που μας έλειπε, παιχνίδια στα πόδια μας δηλαδή και περιμένουμε και τους αγώνες στις Ηνωμένες Πολιτείες για να βελτιωθούμε ακόμη περισσότερο και να παρουσιαστούμε όσο το δυνατόν καλύτεροι τόσο στην Ευρωλίγκα, όσο και στο πρωτάθλημα».

Κάθε υπόνοια περί «τουρισμού» στις ΗΠΑ αποκλείεται από τον Τσαρτσαρή, που γνωρίζει ότι δύο φιλικοί αγώνες αυτή την περίοδο είναι κάτι παραπάνω από χρήσιμοι για τον Παναθηναϊκό: «Σίγουρα είναι θέμα μάρκετινγκ οι αγώνες με ομάδες του ΝΒΑ, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Έρχονται σε μια περίοδο που χρειαζόμαστε τα φιλικά για να δέσουμε. Παίζουμε με καλές ομάδες, θέλουμε να αποδείξουμε ότι είμαστε άξιοι πρωταθλητές Ευρώπης και πιστεύω ότι τελικά θα κερδίσουμε πολλά από αυτούς τους αγώνες».

Ο Τσαρτσαρής μίλησε και για τους νέους του συμπαίκτες: «Δεν είναι εύκολο για κάποιον παίκτη να ενσωματωθεί στον Παναθηναϊκό. Υπάρχουν οι παλιοί που γνωριζόμαστε, ξέρουμε τη φιλοσοφία και τα συστήματα και χρειάζεται χρόνος για τους νεότερους. Είμαι σίγουρος όμως ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Είναι καλοί παίκτες και σίγουρα ξέρουν μπάσκετ».

Από τον Αλβέρτη στον… Περπέρογλου

Η πρώτη κούπα της χρονιάς πήγε στα χέρια του Φραγκίσκου Αλβέρτη. Έστω κι αν η απονομή έγινε με… συνοπτικές διαδικασίες. Με το τέλος της αναμέτρησης του Παναθηναϊκού με τη Χάποελ Ιερουσαλήμ και τη νίκη των «πράσινων», σφραγίστηκε και η πρώτη θέση στο τουρνουά της ΑΕ Λεμεσού και για τους πρωταθλητές Ελλάδας και Ευρώπης. Η απονομή έγινε στον αρχηγό, ο οποίος παρέλαβε την κούπα. Για να την παραδώσει όμως σχεδόν αμέσως σε έναν… νέο της ομάδας, τον Στράτο Περπέρογλου, ο οποίος ανταπέδωσε με ένα χαμόγελο, μέσα σε πειράγματα των συμπαικτών του. Ο Παναθηναϊκός αναχώρησε αμέσως μετά τη λήξη της αναμέτρησης για την Αθήνα, απ’ όπου θα βρεθεί και πάλι στο αεροδρόμιο τη Δευτέρα τα ξημερώματα, με προορισμό το Χιούστον.