Το «πράσινο» ημερολόγιο

Επιμέλεια: Γιώργος Κουσουνέλος

Τα γεγονότα της ιστορίας του Παναθηναϊκού σαν σήμερα, 12 Σεπτεμβρίου.

1962
Δεν πολυπείραξε τους παίκτες, τη διοίκηση και τους φιλάθλους του Τριφυλλιού η εκτός έδρας ήττα με 2-1 από την Πολόνια του Μπίτομ για το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης. Το σκορ ήταν τόσο μικρό ώστε όλοι θεωρούσαν την ανατροπή του παραπάνω και από βέβαιη στη ρεβάνς της Αθήνας. Ακολούθησε όμως μια απαράδεκτη εμφάνιση και μια δεύτερη ήττα, που άφησε πολύ νωρίς τον Παναθηναϊκό εκτός ευρωπαϊκών αγώνων.

1971
Στο ξεκίνημα της διοργάνωσης του Κυπέλλου Ελλάδας, ο φιναλίστ του θρυλικού Γουέμπλεϊ συνέτριψε τον Ορφέα με σκορ 9-1 ενθουσιάζοντας τους φιλάθλους του που απόλαυσαν μια πολύ καλή εμφάνιση και ένα «χορταστικό» σκορ. Από δύο τέρματα πέτυχαν ο Δομάζος, ο Γραμμός και ο Αντωνιάδης, ενώ από ένα σημείωσαν ο Ελευθεράκης, ο Φυλακούρης και ο Καμάρας.

1973
Εκπληκτικό ποδόσφαιρο απέδωσε ο αυτοκράτορας του ελληνικού αθλητισμού αντιμετωπίζοντας τη Ρόμα στη ρεβάνς του φιλικού αγώνα που είχε διεξαχθεί την 26η Αυγούστου στην ιταλική πρωτεύουσα και είχε λήξει 0-0. Αυτή τη φορά το Τριφύλλι καθήλωσε τους φημισμένους αντιπάλους του και επιβλήθηκε 3-0 με γκολ του Κώστα Ελευθεράκη, του Χουάν Ραμόν Βερόν και του Αρακέν Ντεμέλο ενθουσιάζοντας τους οπαδούς του.

1984
Μια ωραία διεθνή φιλική νίκη πέτυχε ο αρχαιότερος ποδοσφαιρικός σύλλογος της χώρας όταν επιβλήθηκε με σκορ 3-1 επί της γιουγκοσλαβικής Ντιναμό του Ζάγκρεμπ. Τα πράσινα τέρματα σημείωσαν ο Γρηγόρης Χαραλαμπίδης, ο Νίκος Καραβίδας και ο Δημοσθένης Κάβουρας που χειροκροτήθηκαν θερμά από τους φιλάθλους.

1990
Ο Παναθηναϊκός επιβάλλεται εύκολα με σκορ 5-0 του Πανηλειακού για το Κύπελλο Ελλάδας και δείχνει ότι είναι αποφασισμένος να πετύχει το νταμπλ που του «κλάπηκε» από τη διαιτησία την προηγούμενη σεζόν. Στον αγώνα αυτό ο πράσινος διεθνής Κώστας Αντωνίου δημιουργεί ρεκόρ συμμετοχών στον σύλλογό του συμπληρώνοντας 60 εμφανίσεις στο Κύπελλο Ελλάδας.