Τα συν και πλην από το… υπερατλαντικό

Επιμέλεια: Σοφία Γιαλλελή

Το μόνο που δεν μπορεί να καταλογίσει κάποιος στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς είναι ότι γίνεται μετά Χριστόν προφήτης. Οι απόψεις του είναι δεδομένες και ξεκαθαρισμένες σχετικά με το ΝΒΑ, τις έχει διατυπώσει μέχρι… παρεξηγήσεως κάποιες φορές και εννοείται ότι δεν θα τις αλλάξει τώρα, ούτε και στο μέλλον.

Αυτή τη στιγμή έχει ένα λόγο παραπάνω για να «αντιπαθήσει» το υπερατλαντικό ταξίδι, το οποίο όμως συνολικά γι’ αυτό που λέγεται «Παναθηναϊκός», για το όνομα «Παναθηναϊκός» θα έχει και κέρδη.
Αγωνιστικά είναι δεδομένο ότι το καλύτερο θα ήταν το ταξίδι αυτό -όχι οι αγώνες απαραίτητα, αλλά αυτό το υπερατλαντικό- να έλειπε.

Η κούραση είναι κάτι παραπάνω από δεδομένο ότι θα «χτυπήσει» τους παίκτες του «τριφυλλιού» με τη μετακίνηση στις ΗΠΑ, τα δύο παιχνίδια σε τρεις μέρες, εκδηλώσεις παράλληλες που θα γίνουν -ελάχιστες στο μέτρο του δυνατού είναι η αλήθεια- την επιστροφή που θα απαιτήσει μέρες ξεκούρασης. Παρόλα αυτά Ομπράντοβιτς και Ιτούδης θα προσπαθήσουν να εφαρμόσουν και να πάρουν αυτά που θέλουν από τους παίκτες τους σε δύο αγώνες, που όπως και να το κάνουμε θα είναι διαφορετικού ύφους από οποιοδήποτε φιλικό θα δινόταν με ευρωπαϊκή ομάδα.

Ειδικά ο αγώνας με τους Σπερς, όσο κι αν ο Ομπράντοβιτς και οι «πράσινοι» θέλουν και πρέπει να το δουν ως ένα ακόμη δυνατό τεστ, έχει διαφημιστεί ως «ο πρωταθλητής Ευρώπης, εναντίον του πρωταθλητή ΝΒΑ». Και υποχρεωτικά «κουβαλά» περισσότερα απ’ ό,τι ένα οποιοδήποτε φιλικό. Εκεί κάνει δυναμικά την είσοδό του και το μάρκετινγκ. Ο Παναθηναϊκός εκπροσωπεί την Ευρώπη ως κάτοχος και του τίτλου. Σίγουρα δεν είναι ένα όνομα ή μια ομάδα που έχει ανάγκη τα φιλικά για να γίνει γνωστό ως όνομα στις ΗΠΑ και το ΝΒΑ.

Ο Στερν έχει μιλήσει γι’ αυτόν, οι «απαγωγές» Σπανούλη και Γιασικεβίτσιους, οι υπογραφές των Γουίλκινς, Σκοτ, Ράτζα, οι επιτυχίες, είχαν αποτελέσει ήδη το διαβατήριο για τους «πράσινους» στον κόσμο του ΝΒΑ, εκεί όπου άλλοι χτυπούν την πόρτα για να μπουν και κανείς δεν τους ανοίγει. Όσο αχρείαστη κι αν είναι η ταλαιπωρία του ταξιδιού γενικότερα για τον Ομπράντοβιτς και τους παίκτες του, άλλο τόσο μπορεί να βοηθήσει στην επωνυμία όμως, σε αυτά που ίσως οραματίζονται στον Παναθηναϊκό για το μέλλον την ομάδας, αφού δεν κοιτούν μόνο στο σήμερα όπως έχουν αποδείξει ουκ ολίγες φορές.