Το «πενταρέ» και το μήνυμα των ανυπόληπτων

Το «πενταρέ» και το μήνυμα των ανυπόληπτων Όπως είδαμε χθες στα περισσότερα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων, αλλά και στα δελτία των ειδήσεων σε τηλεόραση και ραδιόφωνο, υπήρχε ένας πανηγυρικός τόνος για την πρόκριση όλων των ομάδων μας στους ομίλους του Kυπέλλου UEFA. Καλά, η «τριφυλλάρα» είχε καθαρίσει από την περασμένη Τρίτη. Ή καλύτερα από το πρώτο ματς της Μπρατισλάβας, όταν το είχε πάρει με το γκολ του Ντάμε Ν’ Ντόι στο φινάλε, κερδίζοντας με 2-1. Απλά, πριν από μερικές ημέρες στη Λεωφόρο έκανε το χρέος της πετυχαίνοντας και δεύτερη νίκη. Οι υπόλοιπες τέσσερις ομάδες και συγκεκριμένα η Λάρισα, ο Άρης, ο Πανιώνιος και η ΑΕΚ έστω κι αν έχασαν πέρασαν και μπράβο τους.

Δεν είναι όμως και… αδύνατον αυτό που έγινε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης με την τετραπλή πρόκριση. Από την Τετάρτη μετά το «διπλό» του Ολυμπιακού στη Βρέμη, όλη η ποδοσφαιρική κοινότητα πήρε ένα μεγάλο μάθημα. Ακόμη και η πιο μικρή ομάδα, ακόμη κι ένας σύλλογος που είναι ανυπόληπτος έχει δικαίωμα να ζήσει το όνειρό του!

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο κόσμος του Παναθηναϊκού τον… εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε (ανοιχτά πλέον) τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στις οικογένειες Βαρδινογιάννη και Γιαννακόπουλου, μέσω δημοσιευμάτων φιλικών εντύπων ή ανακοινώσεις της ΠΑΕ. Φυσικά τα… προσωπικά, οι πίκρες του παρελθόντος ή οτιδήποτε άλλο χωρίζει τους ηγήτορες των «πράσινων» τμημάτων δεν απασχολεί κανέναν. Αυτό όμως που «καίει» τα εκατομμύρια των φιλάθλων του «τριφυλλιού», είναι ότι αυτές οι δύο οικογένειες θα πρέπει σύντομα να κάτσουν και πάλι στο ίδιο τραπέζι και να υπάρξει κοινή συνισταμένη για το γηπεδικό ζήτημα του Βοτανικού. Εκεί δεν χωράνε ούτε εγωισμοί ούτε κόντρες ούτε εσωστρεφείς συμπεριφορές. Γιατί αν το γήπεδο… κολλήσει και πάλι, η «πράσινη» ιστορία θα είναι σκληρή και αμείλικτη με όλους.

«Μάθανε πως γαμ….στε, πλακώσανε και οι γύφτοι» λέει ο σοφός λαός και αυτό βρίσκει πλήρη ανταπόκριση στην περίπτωση του Ολυμπιακού. Οι «ερυθρόλευκοι» πέτυχαν το… θαύμα την περασμένη Τετάρτη, γιατί ο καλός Θεούλης φόρεσε νωρίς πιτζάμες και κοιμήθηκε. Προφανώς και ο ίδιος δεν περίμενε αυτό που έγινε στη Βρέμη. Ποιος άλλωστε μπορούσε να φανταστεί ότι στις μέρες μας ο «Τζανετάκος της Ευρώπης» κάποια στιγμή θα σήκωνε κεφάλι; Αντί λοιπόν να πουν στο λιμάνι και «ευχαριστώ», έβγαλαν γλώσσα. «Φέρτε μας τη Ρεάλ» και άλλα τέτοια γραφικά ακούμε από τους «γαύρους» των ερτζιανών και διαβάζουμε στις εφημερίδες… ερυθρόλευκων αποχρώσεων. Ρε παιδιά μην ανησυχείτε… Θα έρθει η Ρεάλ του Φαν Νιστελρόι και του Ραούλ και θα κάνει αυτό που πρέπει.

Οι νέοι του Παναθηναϊκού δίνουν σήμερα το απόγευμα ένα ιδιαίτερα σημαντικό εκτός έδρας ματς με τον Αστέρα στην Τρίπολη για το αντίστοιχο Πρωτάθλημα. Λέμε ότι το παιχνίδι είναι κρίσιμο, γιατί οι «πράσινοι» νέοι ενώ ξεκίνησαν με το δεξί στο Πρωτάθλημα με τη νίκη κόντρα στον Ολύμπιακό στην Παιανία, η συνέχεια ήταν προβληματική τόσο με τον Εργοτέλη όσο και με τον ΠΑΟΚ. Οι δύο σερί ήττες προβλημάτισαν τον Κώστα Ταράση, που προσπαθεί καθημερινά μέσα από τις προπονήσεις της Παιανίας να διορθώσει πολλά πράγματα και περιμένει σήμερα να δει σημάδια βελτίωσης. Άλλωστε το ζητούμενο δεν είναι τόσο η νίκη όσο να φανεί ότι οι μικροί βρίσκουν μέσα στο γήπεδο τα πατήματά τους και ότι βαδίζουν σε ένα σωστό δρόμο.

Πιθανότατα, αν επιστρέψει στην αρχική ενδεκάδα του Παναθηναϊκού ο Μαρτσέλο Μάτος, ο Σεμπάστιαν Ρομέρο θα μείνει στον πάγκο. Ο Αργεντίνος μεσοεπιθετικός ξεκίνησε βασικός κόντρα σε Εργοτέλη, ΠΑΟΚ και Αρτμέντια και πέρα από τα δύο γκολ, αλλά και το πέναλτι που κέρδισε, τα πήγε περίφημα, πιάνοντας από τα μαλλιά την ευκαιρία που του έδωσε ο Πεσέιρο. Έτσι ο λόγος που πιθανότατα ο Πορτογάλος θα τον… στείλει στον πάγκο δεν είναι ότι δεν έμεινε ικανοποιημένος μαζί του, αλλά για να του δώσει μερικές ανάσες. Άλλωστε θα πάρει ευκαιρίες και στη συνέχεια, ενώ ήδη οι λύσεις ενδεκάδας που έχει ο 48χρονος τεχνικός είναι πολλές.

Η στήλη το τελευταίο διήμερο έχει μια απορία. Αλήθεια, πώς μπορεί να αισθάνθηκε ο Γιάννης Βαρδινογιάννης όταν είδε… αντικειμενική εφημερίδα, που έχει επιλέξει με τους συνεργάτες του να της «πασάρει» τις μεταγραφές, να εξισώνει τις δεκάδες μαγικές ευρωπαϊκές βραδιές του Παναθηναϊκού με την πρώτη εκτός έδρας νίκη του Ολυμπιακού μετά από 31 χαστούκια; Το πώς εξισώθηκαν είναι φυσικά γνωστό σε όλους. Με το σύνθημα που… πάγωσε όλο τον κόσμο όταν το είδε σε κόκκινο φόντο. Και τους ολυμπιακούς μαζί…