Το χαρτί έχει στρώσει, η παρτίδα μπορεί να κερδηθεί…

Επιμέλεια: Κώστας Χαλέμος

Όπως ακριβώς το είπε ο Αργύρης Μήτσου, ο οποίος με την ιδιότητά του, ως πρόεδρος του Παναθηναϊκού, έτυχε να είναι ο πιο… κοντινός μας άνθρωπος στη χτεσινή διαδικασία. «Aν η κλήρωση είναι καλή, θα φανεί στο γήπεδο…».

Τουτέστιν μεθερμηνευόμενον: Μπορεί ο Παναθηναϊκός στη φάση των ομίλων του Κυπέλλου UEFA να βάλει από κάτω τις Λοκομοτίβ Μόσχας, Ατλέτικο Μαδρίτης, Κοπεγχάγη, Αμπερντίν; Κι αν όχι όλες, τουλάχιστον τις δυο από αυτές;

Αν ναι, τότε η κλήρωση, που έγινε χτες στη Νιόν, θα αποδειχτεί καλή. Αλλιώς… Ιδού, λοιπόν, ο όμιλος, ιδού και το πήδημα στους «32» της διοργάνωσης για τους «πράσινους», οι οποίοι, θυμίζουμε (και) φέτος έχουν βάλει ψηλά τον πήχη στην Ευρώπη.

Θεωρητικά μιλώντας και με βάση την ανάλυση των …χρωμάτων, που είχαμε κάνει το περασμένο Σάββατο, με αφορμή τον καταρτισμό των γκρουπ δυναμικότητας του Κυπέλλου UEFA, η κλήρωση του Παναθηναϊκού ήταν… κοκκινοκιτρινοπράσινη.

«Κόκκινη», δηλαδή ομάδα ισχυρότερη – ας μην κοροϊδευόμαστε τώρα – ήταν η Ατλέτικο Μαδρίτης, η οποία έπεσε (βαριά, είναι αλήθεια) στον Παναθηναϊκό από το τρίτο γκρουπ δυναμικότητας. Χάθηκε μια Χετάφε ή, ακόμη καλύτερα, μια Ρεν;

Ως «κίτρινες», δηλαδή, στα μέτρα των «πράσινων», είχαμε τη Λοκομοτίβ Μόσχας (από το β’ γκρουπ) και τη Κοπεγχάγη (από το τρίτο). Τέλος, «πράσινη», την Αμπερντίν, η οποία στο τέταρτο γκρουπ δυναμικότητας βρισκόταν κάτω και από τον Άρη.

Τα καινούργια στοιχεία της …υπόθεσης είναι, πρώτον, η έδρα των αγώνων, η οποία θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην πρόκριση και δεύτερον, η σειρά των αγώνων. Και στις δυο περιπτώσεις ο Παναθηναϊκός θεωρώ ότι βγήκε ευνοημένος από το …μαγειρείο.

Να είστε σίγουροι διόλου τυχαίως, καθώς η UEFA πάντα «περιποιείται» τις ομάδες που βρίσκονται στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας, φροντίζοντας να τις βοηθά όσο περνά από το χέρι της, ώστε να συνεχίσουν στην επόμενη φάση.

Παίζοντας στη Λεωφόρο τους αγώνες με Λοκομοτίβ Μόσχας και Αμπερντίν, ο Παναθηναϊκός μπορεί να συγκεντρώσει 6 βαθμούς και να ξεμπερδέψει μια και καλή με την πρόκριση, αφού τόσοι φτάνουν και περισσεύουν για να καταλάβει μια ομάδα μια από τις τρεις πρώτες θέσεις στον όμιλο.

Αλλά και η σειρά των αγώνων  «ήρθε κι έκατσε» καλά στους «πράσινους». Δίνοντας το πρώτο ματς με την ασθενέστερη του ομίλου Αμπερντίν στη Λεωφόρο, έχουν τη δυνατότητα να πάρουν νωρίς-νωρίς τους 3 από τους 6 βαθμούς που χρειάζονται, προκειμένου να σφραγίσουν ξανά τα διαβατήρια.

Το φύλλο έχει στρώσει και πλέον είναι στο χέρι τους να κερδίσουν την παρτίδα. Προσοχή όμως, γιατί εάν κάνουν κάποια λάθος κίνηση, αν στραβοπατήσουν σε ένα από τα εντός έδρας παιχνίδια τους, όλα μπορεί να τιναχθούν στον αέρα.

Και βέβαια το χειρότερο σενάριο θα είναι αυτό, σύμφωνα με το οποίο ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να διεκδικήσει την πρόκριση στο τελευταίο παιχνίδι του, παραμονές Χριστουγέννων, κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης στο «Βιθέντε Καλντερόν».

Οι ποδοσφαιριστές υποδέχτηκαν όπως… αναμενόταν τη χτεσινή κλήρωση. Έτσι ακούστηκε πάλι η γνωστή ατάκα  «αν είμαστε σοβαροί, θα προκριθούμε», την οποία ομολογώ ότι ουδέποτε κατάλαβα γιατί την ξεστομίζουν οι παίκτες.

Τι θα πει «αν είμαστε σοβαροί». Πού κολλάει αυτό το «αν»; Υπάρχει, δηλαδή, η περίπτωση να μην παρουσιαστούν σοβαροί οι ποδοσφαιριστές στα ευρωπαϊκά τους ραντεβού; Κι αν ναι, από τι εξαρτάται ο βαθμός της… σοβαρότητάς τους;