Του ξέφυγε μία

Επιμέλεια: Τάσος Γιαμάς

Ο τζόκεϊ Πατ Ντέι καταρρίπτει σαν σήμερα το 1989 το ρεκόρ των περισσότερων νικών σε μια μέρα στη Βόρεια Αμερική, κερδίζοντας τις οκτώ από τις εννέα κούρσες στις οποίες έλαβε μέρος, στο Άρλινγκτον Παρκ. Στην ένατη κούρσα κατέλαβε τη δεύτερη θέση. Ο Πάτρικ Άλαν Ντέι, όπως είναι το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 1953 στο Μπρας του Κολοράντο. Θεωρείται ένας από τους καλύτερους σύγχρονους ιππείς και έχει κερδίσει κάθε δυνατή διάκριση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πρώτα χρόνια της καριέρας του αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα λόγω της εξάρτησής του από το αλκοόλ και τις ναρκωτικές ουσίες. Απεξαρτήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν στράφηκε στη θρησκεία, με την οποία ασχολείται ενεργά. Στις 3 Αυγούστου του 2005, αφού υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στον γοφό, γεγονός που τον υποχρέωσε να μην αγωνιστεί στο «Ντέρμπι» για πρώτη φορά μετά από 21 χρόνια, ο Πατ Ντέι ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ενεργό δράση.

Είχε συμπληρώσει 32 χρόνια καριέρας, στα οποία νίκησε σε 8.804 κούρσες, αριθμό που τον κατατάσσει στην τέταρτη θέση όλων των εποχών. Τα κέρδη του ανέρχονται στα 250 εκατομμύρια ευρώ, τα περισσότερα που κέρδισε ιππέας στη Βόρεια Αμερική. Σύμφωνα με δήλωσή του, επιθυμία του είναι να ζήσει ήρεμα την υπόλοιπη ζωή του, μαζί με την οικογένειά του, στο σπίτι τους στο Λούισβιλ του Κεντάκι.

1996

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κλασικού Αθλητισμού (IAAF), Πρίμο Νεμπιόλο, ανακοινώνει την καθιέρωση ειδικής κάρτας ελέγχου για τους είκοσι καλύτερους αθλητές στον κόσμο σε κάθε αγώνισμα του στίβου. Όπως διευκρίνισε ο Νεμπιόλο, οι αθλητές αυτοί θα περνούν κάθε χρόνο τουλάχιστον τρεις ελέγχους για χρήση απαγορευμένων ουσιών, εκτός από εκείνους που θα διενεργούνται κατά τη διάρκεια των αγώνων. Σε περίπτωση που κάποιος αθλητής δεν θα υποβληθεί σε όλους αυτούς τους ελέγχους και η κάρτα του δεν θα είναι πλήρης, δεν θα μπορεί να πάρει τα χρηματικά έπαθλα που θα δικαιούται σε περίπτωση επιτυχίας του σε κάποια διοργάνωση της IAAF.

1970

Η Αυστραλέζα τενίστρια Μάργκαρετ Κουρτ κατακτά το Aμερικανικό Όπεν, καθώς νικά στον τελικό τη Ρόζμαρι Κάσαλς με 2-1 σετ και γίνεται έτσι η δεύτερη τενίστρια μετά τη Μορίν Κόνολι που κατακτά και τα τέσσερα τουρνουά Γκραν Σλαμ τον ίδιο χρόνο. Η Κουρτ, που γεννήθηκε στις 16 Ιουλίου 1942, κατέκτησε συνολικά στην καριέρα της 24 τίτλους σε τουρνουά Γκραν Σλαμ.

2006

Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει μια ιστορία γεμάτη επιτυχίες, τη 13η Σεπτεμβρίου του 2006 όμως μάλλον δεν θα θέλει να τη θυμάται. Σαν σήμερα πέρσι η «βασίλισσα» ηττήθηκε με 2-0 στο Τσάμπιονς Λιγκ από τη Λιόν και συμπλήρωσε 100 ήττες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, για τις οποίες είχε δώσει μέχρι τότε 387 αγώνες.