Αδιάφορη συντριβή!

Επιμέλεια: Ηλίας Αλεξόπουλος

ΜΕ «ΝΤΑΜΠΛ ΣΚΟΡ» ΜΑΣ… ΚΑΘΑΡΙΖΑΝ ΟΙ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΙ, ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΟΛΩΝ ΟΜΩΣ ΗΤΑΝ ΣΤΟΝ «ΤΕΛΙΚΟ» ΜΕ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ! «ΣΤΟ Β’ ΜΕΡΟΣ ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΜΑΣ ΕΒΕΛΤΙΩΘΗΣΑΝ ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΤΣ ΖΩΗΡΕΨΕ ΚΑΠΩΣ, ΧΩΡΙΣ ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΙ ΝΑ ΓΙΝΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ». – ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΗΣ, 1967.

Επανερχόμαστε στην προσπάθεια της Εθνικής μας ομάδας μπάσκετ το 1967 για πρόκριση στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Ήδη έχουμε μιλήσει για τις νίκες επί Γαλλίας και Βουλγαρίας και την (άδοξη) ήττα απ’ το Ισραήλ. Ακολούθως, υπήρξε άλλη μια μεγάλη νίκη, επί της Ουγγαρίας (69- 60) και σαν σήμερα διαβάζαμε για τον πέμπτο κατά σειρά αγώνα μας, με την πανίσχυρη Σοβιετική Ένωση. Νίκη, βεβαίως, δεν περίμενε κανείς, δεδομένου ότι ακόμη η διαφορά δυναμικότητας ήταν τεράστια. Ως εκ τούτου, ο ομοσπονδιακός προπονητής, Πανταζόπουλος προτίμησε να ξεκουράσει τους βασικούς, προκειμένου να είναι πανέτοιμοι στον επόμενο αγώνα, με την Ιταλία (επρόκειτο να διεξαχθεί σαν σήμερα), τον οποίο, εάν παίρναμε, εξασφαλίζαμε (εκτός απροόπτου) στην πρόκριση στην τελική φάση.

Ελλάς – ΕΣΣΔ, λοιπόν, στο Τάμπερε (όπου και διεξήχθησαν όλοι οι αγώνες του προκριματικού ομίλου), με τις «αρκούδες» να επικρατούν άνετα με 82 – 41. Νταμπλ σκορ… «Η ομάδα μας δεν επέδειξε κανένα απολύτως ενδιαφέρον για τη νίκη, αλλ’ αντιθέτως έκανε οικονομία δυνάμεων εν όψει του αποφασιστικού αγώνος εναντίον της Ιταλίας. Οι παίκτες μας έπαιζαν εμφανώς συγκρατημένα, αδιαφορώντας παντελώς για την έκτασι της ήττας» μετέδιδε ο απεσταλμένος μας στην φινλανδική πόλη, Βαγγέλης Φουντουκίδης (με εμφανή την προσπάθεια να «δικαιολογήσει» τη συντριβή), ο οποίος, παράλληλα, εμφανιζόταν βέβαιος ότι, σε αντίθεση με την «αδιάφορη», καταπώς την χαρακτήριζε, εικόνα των διεθνών μας, «αύριο (σήμερα) θα δείξουν όλον τους τον καλό εαυτό».

Για την ιστορία, τους πόντους του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος σημείωσαν οι: Κολοκυθάς 4, Τρόντζος 9, Πολίτης 2, Λαρεντζάκης 4, Μπάζιος 6, Τσάβας 4, Διαμαντόπουλος 6, Γκούμας 2, Μάγλος 2, ενώ συμμετοχή είχαν και οι Ζούπας και Χαϊκάλης. Και κάτι επιπλέον: εάν (σαν σήμερα) είχαμε τη μεγάλη ευκαιρία να «καθαρίσουμε» κατά 99% τη δεύτερη θέση (άρα και την πρόκριση), εν πολλοίς το χρωστούσαμε στους Ούγγρους! Οι οποίοι έκαναν την έκπληξη και επικράτησαν την Ιταλίας με 80- 73, με αποτέλεσμα η «σκουάντρα ατζούρα» να μείνει στους 8 βαθμούς, μαζί με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Βουλγαρία. Και, πέραν του μεταξύ μας αγώνα, είχαν ακόμη να παίξουν και με τους… ανίκητους Σοβιετικούς! Ενώ εμείς με τους ουραγούς (και αδιάφορους) Ανατολικογερμανούς…

1979
Ιστορία έγραφε ο Άρης (UEFA)! Τεράστια πρόκριση για τους Θεσσαλονικείς μέσα στην Πορτογαλία επί της Μπενφίκα, μετά τη «γλυκιά» τους ήττα με 2-1 (3-1 στη συμπρωτεύουσα)! Οι «αετοί» πήραν προσωρινά σκορ πρόκρισης (21’ Ρεϊνάλντο, 50’ Γκόμεζ), το γκολ του Γιώργου Σεμερτζίδη, όμως, στο 79’ αποδείχτηκε χρυσάφι. Και κάπως έτσι, άνοιγε ο δρόμος για ένα ακόμη μεγαλύτερο «θαύμα», απέναντι στην Περούτζια… Πρόκριση και για τον Πανιώνιο, παρά την ήττα του 3-1 απ’ την Τβέντε (4-0 στη Νέα Σμύρνη). Οι Ολλανδοί έφθασαν να προηγούνται 3-0, στο 87’, όμως, ο Αναστόπουλος «κλείδωσε» το εισιτήριο. Απεναντίας, άδοξο ήταν το τέλος ΑΕΚ και Ολυμπιακού: η «Ένωση» (Πρωταθλητριών) αν και προηγήθηκε νωρίς με 2-0 (20’ Βλάντιτς, 32’ Ιβάν αυτ.) της Άρτζες Πιτέστι (0-3 στη Ρουμανία) έμεινε εκεί, όπως και ο Ολυμπιακός, που πήρε μόνο 1-0 τη Νάπολι, με γκολ του Καραβίτη (0-2 στην Ιταλία).

1965
«Με ανύπαρκτη άμυνα και τρομερά λάθη τακτικής» η Εθνική μας γνώριζε τη συντριβή 4-1 στο Φάληρο απ’ την ΕΣΣΔ (του Γιασίν, που έπιασε το… άπιαστο στο 42’ σε σουτ του Παπαϊωάννου) για τα προκριματικά του Μουντιάλ. Τρία γκολ ο Μπανισέφκσι (24’, 59’, 82’) κι ένα ο Μετρεβέλι (14’, πέν. σε χέρι Μπέλλη), ενώ για την Ελλάδα σκόραρε ο Παπαϊωάννου (26’). 

1973
«Οι λέοντες του ΠΑΟΚ έλειωσαν την Λέγκια» γράφαμε για το ιστορικό 1-0 της Τούμπας (1-1 στη Βαρσοβία), που σήμαινε πρόκριση (Κυπελλούχων). Το «χρυσό» γκολ, ο Παρίδης στο 80’. Ιστορία έγραφε και η Παναχαϊκή (UEFA), που άλωνε το Γκρατς (1-0, Σπεντζόπουλος). Aντίθετα, Μπέογκραντ – Παναθηναϊκός 0-1 (Ντεμέλο), αλλά αποκλεισμός, λόγω του 1-2 της Αθήνας.

1976
«Αγγλικές» ματσάρες στην πρεμιέρα Πρωταθλήματος! Στο Ηράκλειο, ΟΦΗ – Παναθηναϊκός 2-2 (61’ Καραϊσκος πέν., 82’ Μπέης- 42’ Αλβαρέζ, 74’ Μπέης αυτ.) και στο Φάληρο, Ολυμπιακός – Άρης 4-3 (4-1 ως το 70’, ώσπου Ανανιάδης, Δράμπης μείωσαν, με τον Άρη να χάνει μετά μεγάλη ευκαιρία για το 4-4!) Ακόμα: ΑΕΚ – Πανιώνιος 2-0, Παναιτωλικός – Απόλλων 2-1, Καβάλα – ΠΑΟΚ 0-0.

1982
Ισόπαλος 1-1 έληξε ο αγώνας ΟΦΗ- Παναθηναϊκού (3η αγωνιστική). Το σκορ άνοιξε ο Λιβαθηνός (16’) και ισοφάρισε ο Αλεξίου (53’). Στη συνέχεια οι Κρητικοί πίεσαν, αλλά ο Λαφτσής ήταν σε σπουδαία μέρα. Εξάλλου, δύσκολες νίκες για ΑΕΚ (3-2 την Καστοριά, με γκολ του Λέτσα στο 86’) και Ολυμπιακό (2-1 την Παναχαϊκή, με δύο γκολ του Αναστόπουλου).

1984
«Αστροπελέκι…». Και μεγαλειώδης πρόκριση του Παναθηναϊκού (Πρωταθλητριών) επί της Φέγενορντ, μετά το 2-1 του ΟΑΚΑ (41’ Μαυρίδης, 43’ Ρότσα- 70’ Ρεπ). Πρόκριση και για τη Λάρισα (Κυπελλούχων), 2-0 τη Σιόφοκ με Κμίετσικ, Βαλαώρα (1-1 στην Ουγγαρία), αλλά και τον Ολυμπιακό (UEFA), 2-2 με την Ξαμάξ στην Ελβετία με δύο γκολ του Αναστόπουλου (1-0 εντός).

1990
Άδοξος αποκλεισμός του ΠΑΟΚ (UEFA) απ’ τη Σεβίλη στα πέναλτι (4-3), μετά το 0-0 της Τούμπας. Αποκλεισμός (αλλά… εύκολος) και για τον Παναθηναϊκό (Πρωταθλητριών), ο οποίος, μετά το 3-0 της Πολωνίας, έχανε απ’ τη Λεχ Πόζναν και στο ΟΑΚΑ (2-1, Σαραβάκος). Πρόκριση για Ολυμπιακό (Κυπελλούχων), 2-0 τη Φλαμουτρτάρι (Χριστοδούλου, Μητρόπουλος).