Το «πράσινο» ημερολόγιο

Επιμέλεια: Γιώργος Κουσουνέλος

Τα γεγονότα της ιστορίας του Παναθηναϊκού σαν σήμερα, 1 Οκτωβρίου.

1945
Κυκλοφορεί η πρώτη μεταπολεμική αθλητική εφημερίδα στη χώρα μας. Πρόκειται για την εφημερίδα που κρατάτε στα χέρια σας, την «Αθλητική Ηχώ», το μακροβιότερο αθλητικό έντυπο της Ελλάδας, που ενημερώνει αδιαλείπτως όλους τους φιλάθλους επί 62 ολόκληρα χρόνια σχετικά με τα αθλητικά πεπραγμένα ολόκληρου του κόσμου. Εκδότες είναι ο Αθανάσιος Σέμπος και ο Γεώργιος Γεωργαλάς.

1958
Ένας σπουδαίος επιθετικός του Τριφυλλιού, ο Δημήτρης Θεοφάνης, γίνεται για πρώτη φορά διεθνής στον αγώνα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος εναντίον της Γαλλίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, από την οποία η χώρα μας ηττήθηκε με το βαρύτατο 7-1. Ο συμπαθής «Λώρης» έγινε ο 35ος πράσινος παίκτης που φόρεσε τη φανέλα με το εθνόσημο.

1961
Ρεσιτάλ έδωσε ο ασύλληπτος διεμβολιστής Γιάννης Χολέβας στον αγώνα του Παναθηναϊκού με τον Εθνικό για το Πρωτάθλημα Ελλάδας που έληξε 5-1 υπέρ του πράσινου αυτοκράτορα. Ο μεγάλος επιθετικός πέτυχε τρία γκολ, ολοκληρώνοντας έτσι το θρίαμβο που είχαν θεμελιώσει ο Δημήτρης Φυλακούρης και ο Ανδρέας Παπαεμμανουήλ.

1972
Έξι γκολ, που σημειώθηκαν όλα μεταξύ 63’ και 89’, και ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε 4-2 Ομόνοιας για το Πρωτάθλημα Ελλάδας. Σκόρερ του Τριφυλλιού ήταν ο Τάκης Παπαδημητρίου, ο Κώστας Ελευθεράκης και ο Αρακέν Ντεμέλο που πέτυχε δύο τέρματα (το ένα με πέναλτι).

1980
Θρίαμβος του Τριφυλλιού επί της πανίσχυρης Γιουβέντους στη ρεβάνς για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Ο εκπληκτικός Παναθηναϊκός προηγήθηκε 2-0 με ιταλικό αυτογκόλ και τέρμα του Λουίς Αντρούτσι, κάνοντας τους Ιταλούς (που είχαν νικήσει στον πρώτο αγώνα 4-0) να τα… χρειαστούν για τα καλά. Τελικά το ματς έληξε 4-2, με άλλα δύο γκολ του Σπύρου Λιβαθηνού και του Γιώργου Δεληκάρη.

1986
Μια σημαντική διεθνή νίκη πέτυχε ο αυτοκράτορας του ελληνικού αθλητισμού επί του ισχυρότατου Ερυθρού Αστέρα με σκορ 2-1 για το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης, αλλά το 0-3 του πρώτου ματς έδωσε την πρόκριση στη γιουγκοσλαβική ομάδα. Τα πράσινα τέρματα σημείωσαν ο Δημήτρης Σαραβάκος και ο Χρήστος Δημόπουλος.