Ο τίτλος δεν ήρθε ποτέ

Επιμέλεια: Τάσος Γιαμάς

Το γκραν πρι της Μόντσα, που έγινε σαν σήμερα το 1961, θα μπορούσε να είναι καθοριστικό για την καριέρα του οδηγού Βόλφγκανγκ φον Τριπς, καθώς του αρκούσε η τρίτη θέση για να αναδειχτεί για πρώτη φορά παγκόσμιος πρωταθλητής. Όμως στην πρώτη στροφή του πρώτου γύρου του ιταλικού γκραν πρι, η Φεράρι που οδηγούσε εμβολίζεται από τη Λότους του Τζιμ Κλαρκ. Το αυτοκίνητο του Φον Τριπς βγαίνει από την πίστα και προσκρούει στην προστατευτική μπάρα. Ο τραγικός απολογισμός είναι ο θάνατος του οδηγού αλλά και 13 θεατών.

Ο Φον Τριπς θα γινόταν ο πρώτος Γερμανός που θα κέρδιζε το πρωτάθλημα της Φόρμουλα 1, ενώ πρέπει αν σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη πίστα είχε ατυχήματα τόσο το 1956, όσο και το 1958 και στις δύο περιπτώσεις είχε τραυματιστεί.
Ο Φον Τριπς είχε γεννηθεί στις 4 Μαΐου του 1928 και ήταν γόνος αριστοκρταικής οικογένειας της Γερμανίας, από την  περιοχή της Ρηνανίας. Στη διάρκεια της καριέρας του έλαβε μέρος σε 29 Γκραν Πρι, κάνοντας την πρώτη του εμφάνιση στις 2 Σεπτεμβρίου του 1956. Είχε νικήσει σε δύο, στο ολλανδικό του 1961 και στο βρετανικό της ίδιας χρονιάς, είχε καταλάβει μια φορά την πόουλ ποζίσιον, είχε ανέβει έξι φορές στο βάθρο των νικητών, ενώ συνολικά συγκέντρωσε 56 βαθμούς.

1946

Δολοφονείται σε δρόμο κοντά στο σπίτι του από άγνωστο, πιθανότατα διαρρήκτη που μόλις είχε διαπράξει ληστεία, ο Όλιβερ Χάλασι. Γεννημένος στις 31 Ιουλίου του 1909 στη Βουδαπέστη, ήταν από τους κορυφαίους παίκτες πόλο της εποχής του, που είχε κατακτήσει χρυσά μετάλλια με την εθνική ομάδα της Ουγγαρίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1932 στο Λος Άντζελες και του 1936 στο Βερολίνο και αργυρό σε εκείνους του 1928 στο Άμστερνταμ, καθώς επίσης τρία χρυσά μετάλλια στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα του 1931, του 1934 και του 1938. Ήταν παράλληλα πολύ καλός κολυμβητής και αναδείχτηκε πρωταθλητής Ευρώπης στα 1.500μ. το 1931.

1978

Ο Σουηδός οδηγός της Φόρμουλα 1, Ρόνι Πέτερσον, τραυματίζεται σοβαρά στο Γκραν Πρι της Μόντσα, όταν η Λότους που οδηγούσε προσέκρουσε σε προστατευτική μπάρα και πήρε φωτιά. Πέθανε την επόμενη μέρα στο νοσοκομείο. Μαζί με τον Στέρλινγκ Μος και τον Ζιλ Βιλνέβ, ο Πέτερσον θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους οδηγούς που δεν κέρδισαν ποτέ τον τίτλο στη Φόρμουλα 1.

1989

Ο γερμανός τενίστας Μπόρις Μπέκερ κατακτά για πρώτη φορά στην καριέρα του το αμερικανικό Όπεν, κερδίζοντας στον τελικό τον Ιβάν Λεντλ, που τότε ήταν Νο 1 στην παγκόσμια κατάταξη, είχε κερδίσει τις τρεις προηγούμενες χρονιές και έπαιζε για όγδοη συνεχόμενη φορά σε τελικό, με 3-1 σετ (7-6, 1-6, 6-3, 7-6). Συνολικά ο Μπέκερ κατέκτησε έξι τίτλους σε τουρνουά Γκραν Σλαμ.