Ο Νίνης θα πρέπει να δουλευτεί ως… Μέσι!

Επιμέλεια: Γιώργος Σπανουδάκης

Σε χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης  του «τραυματισμού» του στους κοιλιακούς υποβλήθηκε χθες το πρωί ο Σωτήρης Νίνης, προκειμένου να «σβήσουν» μιας και διά παντός οι ενοχλήσεις που τον ταλαιπωρούσαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Αυτή την απόφαση πήρε η Γερμανίδα γιατρός που τον εξέτασε και η οποία θεωρείται αυθεντία στο συγκεκριμένο «πρόβλημα». Οπότε ο… λόγος σε εμάς τους κοινούς θνητούς περισσεύει.

Ωστόσο, γνωρίζετε (πλέον) την ευαισθησία που έχουμε στα θέματα των τραυματισμών, βάζοντας τον δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων. Εκεί που διστάζουν όλοι οι άλλοι και δεν νομίζω ότι χρειάζεται να σας θυμίσω τη μάχη που δώσαμε πέρσι στις αποθεραπείες του Γκονζάλες, του Βίκτορ Σάντσεθ, του Σέριτς, του Τσίγκα και του Δάρλα. Έτσι ψάξαμε και το θέμα Νίνη, λίγο πιο… βαθιά. Κάνοντας και μια σύγκριση με τον Λιονέλ Μέσι. Θ’ αντιληφθείτε παρακάτω το γιατί…

Ο Σωτήρης Νίνης «ανακαλύφθηκε» πέρσι από τον Βίκτορ Μουνιόθ, ο οποίος πιστώνεται και την καθιέρωσή του στην πρώτη ομάδα. Επειδή πολλά ακούγονται και γράφονται, ο Ισπανός τεχνικός δεν μπορεί να «πιστώνεται» την εξόρυξη αυτού του σπουδαίου ταλέντου αλλά και να χρεώνεται την αλόγιστη χρησιμοποίησή του. Διότι τότε που τον χρησιμοποιούσε για να σώσει την παρτίδα -δίχως να έχει άλλη λύση στο «οπλοστάσιό» του- δεν τον κατηγορούσε κανείς. Εκτός και εάν δεν τα θυμόμαστε καλά…

Ο Νίνης σε 126 ημέρες, από το ντεμπούτο του με το Αιγάλεω μέχρι την αυλαία του Πρωταθλήματος με την Κέρκυρα, έπαιξε:
-σε 21 αγώνες με τη φανέλα του Παναθηναϊκού
-σε 14 αγώνες Πρωταθλήματος, 5 Κυπέλλου και 2 ευρωπαϊκούς
-16 φορές ως βασικός και μόλις 5 ως αναπληρωματικός
-συμπλήρωσε 1.338 λεπτά συμμετοχής

Ακολούθησε το καλοκαίρι η Εθνική Νέων και η πορεία μέχρι τον τελικό, πριν επιστρέψει στον Παναθηναϊκό για τη νέα αγωνιστική περίοδο. Εκεί ακριβώς κρύβεται και ένα μεγάλο μυστικό, που «ευθύνεται» για τις μετέπειτα… ενοχλήσεις του 17χρονου άσου.

Ο Νίνης μπορεί να πήρε άδεια, απολύτως δικαιολογημένα από τον Παναθηναϊκό, αλλά η ξεκούραση δεν «δυνάμωσε» την επιβαρυμένη μηχανή. Αυτό το «κομμάτι» έλειπε από τον 17χρονο και απ’ ό,τι φάνηκε δεν το… βρήκε ούτε στην πορεία.

Στην ηλικία που βρίσκεται και με δεδομένο ότι ήταν αδούλευτος μυϊκά, ο Νίνης έπρεπε ν’ αρχίσει ένα ανάλογο πρόγραμμα ενδυνάμωσης, το οποίο θα έπρεπε να συνδυαστεί με το αγωνιστικό κομμάτι. Δηλαδή να υπάρξει ένας σχεδιασμός με τις συμμετοχές που θα είχε τη φετινή σεζόν, όσο και αν αυτό ακούγεται παράδοξο.

Εδώ «κολλάει» ο Λιονέλ Μέσι. Ο Αργεντίνος έκανε το ντεμπούτο του με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα σε ηλικία 17 ετών. Γεννήθηκε στις 24 Ιουνίου του 1987 και έπαιξε για πρώτη φορά σε επίσημο παιχνίδι των «μπλαουγκάνα» στον αγώνα με την Εσπανιόλ στις 16 Οκτωβρίου του 2004. Μάλιστα σε εκείνο το παιχνίδι έγινε ο τρίτος μικρότερος ποδοσφαιριστής που φορούσε τη φανέλα της «Μπάτσα».

Εκείνη τη σεζόν ο Μέσι αγωνίστηκε μόλις σε 9 αγώνες της Μπαρτσελόνα. 7 στο Πρωτάθλημα, 1 στο Κύπελλο και 1 στην Ευρώπη. Θυμίζουμε ότι ο Νίνης αγωνίστηκε, την πρώτη του χρονιά, 21 αγώνες σε μικρότερο χρονικό διάστημα!

Την επόμενη σεζόν ο Μέσι, που είχε  στα πόδια του
-πέντε χρόνια στις ακαδημίες της Νιου Ολντ Μπός
-4 χρόνια στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα
-και πλέον μια σεζόν με την πρώτη ομάδα
αγωνίστηκε σε 25 παιχνίδια! Ξεπέρασε δηλαδή μόλις κατά τέσσερις αγώνες τη πρώτη σεζόν του Νίνη.

Και όλα αυτά για τον Αργεντίνο, ο οποίος από την πρώτη ημέρα που προβιβάστηκε στην πρώτη ομάδα, είχε προσωπικό γυμναστή, έτσι ώστε να μπορεί να δουλεύει πάνω στη σωματοδομή του και κυρίως στη δημιουργία των μυϊκών ομάδων ενός έφηβου!

Πάντως το λάθος στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι μεγάλο, ο τραυματισμός θα ξεπεραστεί, αλλά θα πρέπει στη συνέχεια να υπάρξει ανάλογος προγραμματισμός. Τύπου Μέσι…