Το «πράσινο» ημερολόγιο

Επιμέλεια: Γιώργος Κουσουνέλος

Τα γεγονότα της ιστορίας του Παναθηναϊκού σαν σήμερα, 14 Σεπτεμβρίου.

1930
Ο νέος μεγάλος «κανονιέρης» του Παναθηναϊκού Αντώνης Τσολίνας, πρόσφατο απόκτημα του «τριφυλλιού» από τον Εθνικό Πειραιώς, πετυχαίνει τέσσερα τέρματα στη φιλική νίκη της νέας ομάδας του επί της Άμυνας Πειραιά με 6-3 και δείχνει αμέσως ότι θα αποτελέσει φοβερό δίδυμο με τον Άγγελο Μεσσάρη, ο οποίος σημείωσε τα άλλα δύο γκολ αυτού του αγώνα.

1943
Όπου πετυχαίνει «ερυθρόλευκους» δεν τους… χαρίζεται. Παίζοντας σε φιλικό αγώνα με τον Ολυμπιακό Αθηνών, ο «αυτοκράτορας» του ελληνικού αθλητισμού έκανε επιβλητική εμφάνιση και συνέτριψε τους αντιπάλους του με σκορ 8-0 (δεν θα μπορούσε άραγε να δεχτεί δύο γκολ για να… επαναληφθεί το θρυλικό 8-2, έστω και σε συνώνυμη ομάδα των Πειραιωτών, όπως έγινε αργότερα με τον Ολυμπιακό Βόλου…)

1963
Ένας από τους καλύτερους κεντρικούς αμυντικούς του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο Τάκης Παπουλίδης, κάνει την πρώτη εμφάνισή του με την πράσινη φανέλα στον αγώνα του «τριφυλλιού» με τον Άρη για το Πρωτάθλημα Ελλάδας, που έληξε 1-0, εντυπωσιάζοντας τους φιλάθλους. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι ο περίφημος «Καμπανάλ», που διέπρεψε με τα χρώματα τόσο του Παναθηναϊκού όσο και της Eθνικής ομάδας, αποκτήθηκε από τον Πανιώνιο σαν… συμπλήρωμα της μεταγραφής του Γιώργου Γιαννακόπουλου.

1994
Κάνοντας επιτυχημένη έναρξη στους αγώνες του για το Κυπέλλο Κυπελλούχων, ο πανίσχυρος Παναθηναϊκός της δεκαετίας του 1990 (ήδη κυπελλούχος Ελλάδας της προηγούμενης σεζόν) νίκησε εύκολα τη βουλγαρική Πιρίν με σκορ 2-0 εκτός έδρας και εξασφάλισε κατά μεγάλο ποσοστό την πρόκρισή του στον επόμενο γύρο. Τα «πράσινα» τέρματα πέτυχαν ο Νίκος Νιόπλιας και ο Αλέξης Αλεξούδης.