Το «πράσινο» ημερολόγιο

Επιμέλεια: Γιώργος Κουσουνέλος

Τα γεγονότα της ιστορίας του Παναθηναϊκού σαν σήμερα, 7 Οκτωβρίου.

1945
Επιβλητικός και πολύ αποτελεσματικός, ο αυτοκράτορας του ελληνικού αθλητισμού πέτυχε μια άνετη και εντυπωσιακή φιλική νίκη επί του Αττικού με σκορ 7-1. Δύο τέρματα σημείωσε ο Διονύσης Δεστούνης και από ένα ο Νίκος Σίμος, ο «Γιούρκας» Σεϊταρίδης, ο Τάκης Τριανταφύλλης, ο Γιάννης Πετσανάς και ο Βαγγέλης Νικολόπουλος.

1956
Εμφανίζεται για πρώτη φορά με την πράσινη φανέλα ο Γιώργος Ανδρέου στον αγώνα του Τριφυλλιού με τον Αθηναϊκό που έληξε 2-0. Ο αγαπημένος «Ντίλινγκερ» των πράσινων φιλάθλων ξεκίνησε σαν επιθετικός, αλλά βρήκε τη θέση του στο αριστερό άκρο της άμυνας και υπήρξε κορυφαίος παίκτης του Παναθηναϊκού μια ολόκληρη δωδεκαετία. Και η σύμπτωση: ο πολυτάλαντος αυτός παίκτης τερμάτισε την καριέρα του την ίδια ημερομηνία, αλλά 12 χρόνια αργότερα (7 Οκτωβρίου 1968) έχοντας στο ενεργητικό του σωρεία τίτλων και διακρίσεων.

1973
Ένας ακάματος «εργάτης» του Τριφυλλιού, ο Γιώργος Γονιός, συμπλήρωσε  100 συμμετοχές στο Πρωτάθλημα Ελλάδας φορώντας την πράσινη φανέλα στον αγώνα του Παναθηναϊκού με τον Απόλλωνα Θεσσαλονίκης 2-0. Ο Γονιός άρχισε την καριέρα του παίζοντας στην κορυφή της επίθεσης, αλλά τελικά γύρισε στο κέντρο της πράσινης άμυνας, της οποίας υπήρξε βασικότατο στέλεχος επί σειρά ετών.

1981
Σε φιλική αναμέτρηση που έγινε στη Χαλκίδα ανάμεσα στην ομώνυμη τοπική ομάδα και στον Παναθηναϊκό, ο αυτοκράτορας του ελληνικού αθλητισμού δεν δυσκολεύτηκε νε επιβληθεί με σκορ 4-0 ενθουσιάζοντας τους φιλάθλους του. Δύο γκολ πέτυχε ο Γρηγόρης Χαραλαμπίδης και από ένα ο Ντόρου Νικολάε και ο Χρήστος Υφαντίδης.

1990
Ένας νεαρός ταλαντούχος αριστεροπόδαρος μεσοεπιθετικός κάνει την πρώτη εμφάνισή του με την πράσινη φανέλα στον αγώνα του Τριφυλλιού με την  Παναχαϊκή που έληξε απροσδόκητα ισόπαλος 0-0. Ήταν ο Κώστας Φραντζέσκος, που έκανε σπουδαία καριέρα τόσο στον Παναθηναϊκό όσο και σε άλλες ομάδες και αναδείχτηκε κορυφαίος σκόρερ του ποδοσφαίρου μας με εκτέλεση φάουλ.