Το «πράσινο» ημερολόγιο

Επιμέλεια: Γιώργος Κουσουνέλος

Τα γεγονότα της ιστορίας του Παναθηναϊκού σαν σήμερα, 4 Οκτωβρίου.

1931
Ο Παναθηναϊκός υφίσταται τη βαρύτερη ήττα του στο Κύπελλο Ελλάδας όταν  υποκύπτει στον Άρη με σκορ 7-2 μέσα στη Θεσσαλονίκη. Ο Μηγιάκης άνοιξε το σκορ στο 20’ και ο Μπαλτάσης πέτυχε δεύτερο τέρμα στο 75’, αλλά ενδιαμέσως ο φοβερός τότε Άρης είχε σημειώσει έξι τέρματα, τα οποία αύξησε σε επτά λίγο πριν από τη λήξη του αγώνα. Οι πράσινοι χρειάστηκε να περιμένουν περίπου 35 χρόνια μέχρι να πάρουν τη ρεβάνς αυτής της απίστευτης και απροσδόκητης ήττας.

1948
Κάνοντας επιβλητική εμφάνιση, ο κυπελλούχος Ελλάδας Παναθηναϊκός πέτυχε μια επιβλητική φιλική νίκη επί του Ατρομήτου Αθηνών με το εντυπωσιακό σκορ 6-1 και έδειξε ότι εξακολουθούσε να είναι κυρίαρχος του ελληνικού ποδοσφαίρου. (Άλλωστε, το τέλος της σεζόν τον βρήκε  να πανηγυρίζει την κατάκτηση του πανελλήνιου πρωταθλήματος). Από δύο τέρματα σημείωσαν ο Φυλακτός και ο Βατίστας, από ένα ο Πανωλιάσκος και ο Σαλεμής.

1981
Μια πολύ δύσκολη νίκη πέτυχε ο αυτοκράτορας του ελληνικού αθλητισμού επί του επικίνδυνου Εθνικού με σκορ 2-1 για το Πρωτάθλημα Ελλάδας και παρέμεινε στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας. Τα τέρματα της πράσινης νίκης σημείωσαν οι δυο πανύψηλοι φορ Άρνε Ντόκεν και Γρηγόρης Χαραλαμπίδης. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στο σκορ είχε ανοίξει ο μετέπειτα πράσινος άσος Κώστας Μπατσινίλας.

1986
Έχοντας αρχίσει το Πρωτάθλημα Ελλάδας πολύ άσχημα (μία νίκη, δύο ισοπαλίες και μία ήττα), ο πρωταθλητής Παναθηναϊκός άρχισε να δείχνει τα δόντια του όταν επιβλήθηκε 2-1 της πανίσχυρης Λάρισας. Ο Δημήτρης Σαραβάκος άνοιξε το σκορ και ο «φονιάς» Χρήστος Δημόπουλος έδωσε τη δύσκολη νίκη μετά την ενδιάμεση ισοφάριση από τους φιλοξενούμενους στο ΟΑΚΑ.