Το μακρύ ταξίδι της ΤΣΣΚΑ

Το μακρύ ταξίδι της ΤΣΣΚΑΤην… τουρνέ της στη Σιβηρία κάνει η ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Το Πρωτάθλημα αρχίζει και αρχίζει με τα δύσκολα ταξίδια… Ή μάλλον με τις δύσκολες περιοχές. Από την Κίνα, όπου αγωνίστηκε με την Εθνική της χώρας και τη Σίντνεϊ Κινγκς, σε δύο αναμετρήσεις που της απέφεραν δύο νίκες, η «ομάδα του στρατού» πέρασε στην ανατολική Ρωσία. Και θα δώσει και τους τρεις αγώνες της στην περιοχή, προκειμένου να αποφευχθούν στην πορεία οι επίπονες μετακινήσεις.

Ο Νίκος Ζήσης, ο Θοδωρής Παπαλουκάς και οι συμπαίκτες τους θα αντιμετωπίσουν σήμερα τη Σπαρτάκ Πριμόριε, την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου την Ενισέι και την επόμενη μέρα τη Σιμπίρ Τέλεκομ, πριν επιστρέψουν στη Μόσχα, όπου θα έχουν δύο συνεχόμενους αγώνες εντός έδρας με Λοκομοτίβ Ροστόφ (13/10) και ΤΣΣΚ BBC (17/10), πριν αρχίσουν και οι υποχρεώσεις στην Ευρωλίγκα (22/10 με την Πρόκομ Τρεφλ). Οι μετακινήσεις της ΤΣΣΚΑ για τους αγώνες του ρώσικου Πρωταθλήματος είναι σε αρκετές περιπτώσεις πιο δύσκολες κι επίπονες από αυτές για την Ευρωλίγκα.

Οι αποστάσεις είναι πραγματικά εντυπωσιακές στις μετακινήσεις για το Πρωτάθλημα και λίαν ασυνήθιστες για παίκτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Δεν τίθεται καν θέμα σύγκρισης. Οι αγώνες και η διαφορά ώρας μεταξύ των τριών πόλεων στις οποίες αυτοί θα δοθούν είναι αρκετά στοιχεία για να κάνει κάποιον να αναθεωρήσει ένα συμβόλαιο – παρά τα πολλά, πολλά μηδενικά που συνήθως το συνοδεύουν – με μια ρώσικη ομάδα. Η ΤΣΣΚΑ αντιμετωπίζει την Πριμόριε, η οποία εδρεύει στο Βλαδιβοστόκ.

Διαφορά ώρας: 10 ώρες από τη Μόσχα. Και τρεις ώρες διαφορά από την επόμενη στάση της ομάδας, το Κράσνογιαρσκ, όπου θα αντιμετωπίσει την Ενισέι. Το Κράσνογιαρσκ έχει 7 ώρες διαφορά με τη Μόσχα, αλλά και μία ώρα διαφορά από την επόμενη στάση της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, που είναι το Νοβοσιμπίρσκ, μια περιοχή που συνορεύει με το Καζακστάν και η οποία έχει μόλις (;) 6 ώρες διαφορά από τη ρώσικη πρωτεύουσα. Τζετ λανγκ κανονικότατα σε ταξίδι εσωτερικού δηλαδή!

Οι παραπάνω αριθμοί και μια ματιά στο χάρτη είναι αρκετές ως αιτιολογίες στο γιατί έχουν καταλήξει στην απόφαση να δίνονται συνεχόμενα αυτοί οι αγώνες, αποφεύγοντας αυτές τις μετακινήσεις στη διάρκεια της χρονιάς και σε τρία διαφορετικά «κομμάτια». Φέτος, η ΤΣΣΚΑ θα ξεμπερδέψει με το δύσκολο αυτό κομμάτι με το «καλημέρα», αφού είναι και οι πρώτοι αγώνες που θα δώσει για το ρώσικο Πρωτάθλημα.

Ένα Πρωτάθλημα το οποίο αρχίζει με δύο Έλληνες παίκτες στην «ομάδα του στρατού», έναν ακόμη παλιό μας γνώριμο δίπλα τους, τον Ραμούνας Σισκάουσκας (παραμένει εκτός δράσης εξαιτίας ενός χτυπήματος που δέχθηκε στο υπογάστριο στο πρώτο φιλικό, με τη Σίντνεϊ Κινγκς, το οποίο τον κράτησε εκτός και στον αγώνα με την Εθνική Κίνας) και φυσικά τον Αντώνη Φώτση κι έναν ακόμη πρώην «πράσινο», τον Ρομπέρτας Γιαβτόκας, στην Ντιναμό Μόσχας, όπως κι έναν πρώην «ερυθρόλευκο», τον Χένρι Ντόμερκαντ.