Το “πράσινο” ημερολόγιο

1923
Γεννιέται ο Ηλίας Σταφυλίδης, ένας μεγάλος κεντρικός αμυντικός παίκτης που άρχισε την καριέρα του σε μια μικρή επαρχιακή ομάδα, την Ελπίδα Δράμας και εντάχθηκε στον αυτοκράτορα του ελληνικού αθλητισμού το 1945. Φόρεσε την πράσινη φανέλα μέχρι το 1951 και έγινε διεθνής 7 φορές.
1950
Ο ιστορικός αθηναϊκός σύλλογος νίκησε εύκολα την Παναχαϊκή με σκορ 5-2 σε μια ενδιαφέρουσα φιλική συνάντηση που έγινε στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Σκόρερ ήταν ο Νεμπίδης (2), ο Πετσανάς (2) και ο Μποφίλιος.

1964
Θάνατος του ιδρυτή του Παναθηναϊκού Γιώργου Καλαφάτη. Νοσηλευόμενος από καιρό λόγω καρδιακής πάθησης στο νοσοκομείο του Ναυτικού (υπήρξε στρατιωτικός γιατρός), ο άνθρωπος που φύτεψε τον σπόρο για τη δημιουργία του μελλοντικού αυτοκράτορα του ελληνικού αθλητισμού, άφησε εκεί την τελευταία του πνοή, γεγονός που προκάλεσε πανελλήνια συγκίνηση. Η κηδεία του πατέρα του Παναθηναϊκού έγινε πάνδημη και την παρακολούθησαν χιλιάδες φίλαθλοι ανεξαρτήτως ποδοσφαιρικών συμπαθειών.

1967
Ισοφαρίζοντας σε 1-1 την Προοδευτική, ο Ζαχαρίας Πιτυχούτης σημείωσε το 1000ό γκολ του Τριφυλλιού στο Πρωτάθλημα Ελλάδας. Η σύνθεση των Αθηναίων, που δεν ικανοποίησαν με την απόδοσή τους, ήταν η εξής: Οικονομόπουλος, Β. Μητρόπουλος, Μπέλλης, Σούρπης, Πανουσάκης, Δομάζος, Πιτυχούτης, Ροκίδης, Γραμμός, Κοψαχείλης και Καλαϊτζίδης.

2001
Σημαντική νίκη πέτυχε το Τριφύλλι επί της Σπάρτα Πράγας με σκορ 2-0 στο πλαίσιο των αγώνων του Τσάμπιονς Λιγκ. Τα «πράσινα» τέρματα πέτυχαν ο Γιώργος Καραγκούνης και ο Μιχάλης Κωνσταντίνου.

20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

1944
Το Τριφύλλι έκανε εξαιρετική εμφάνιση στον πρώτο του αγώνα για το «Πρωτάθλημα Παναθηναϊκού» και νίκησε άνετα το Γουδί με σκορ 6-2 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Τα πράσινα γκολ σημείωσαν οι Σεβαστός (3), Σίμος (2) και Κρητικός.

1973
Στο ματς μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού για το Πρωτάθλημα Ελλάδας, που διεκόπη αρκετές φορές λόγω συνεχών επεισοδίων και αντεγκλήσεων των ποδοσφαιριστών, ο διαιτητής μηδένισε αναίτια την αθηναϊκή ομάδα ισχυριζόμενος ότι είχε αποχωρήσει από τον αγωνιστικό χώρο όταν το σκορ ήταν 3-2 υπέρ των Πειραιωτών. Η στρατιωτική αθλητική ηγεσία εκείνης της εποχής έσπευσε να μηδενίσει τον Παναθηναϊκό όχι μόνο σε αυτό το ματς, αλλά και στα δύο επόμενα (με τον ΠΑΟΚ και το Αιγάλεω), κάνοντας κυριολεκτικά δώρο τον τίτλο στους ερυθρολεύκους.

1977
Μετά από εξαιρετική εμφάνιση ο ιστορικός πράσινος σύλλογος νίκησε άνετα την Παναχαϊκή στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας με σκορ 4-0 για το Πρωτάθλημα Ελλάδας. Από δύο γκολ πέτυχε το φοβερό επιθετικό δίδυμο Αλβαρέζ και Αντωνιάδης.

1985
Μετά το 1-0 του πρώτου αγώνα (σκόρερ ο Θανάσης Δημόπουλος), ο Παναθηναϊκός αποκλείει τον Ολυμπιακό από το Κύπελλο Ελλάδας με μια νέα νίκη 2-1. Σκόρερ ήταν ο Δημήτρης Σαραβάκος και ο Θανάσης Δημόπουλος, ενώ οι θριαμβευτές παρατάχθηκαν με την ακόλουθη σύνθεση: Λαφτσής, Ταράσης, Μαυρίδης (Δοντάς), Κυράστας, Βονόρτας, Καρούλιας, Γεροθόδωρος, Ρότσα, Αντωνίου, Α. Δημόπουλος και Σαραβάκος (Παπαβασιλείου).

1994
Αποδίδοντας θαυμάσιο ποδόσφαιρο, το Τριφύλλι επικράτησε 5-1 του Απόλλωνα Αθηνών για το Πρωτάθλημα Ελλάδας. Ο σπουδαίος σκόρερ Κριστόφ Βαζέχα σημείωσε το δεύτερο τέρμα των νικητών, πετυχαίνοντας ταυτοχρόνως το 2650ό γκολ του μεγάλου αθηναϊκού συλλόγου στη διοργάνωση.

2002
Στη θαυμάσια πορεία του στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, ο Παναθηναϊκός του Σέρχιο Μαρκαριάν νίκησε τη βελγική Άντερλεχτ με σκορ 3-0 και έθεσε γερές βάσεις για την πρόκρισή του στον επόμενο γύρο της διοργάνωσης. Δύο γκολ πέτυχε ο Εμάνουελ Ολιζαντέμπε και ένα ο Νίκος Λυμπερόπουλος. Η σύνθεση των νικητών ήταν: Νικοπολίδης, Πίτσος, Κυργιάκος, Χένρικσεν, Γκούμας, Σάριτς, Γκαλέτο (Γιάρνι), Μπασινάς, Καραγκούνης, Κωνσταντίνου (Βόκολος) και Λυμπερόπουλος.

Αφήστε μια απάντηση