Το παρελθόν στο χρονοντούλαπο και οι περιπτώσεις Νίνη, Δημούτσου

Επιμέλεια: Βαγγέλης Αλυσανδράτος

Ατρμέντια; Ποια Αρτμέντια; Στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και στα κιτάπια της στατιστικής οι αγώνες του Παναθηναϊκού κόντρα στους Σλοβάκους. Τώρα υπάρχει άλλο παιχνίδι στις πράσινες σκέψεις. Ιδια έπρεπε να είναι η αντίδραση, ακόμη και στην περίπτωση που ο προηγούμενος αντίπαλος των πράσινων θα ήταν η Μπαρτσελόνα, η Γιουνάιτεντ, η Τσέλσι. Το παρελθόν πρέπει να μπαίνει στη θέση του.

Ο χρόνος δεν επιτρέπει πισωγυρίσματα. Η ζωή τραβάει την ανηφόρα. Τώρα το επόμενο ντέρμπι είναι αυτό της προσεχούς Κυριακής κόντρα στον νεοφώτιστο Αστέρα στην Τρίπολη. Ας αντλήσουν τα όποια συμπεράσματά τους οι πράσινοι από τον προχτεσινό αγώνα, ας γραδάρουν τις δυνάμεις και τις αδυναμίες τους, ας φιλτράρουν τα ντεσού του, και ας ατενίσουν μπροστά.

Κάτι δείχνει να αλλάζει φέτος στην ομάδα, κάτι φαίνεται να πηγαίνει καλύτερα. Ο Παναθηναϊκός καθαρίζει τους εκάστοτε αντιπάλους του, και καταφέρνει μάλιστα να κρατάει την εστία του ανέπαφη. Δεν ήταν καθόλου σύνηθες από το πρόσφατο παρελθόν το φαινόμενο να κερδίζει η ομάδα χωρίς να μαγαρίζει την εστία της, αλλά κι όταν δέχτηκε πρώτη γκολ, βρήκε τον τρόπο να κάνει τη σούπερ ανατροπή.

Για να διαμορφωθεί επακριβώς το νέο στάτους, πρέπει να υπάρξει και η ανάλογα καλή συνέχεια. Ασφαλώς και δεν αρκούν δύο-τρία νικηφόρα αποτελέσματα, για να θεωρηθεί ότι έχει ήδη ξημερώσει η άσπρη μέρα. Απλώς, με δεδομένη και την καλή αγωνιστική κατάσταση των παικτών, η οποία ημέρα με τη ημέρα, αγώνα με αγώνα, δείχνει βελτιούμενη, και την άριστη ψυχολογία τους, νομίζω πως επιτρέπεται να εκφραστεί η όποια αισιόδοξη εκτίμηση.

Πάμε παρακάτω. Στο θέμα που προκάλεσε το άμεσο ενδιαφέρον μου για το σημερινό σημείωμα. Χωρίς την παραμικρή πρόθεση να καταλογίσω ευθύνες σε κάποιους, άλλωστε είμαι παντελώς αναρμόδιος γι΄ αυτό, θεωρώ ότι παραφορτώθηκε αγωνιστικά και προπονητικά ο Νίνης και δεν άντεξε. Η διακεκριμένη Γερμανίδα χειρουργός που διεκπεραίωσε επιτυχώς την εγχείρηση στον Σωτηράκη, αποφάνθηκε ότι σε δύο μήνες το πολύ, θα είναι πανέτοιμος να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση.

Ό,τι έγινε έγινε, και φυσικά δεν μπορεί τώρα να αλλάξει, αφού ο Παναθηναϊκός θα στερηθεί των υπηρεσιών του Σωτήρη Νίνη μέχρι τον Δεκέμβρη. Πρέπει όμως να ληφθούν μέτρα, ώστε να μην υπάρξει και ανάλογο περιστατικό στο μέλλον. Παρακολουθώ τον άλλο πιτσιρικά του Παναθηναϊκού, τον Ελίνι Δημούτσο, ο οποίος ήρθε από το πουθενά και με τον ποδοσφαιρικό τσαμπουκά του καπάρωσε θέση στην ενδεκάδα, και αισθάνομαι την ανάγκη να τον φτύσω για να μην τον βασκάνω.

Δεν νομίζω όμως να αρκεί μόνο αυτό για να είναι πάντα υγιής και ετοιμοπόλεμος ο μικρός. Τα ξόρκια, τα μάγια, οι βασκανίες, δεν έχουν θέση στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Εχω την αίσθηση ότι και ο Δημούτσος υπερφορτώνεται με προπονήσεις και αγώνες, και ίσως θα έπρεπε να ενταχθεί στη λογική του rotation για να μην καεί. Κι ο Δημούτσος άλλωστε έκανε μίνι διακοπές.

Ο Πορτογάλος τεχνικός του Παναθηναϊκού Ζοζέ Πεσέιρο, απέδειξε εμπράκτως ότι γνωρίζει άριστα και των ποδοσφαιριστών του τις δυνατότητες, και την ανάγκη που έχουν και για χαλάρωμα. Στον προχτεσινό αγώνα για παράδειγμα, ο Πεσέιρο κράτησε μακριά από τη μάχη δυο υπερπολύτιμες μονάδες του, δυο ενδεκαδάτους ποδοσφαιριστές, τους Σαλπιγγίδη και Μάτος, για να τους δώσει ευκαιρία για ανάπαυση.

Νομίζω πως σ΄ αυτή τη λογική του rotation πρέπει να ενταχθεί κάποια στιγμή και ο Δημούτσος. Μπορεί την περασμένη σεζόν να συμμετείχε σε πρωτάθλημα χαμηλών πτήσεων, στη συνέχεια όμως ζορίστηκε αρκετά. Και στέλεχος της εθνικής νέων ήταν, και έστω και σε μέρος της προετοιμασίας έλαβε μέρος, και ο διαθέσιμος χρόνος του για ξεκούραση ήταν περιορισμένος. Ισως να χρειάζεται κι αυτός ανάσες.

Αν του δοθεί η δυνατότητα να χαλαρώσει ρυθμούς σε κάποια παιχνίδια, είτε με το να έχει λιγοστό χρόνο συμμετοχής, είτε με τον να προφυλαχτεί ειδικά από τους κακούς αγωνιστικούς χώρους, θα μπορέσει να αντέξει στη διάρκεια. Θα επαναλάβω ότι δεν προσποιούμαι τον επαϊοντα, ούτε ότι θέλω να κάνω υποδείξεις στον προπονητή. Εκείνος ασφαλώς ξέρει πολύ καλύτερα τι πρέπει να κάνει. Απλώς με θορύβησε η περίπτωση Νίνη, και γι΄ αυτό θέλησα να κάνω τη συγκεκριμένη αναφορά.