Γερά «χαστούκια»…

Επιμέλεια: Ηλίας Αλεξόπουλος

ΑΕΚ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΔΕΥΤΙΚΗ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΕΣ ΤΖΕΝΕΡΑΛΕ ΤΟΥΣ ΕΝ ΟΨΕΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ. «Η ΟΜΑΣ ΤΩΝ ΣΦΑΓΕΙΩΝ ΗΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΗΣ ΑΕΚ, ΕΧΑΣΕ ΔΥΟ ΑΚΟΜΗ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ, ΕΝΩ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΕΝΑ ΦΟΒΕΡΟ ΣΟΥΤ ΣΤΗ ΔΟΚΟ». – ΑΡΓΥΡΗΣ ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ, 1967.

Μία εβδομάδα πριν από την έναρξη του Πρωταθλήματος (1967) Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Απόλλων Αθ. και Προοδευτική έβλεπαν… εφιάλτες! Άπαντες γνώριζαν την ήττα στα τελευταία φιλικά προετοιμασίας τους. Οι «ερυθρόλευκοι» απ’ τον Εθνικό (1-0), η «Ένωση» απ’ τον Φωστήρα (1-0), η «ελαφρά ταξιαρχία» απ’ τον Εθνικό Αστέρα (4-1) και οι «βυσσινί» απ’ τη Λαμία (4-0). Στο Φάληρο, καταρχήν, μπορεί ο Ολυμπιακός να αγωνίστηκε χωρίς τους διεθνείς του, οι υπόλοιποι, όμως, γεννούσαν προβληματισμό. Και δεν ήταν τόσο η ήττα (με γκολ του Χαρτοφύλακα, ενώ ο Ξαρχάκος έπιασε και πέναλτι του Αντωνάτου), όσο η γενικότερη εικόνα του, που η πένα του Ν. Γερακάρη την έδινε ως εξής: «Περιωρισμένη αγωνιστικότης, ελάχιστες ενδιαφέρουσες φάσεις, ούτε ένα αξιόλογο σουτ και ανυπαρξία συνδυασμών». Ίδια γεύση και για την ΑΕΚ.

«Γερή ψυχρολουσία» έγραφε ο Αργύρης Κοκκινάκης για τη (δικαιότατη) νίκη του «Φονέα», χάρις σε γκολ του Χάντζου (με «οβίδα» από 40 μ.) και συνέχιζε: «Όσο και αν εκ πρώτης όψεως το αποτέλεσμα φαίνεται εκπληκτικό, είναι πέρα για πέρα δίκαιο». Εκείνοι, βέβαια, που είδαν… τον ουρανό με τ’ άστρα, ήταν οι άλλοι δύο! Τεσσάρες ήταν αυτές και, μάλιστα, για τον Απόλλωνα, μέσα στη Ριζούπολη! «Οδυνηρά υπήρξεν η πρόβα τζενεράλε. O Aπόλλων απεγοήτευσε. Μόνον αυτή η λέξις δείχνει την πραγματική εικόνα της αποδόσεώς του» το σχόλιο του Κ. Θωμόπουλου για τη συντριβή απ’ τον Αστέρα. Βούρλος, Αρώνης 2 και Σακελλαρίου τα γκολ της ομάδας της Καισαριανής (είχε μειώσει προσωρινά σε 3-1 ο Ασημακόπουλος).

Μια απ’ τα ίδια και για την «Προο» στη Λαμία (0-4, με Βαμβακούλη, Καρανικόλα, Δελή 2), με τους γηπεδούχους, απ’ την άλλη, να πλέουν σε πελάγη ευτυχίας, δεδομένου ότι, μία εβδομάδα πριν, είχε προηγηθεί και η νίκη τους επί του Πανιωνίου, με αποτέλεσμα ο ανταποκριτής μας, Κ. Κουτσοδόντης να γράφει πως «είναι βέβαιον πως θα αποτελέση το πρώτο φαβορί του πρωταθλήματος Β’ Εθνικής κατηγορίας». Και μιας και αναφερθήκαμε στους Νεοσμυρνιούς, μπορεί κι αυτοί να… τα χρειάστηκαν («δεν  απέδωσε σαν ομάς Α’ κατηγορίας» μετέδιδε ο Μ. Σταύρου), τουλάχιστον, όμως, πήραν τη (φιλική, πάντα) νίκη 2-1 επί του Μαρκό (στο Μαρκόπουλο), χάρη σε δύο γκολ του Κόλλια στην επανάληψη (το Μαρκό είχε προηγηθεί με τον Κολιαβασίλη). Και… τα κεφάλια μέσα.

1958
Σε… τραγωδία εξελίχθηκε ο παρθενικός αγώνας της Εθνικής μας ομάδας σε προκριματική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα γνώριζε τη συντριβή με 7-1 απ’ τη Γαλλία στο «Παρκ ντε Πρενς», με τη ρεβάνς, πλέον, της Αθήνας ν’ αποκτά τυπικό χαρακτήρα. Είκοσι τρία λεπτά άντεξε η Ελλάδα, μέχρις ότου, δηλαδή, ο Κοπά ανοίξει το σκορ. Δύο φορές ο Φονταίν (26’, 83’) κι άλλες τόσες οι Σιζοσκί (30’, 67’) και Βενσάν (62’, 86’) έφθασαν το… κοντέρ σε ύψη δυσθεώρητα, με τον Ηλία Υφαντή απλά να σημειώνει το γκολ της τιμής στο 49’. Θεοδωρίδης, Παπουλίδης, Λινοξυλάκης, Στεφανάκος, Λουκανίδης, Πολυχρονίου, Εμμανουηλίδης, Θεοφάνης, Υφαντής, Νεστορίδης, Χολέβας οι έντεκα του Μαρτίνι εκείνο το «μαύρο» απόγευμα.

1957
Στην  Αθήνα έφθανε (μέσω Βελιγραδίου) ο Ούγγρος προπονητής, Κέμενυ Τίμπορ, προκειμένου να αναλάβει τα ηνία του Ολυμπιακού, γενόμενος δεκτός με ενθουσιασμό (στο αεροδρόμιο) από φίλους της ομάδας. Σαν σήμερα θα παρακολουθούσε το φιλικό ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και απ’ την επομένη αναμενόταν να πιάσει κανονικά δουλειά.

1969
Στο 1-1 έμενε ο Παναθηναϊκός με τη Φόρβερτς στη Λεωφόρο (11’ Αντωνιάδης- 81’ Βίπτχουτζ) και σε συνδυασμό με το 0-2 του Βερολίνου αποχαιρετούσε το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Αποκλεισμός και για τον Άρη (UEFA), μετά την ήττα του 3-0 απ’ την Κάλιαρι στην Ιταλία (10’ Ντομενγκίνι, 14’ Ρίβα 14, 74’ Γκόρι) και το 1-1 του πρώτου αγώνα, στη Θεσσαλονίκη.

1978
Καταιγιστικός ήταν ο Παναθηναϊκός απέναντι στην Καστοριά για την 3η αγωνιστική του Πρωταθλήματος. Κι επικρατούσε 4-1 στη Λεωφόρο, χάρη σε γκολ των Λιβαθηνού (17’), Τουμπόγλου (18’ αυτ.), Κίζα (35’) και Τερζανίδη (65’), μολονότι βρέθηκε πίσω στο σκορ μόλις στο 7’, με γκολ του (μετέπειτα δικού του) Γρηγόρη Παπαβασιλείου.

1980
Αποκλεισμός με… μεγαλείο για Παναθηναϊκό και Άρη (UEFA). Καθώς, με συγκλονιστική προσπάθεια, οι «πράσινοι» τσάκιζαν 4-2 τη Γιουβέντους (31’ Τζεντίλε αυτ., 35’ Ανδρεούτσι, 68’ Λιβαθηνός, 88’ Δεληκάρης- 37’ Μπέτεγκα, 75’ Φάνα) και οι Θεσσαλονικείς 3-1 την Ίπσουιτς (4’ Τσιριμώκος, 22’ Δράμπης, 65’ Ζελελίδης- 75’ Γκέιτς). Ειδικά οι Άγγλοι, τα… χρειάστηκαν!

1985
Σε… εφιάλτη εξελίχθηκε ο επαναληπτικός του (μεγάλου) 1-0 της ΑΕΚ με τη Ρεάλ στο «Μπερναμπέου» για το Κύπελλο UEFA. Καθώς οι Μαδριλένοι συνέτριβαν το «δικέφαλο» με 5-0, «καθαρίζοντας» την πρόκριση απ’ το πρώτο 20λεπτο. Γεωραμλής (4’ αυτ.), Μπουτραγκένιο (12’), Μίτσελ (19’), Βαλντάνο (32’) και Σάντσες (58’) τα γκολ των «γκαλάκτικος».

1992
Ντροπή για το ελληνικό ποδόσφαιρο και… καταστροφή για τον ΠΑΟΚ. Με 2-0 έχανε ο «δικέφαλος» απ’ την Παρί Σεν Ζερμέν (UEFA, 14’ Γουεά, 32’ Σασί) στην Τούμπα (0-2 και στη Γαλλία). Μόνο που στην ανάπαυλα, ανεγκέφαλοι οπαδοί του έκαναν τον… κακό χαμό, με αποτέλεσμα το παιχνίδι να διακοπεί (3-0 οι Γάλλοι στα χαρτιά). Τρία χρόνια αποκλεισμός η (αρχική) «καμπάνα».