Πρεμιέρα για την Κύπρο!

Επιμέλεια: Ηλίας Αλεξόπουλος

Με δύο παιχνίδι άνοιγε η αυλαία του Πρωταθλήματος το 1967. Μεγάλη κερδισμένη η ΑΕΚ, που έκαμπτε το εμπόδιo του Πανιωνίου (2-1 στη Λεωφόρο), ενώ στον άλλο αγώνα ο Εθνικός έμενε στο 2-2 στην Κύπρο με τον Ολυμπιακό Λευκωσίας, στο πρώτο παιχνίδι που έδωσε ποτέ κυπριακή ομάδα στο πλαίσιο του ελληνικού Πρωταθλήματος. Εξ ου και το ιστορικόν του πράγματος… Στο ντέρμπι της Αθήνας, καταρχήν, η «Ένωση» λυτρώθηκε από ένα γκολ-κεφαλιά του Ανδρέα Σταματιάδη στο 87’. Δίκαιη η επικράτησή της, ας όψονται, όμως, οι πολλές χαμένες ευκαιρίες της. Ο Πανιώνιος μπήκε ιδανικά στο παιχνίδι, προηγούμενος με τον Ιντζόγλου στο 17’, στο 37’ ο Παπαϊωάννου («αφού έχασε σίγουρα γκολ») έφερε το παιχνίδι στα ίσα και τα υπόλοιπα τα είπαμε.

Στα αξιοσημείωτα του αγώνα, τα «θλιβερά», καταπώς τα χαρακτηρίζαμε, επεισόδια, που έλαβαν χώρα αμέσως μετά το 2-1. Ποια η «σπίθα» τους; Το φάουλ απ’ το οποίο ξεκίνησε η φάση και το οποίο, κατά τους παίκτες του Πανιωνίου, ουδέποτε υπήρξε. Νέγρης, Καραγιαννόπουλος και λοιποί έπεσαν αμέσως πάνω στον Γιαννόπουλο, ζητώντας του να το ακυρώσει, δίπλα στο διαιτητή έτρεξαν και παίκτες της ΑΕΚ («μη τυχόν αυτός και αλλάξη γνώμη»), μεν και δε πιάστηκαν στα χέρια, ο αγώνας διεκόπη για περίπου πέντε λεπτά με «κλου» το… ξυλίκι Δέδε – Καζαντζίδη («ο πρώτος εκτός εαυτού, επετέθη εναντίον του αρχηγού του Πανιωνίου» έγραφε ο Κλ. Γεωργαλάς), μέχρι το τέλος, όμως, δεν άλλαξε τίποτα, έστω κι αν, με την επανέναρξή του, ο Δέδες βγήκε μόνος του απ’ το γήπεδο!

Στη Λευκωσία, τώρα, ο αγώνας διεξήθη «εις άκρως ενθουσιώδη και πανηγυρικήν ατμόσφαιραν με εθνικά συνθήματα υπέρ της ενώσεως της Κύπρου με την Μητέρα Ελλάδα», παρουσία των πολιτικών αρχών της Μεγαλονήσου, αλλά και Ελλήνων φαντάρων και με τον πρόεδρο του Εθνικού, Κατσιβαρδάκο να εκφωνεί, πριν την έναρξη, θερμό χαιρετισμό. Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε στο 12’ με τον Ευθυμιάδη, οι Πειραιώτες γύρισαν τον αγώνα, με τους Λεβεντάκο (21’) και Χατζηιωαννίδη (60’), για να διαμορφώσει το τελικό αποτέλεσμα ο Ξυπολητάς στο 71’. Αμφότερες οι ομάδες είχαν κι από ένα δοκάρι. «Το αποτέλεσμα κρίνεται γενικά δίκαιον, διότι, αι ομάδες διεξεδίκησαν με φανατισμόν την νίκην και ο αγών διέρρευσεν αμφίρροπος» μετέδιδε ο απεσταλμένος μας στην Κύπρο, Γαβρ. Αμπατής.

1987
Δεν ήταν και πολλά τα θετικά αποτελέσματα της Εθνικής μας ομάδας επί της Ρουμανίας (πόσω μάλλον εκτός έδρας). Κατά συνέπεια, εκείνο το 2-2 που αποσπούσαμε στο Βουκουρέστι (στο στάδιο της Στεάουα), καίτοι φιλικό, χαιρετίστηκε ως σημαντικό. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας μας για τον καθοριστικό αγώνα με την Ουγγαρία στο «Νεπ» στις 17 του μήνα (προκριματικά Ευρωπαϊκού) ο αγώνας, με την ελληνική ομάδα να προηγείται 2-0 (31’ Αναστόπουλος, 63’ Π. Ξανθόπουλος), προτού Τσέρνιακ (72’) και Μπόλονι (76’) διαμορφώσουν το τελικό σκορ. Ο Μίλτος Παπαποστόλου χρησιμοποίησε τους Θ. Παπαδόπουλο, Π. Ξανθόπουλο, Βαμβακούλα, Μαυρίδη, Μίχο, Μπονόβα (82’ Τσαλουχίδη), Σαραβάκο (62’ Μπατσινίλα), Αντωνίου (62’ Αποστολάκη), Αναστόπουλο, Μητρόπουλο (74’ Σκαρτάδο), Κωφίδη.

1951
Το πρώτο της χρυσό μετάλλιο στους Μεσογειακούς αγώνες της Αλεξάνδρειας πανηγύριζε η Ελλάδα. Απ’ τον Στέφανο Πετράκη στα 100 μ., με το σπουδαίο, για την εποχή, 10.9. Μετάλλιο (αλλά αργυρό) και για τον Γιάννη Καμπαδέλη στα 110 μ. με εμπόδια (15.8), ενώ στο δέκαθλο – που βρισκόταν σε εξέλιξη – ο Φώτης Κοσμάς βρισκόταν στην πρώτη θέση της κατάταξης.

1956
Παναθηναϊκός-Αθηναϊκός 2-0 για το αθηναϊκό (Θεοφάνης, Πανάκης), με πολύ ξύλο, κυρίως εξαιτίας του σκληρού παιχνιδιού των «λόρδων». Και δη του Ζωιζόπουλου, που έφθασε να συλληφθεί! Δύο βαθμούς πίσω απ’ το «τριφύλλι» (πλην του Αθηναϊκού) βρισκόταν ο Απόλλων Αθ. (3-0 τον Φωστήρα). Σε άλλους αγώνες: ΑΕΚ-Αστέρας 0-0 και Αιγάλεω-Πανιώνιος 1-0.

1962
Aσταμάτητος ο Παναθηναϊκός, επικρατούσε 2-1 στο Χαριλάου του Άρη (2’ Θεοφάνης, 67’ Πανάκης – 70’ Καλιοντζής) και έμενε στην κορυφή. Μαζί του ο Πανιώνιος, που «καθάριζε» 2-1 τον Πιερικό. Πιο εύκολο ήταν το έργο του Ολυμπιακού απέναντι στη Νίκη Βόλου (4-1 με… ρεσιτάλ Ψύχου) και της ΑΕΚ επί του Εθνικού (4-0 με δύο γκολ του Νεστορίδη). Για την 3η αγωνιστική.

1964
Αμόκ στον Πειραιά για τον Νίκο Γιούτσο… Ο «Ούγγρος» είχε μόλις «πιάσει λιμάνι» και στην πρώτη του προπόνηση με τη φανέλα του Ολυμπιακού, πλήθος οπαδών της ομάδας έσπασε τις πόρτες του «Καραϊσκάκη», για να τον θαυμάσει από κοντά! Μόνο που έμειναν με την όρεξη, μιας και ο Γιούτσος δεν αγωνίστηκε στο οικογενειακό διπλό! Θα τους το ξεπλήρωνε…

1973
Χορταστική η 3η αγωνιστική. Με τον Παναθηναϊκό να επικρατεί 2-0 της Καλαμαριάς (40’ Ντεμέλο, 48’ Παπαδημητρίου), τον Ολυμπιακό 6-0 του Παναιγιαλείου (από δύο οι Σιώκος, Κρητικόπουλος, από ένα οι Τριαντάφυλλος, Παμπουλής), την ΑΕΚ 3-0 του Πανσερραϊκού (με τον Ζαρζόπουλο να «σκοτώνει» την πρώην ομάδα του) και τον ΠΑΟΚ 4-0 του Φωστήρα.

1977
Για το τέλος του Φράντισεκ Φάντροκ απ’ τον πάγκο της ΑΕΚ έχουμε ήδη μιλήσει. Σαν σήμερα διαβάζαμε για τη σχετική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η διοίκηση Μπάρλου. Τι ελέχθη, μεταξύ άλλων; «Ο Φάντροκ φταίει για όλα. Έπεσε μόνος του και δεν μας βοήθησε καθόλου να τον στηρίξουμε. Είχε χάσει τον έλεγχο πειθαρχίας των παικτών…»