Το «ραντάρ» γυρίζει ακόμα

Επιμέλεια: Τάσος Γιαμάς

Ο κόσμος της πυγμαχίας συγκλονίζεται σαν σήμερα το 1996, όταν μαθαίνει ότι ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής Βιλφρέδο Μπενίτες, που ήταν τότε 38 ετών, ανακαλύφθηκε να έχει πέσει σε κώμα στο σπίτι του, στο Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο. Είχε πάθει εγκεφαλικό, που πολλοί το αποδίδουν στα χτυπήματα που δέχτηκε στη διάρκεια της καριέρας του. Ευτυχώς, ο πυγμάχος ξεπέρασε τον κίνδυνο, η υγεία του όμως εξακολουθεί να μην είναι καλή.

Ο Μπενίτες γεννήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1958 στη Νέα Υόρκη και οι φίλοι του αθλήματος τον θυμούνται σαν ένα δυνατό και επιθετικό πυγμάχο, ο οποίος ήξερε να αμύνεται με εκπληκτικό τρόπο, κατέκτησε τον παγκόσμιο τίτλο σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες και ήταν ο νεότερος παγκόσμιος πρωταθλητής στην ιστορία. Γνωστός και ως «ραντάρ», ο Μπενίτες προερχόταν από γνωστή οικογένεια πυγμάχων, καθώς ο πατέρας του και τα δύο αδέλφια του διακρίθηκαν στο συγκεκριμένο άθλημα. Κατέκτησε τον παγκόσμιο τίτλο στα ελαφρά βάρη σε ηλικία μόλις 17 ετών, νικώντας τον κάτοχό του, Αντόνιο Θερβάντες.

Τον επόμενο χρόνο άλλαξε κατηγορία, ανεβαίνοντας στα μεσαία βάρη και αναδείχτηκε και εκεί παγκόσμιος πρωταθλητής. Στις 23 Μαΐου 1981 έγραψε ιστορία κατακτώντας τον παγκόσμιο τίτλο και στην τρίτη κατηγορία. Η συνέχεια όμως δεν ήταν ανάλογη. Ο Μπενίτεθ άλλαξε τρόπο ζωής, γεγονός που είχε επιπτώσεις στην καριέρα του, η οποία, όπως και η υγεία του πήραν την κάτω βόλτα. Σταμάτησε να αγωνίζεται μετά από μια σειρά αποτυχιών, προσπάθησε να επιστρέψει το 1990 και αποσύρθηκε. Συνολικά, σε 62 αγώνες νίκησε στους 53 κι έχασε τους 8. Σήμερα ζει στο Πουέρτο Ρίκο. 

2006

Ο 35χρονος Χακάν Σουκούρ πετυχαίνει τέσσερα γκολ εναντίον της Μολδαβίας στη νίκη της ομάδας του με 5-0 για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2008 και φθάνει τα 50 με την Εθνική Τουρκίας, με την οποία συμπληρώνει στο ίδιο παιχνίδι 106 συμμετοχές. Είναι η δεύτερη φορά που ο Σουκούρ πετυχαίνει τέσσερα γκολ με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του. Η πρώτη ήταν στις 20 Αυγούστου 1997, στη νίκη της επί της Ουαλίας με 6-4 για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1998, όταν έφτασε τα 21 τέρματα και κατέρριψε το ρεκόρ των 20 που είχε ο ελληνικής καταγωγής Λεφτέρ Κιουτσουκαντωνιάδης.

1999

Ο Ιταλός Τζουζέπε Μπέργκομι φορά για τελευταία φορά τη φανέλα της Ίντερ σε φιλικό παιχνίδι ανάμεσα στην «Ίντερ του σήμερα» με την «Ίντερ του παρελθόντος», που γίνεται προς τιμήν του στο «Σαν Σίρο» και λήγει ισόπαλο με σκορ 5-5. Ο 36χρονος αμυντικός είχε αγωνιστεί σε 756 επίσημα παιχνίδια, 519 με τους «νερατζούρι» και 81 με την Eθνική ομάδα της Ιταλίας.

1999

Περίπου 55.000 θεατές συγκεντρώνονται στο «Ολντ Τράφορντ» για να παρακολουθήσουν τον αγώνα που δίνεται προς τιμή του προπονητή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Αντίπαλος των «κόκκινων διαβόλων» ήταν η Μικτή Κόσμου, που επικράτησε με 4-2. Δύο από τα τέρματά της πέτυχε ο Καρέκα και από ένα οι Βιάλι και Χιουτζ, ενώ για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σκόραραν οι Σέριγχαμ και Σκόουλς.